Auto-ongelukken, jongeren die comazuipen, afstervende levers en minderjarigen die overal toch aan drank komen; alcohol veroorzaakt alleen maar ongeluk. Of toch niet? Is er ook een keerzijde aan al die negativiteit rondom alcohol? We weten allemaal hoe lekker het is om met vrienden een biertje op het terras te drinken. Buiten dat we alcohol lekker vinden, doken wij in de positieve wereld van alcohol om het uit te zoeken.

De media

Ons viel het op dat er rondom alcohol veel negativiteit heerst in de media. We hebben onderzoek gedaan naar de berichtgeving in 2017 van de Telegraaf en het NRC en dit bevestigde dat beeld. Van de 40 relevante artikelen over alcohol was 75% negatief en bij het NRC was dit 62,5%. Het ging in deze artikelen niet alleen over auto-ongelukken en afstervende nieren, maar vooral over de wetgeving en de overlast die alcohol veroorzaakt. Als er dan wel een positief bericht over alcohol werd gepubliceerd ging het over de stijging van de verkoop van alcoholvrij bier en dat het steeds populairder wordt. Na onderzoek wordt ons negatieve beeld dus bevestigd. De media kan dus geen positieve gevolgen van alcohol aan het licht brengen, wat ons bij de vraag bracht of er überhaupt wel positieve gevolgen zijn?

De wetenschap

Wie zoekt naar bronnen over dit onderwerp gaat het moeilijk krijgen. Databanken en zoekmachines leveren weinig hits op. De hits die het opleverde belichtte vaak alleen de negatieve eigenschappen. Toch is alcohol niet alleen maar slecht.

Op de website van verslavingsexpert Jellinek is te vinden dat matig alcoholgebruik goed is voor de gezondheid. Anderhalf glas rode wijn per dag vermindert de kans op hart- en vaatziekte. “Maar ben je dan geen alcoholist?”, zegt geur- en smaakwetenschapper Garmt Dijksterhuis van Wageningen University. Wij gingen met hem in gesprek over de positieve effecten van alcohol op je gedrag. “Een van de positieve dingen aan alcohol is de smaak. En nee, bijvoorbeeld wodka is niet lekker, maar het gaat om het effect wat mensen daarna ervaren. Je brein koppelt het drinken van een drankje aan het fijne gevoel wat je daarna ervaart. Dit zorgt ervoor dat je een shotje wodka toch lekker kan vinden.”

Volgens Dijksterhuis is ontremming voor de meeste mensen ook een fijn gevoel. “Alles wordt makkelijker en je durft ook meer. Maar wanneer dit doorslaat, zoals bij overmatig alcoholgebruik, valt het positieve effect weg.”

Natuurlijk is er ook een verband met de omgeving waarin je alcohol drinkt. Volgens Dijksterhuis wordt gezellige omgeving aan het nuttigen van alcoholische drank gekoppeld. Dit is volgens hem een verbinding die je brein maakt, omdat je in deze omgeving alcohol hebt leren drinken.


De positieve effecten zijn ons doel, maar de negatieve effecten kunnen bij zo’n invloedrijke harddrug natuurlijk niet ontbreken.


Economie

De economie heeft dan wel niks te maken met je gedrag, maar kan niet onderbelicht blijven. Nederland is het land met de op een na grootste bier export ter wereld. Een brouwerij als Heineken heeft hier een groot aandeel in. Volgens organisatie Nederlandse Brouwers bedraagt het aandeel van de biersector aan de Nederlandse schatkist: 2,14 miljard euro. 450 miljoen hiervan is afkomstig van accijns. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zou de welvaart nog meer kunnen stijgen bij een hogere accijns in de komende 50 jaar. Het zou een stijging van tussen de 14 en 20 miljard euro in de welvaart kunnen opleveren.

Eigen ervaring

Omdat wij zelf ook wel van een drankje houden, vonden we dat we zelf ook op onderzoek uit moesten.

https://youtu.be/LLtWu_7oN08

 

De conclusie

Aan het einde van dit onderzoek kunnen we concluderen dat er weinig positieve effecten van alcohol op je gedrag zijn, maar dat er ook weinig over bekend is. Veel wetenschappers richten zich op de negatieve effecten en doen ook geen onderzoek naar wat er positief kan zijn aan alcohol. Hierdoor was het moeilijk om onze hoofdvraag te beantwoorden; wat zijn de positieve gevolgen van alcohol op je gedrag? Daardoor zijn meer opzoek gegaan naar wat er überhaupt positief was aan alcohol. We hopen dat dit onderzoek aanzet tot meer en dat er in de toekomst meer over dit onderwerp bekend wordt.