“Allereerst mag duidelijk zijn dat Popcorn Time een onrechtmatige dienst is die is gericht op ongeautoriseerd gebruik van illegale kopieën van films en series. Vanuit dat oogpunt zou een consument er geen gebruik van moeten (willen) maken.” Aldus Stichting BREIN. En zo is het. Of toch niet?

 

De illegale streamingdienst trekt toch echt meer dan een miljoen Nederlandse gebruikers, en dat aantal is groter dan dat de legale concurrent Netflix abonnees heeft. Maar wat betekent een illegale streamingdienst nou precies? Popcorn Time is een programma wat gebruikers op hun Windows- of Mac-computers kunnen downloaden. Vervolgens kunnen zij gemakkelijk films of series bekijken. Het progamma is erg populair omdat dit een aanbod van de nieuwste films heeft. Ook films die zelfs nog in de bioscoop draaien, en dat in hoge kwaliteit.

 

Eerste boete

In de afgelopen weken is er veel bericht over het programma ‘Popcorn Time’. Dit kwam omdat er eind oktober een Nederlandse student in het nieuws kwam. De student liep stage in Duitsland en woonde daar in een gemeenschappelijk huis. Hij had een brief thuisgestuurd gekregen van Warner Bros met daarin een acceptgiro van 1090 euro. Als deze niet binnen een week betaald zou worden, zou het bedrag tot minstens 1870 euro stijgen. De jongen had in totaal vijf afleveringen van de serie ‘The Vampire Diaries’ gekeken via Popcorn Time. Door dit bericht is er veel commotie in Nederland ontstaan. “Kan ik nog wel veilig Popcorn Time gebruiken?” is een van de grootste vragen die speelt.

 

Eerste stap

Er zijn een aantal stappen die genomen moeten worden voordat het tot vervolging komt. Ten eerste zouden providers hun klantgegevens door moeten spelen. Tele2 en Ziggo zijn hier duidelijk over. “Wij hebben geen beleid rondom Popcorn Time. Dit wordt geblokkeerd vanuit andere instanties. Op dit moment is er nog niks bekend over een eventueel beleid. We zijn afhankelijk van overheidsmaatregelen en doen hier pas aan mee als de rechter ons dwingt.” Geven de woordvoerders van de webcare van beide providers standvastig aan.

 

Stichting BREIN

Ten tweede zou stichting BREIN iets moeten doen. BREIN is een organisatie die zicht bezig houdt met de samenwerking tussen auteurs- en rechthebbenden op het gebied van piraterijbestrijding. Op dit moment pakken zij alleen nog maar de aanbieders van Popcorn Time aan. Zo hebben zij pas geleden twee Nederlandse mannen opgespoord die meewerkten aan het bouwen van dit progamma. Wel laat BREIN weten dat gebruikers fout bezig zijn, een woordvoerder zei het volgende: “Een consument die gebruik maakt van Popcorn Time maakt inbreuk, niet enkel door het (tijdelijke) downloaden van illegaal aanbod maar ook door het uploaden aangezien de onderliggende technologie de uitwisselsoftware bittorrent is en de aanvoer door een aantal door Popcorn Time uitgekozen onmiskenbaar illegale sites gebeurt. De inbreukmakende eindgebruiker is daardoor ook deelnemer aan (medepleger van) illegale verspreiding voor de gehele duur dat hij de illegaal aangeboden content streamt. Hij kan daarvoor hoofdelijk aansprakelijk worden gehouden. Over de grootte van de schade die door het gebruik van Popcorn Time ontstaat kan worden gedebatteerd maar die zal in principe hoger liggen dan het schikking die wordt aangeboden. In de EU lidstaten waarin dergelijke schikkingen worden aangeboden liggen die, afhankelijk van de soort content, op enkele honderden euro. Dit wordt momenteel door BREIN nog niet gedaan, dus in Nederland is daar inderdaad nog geen sprake van.”

 

Het Openbaar Ministerie heeft eerder al openbaar aangegeven geen gebruikers te willen vervolgen. “Daarnaast kost een rechtszaak al snel €25.000 en je kunt je afvragen wat het zal opleveren. Het is praktisch ook nog moeilijk om gebruikers op te sporen. Een IP adres verwijst in sommige gevallen naar meerdere computers in een huis”, vertelt hoogleraar intellectuele eigendommen Dirk Visser aan het Financieel Dagblad.

 

Buitenlandse situatie

Zoals BREIN al zei zijn er in het buitenland al een aantal situaties voorgevallen waar het niet goed heeft uitgepakt voor de gebruiker. De Noorse instantie Rettighets-Alliansen (een zelfde soort organisatie als stichting BREIN) stuurde bijvoorbeeld de afgelopen maanden naar zo’n 50 á 75 duizend Popcorn Time-gebruikers een waarschuwingsbrief. De organisatie kon dit doen omdat zij aan de hand van IP-adressen een database hadden opgebouwd. Dit konden zij doen omdat internetproviders de klantgegevens aan hun hadden gegeven. In Duitsland maken advocatenkantoren er een sport van om verspreiders van auteursrechtelijk beschermde content boetebrieven te sturen. Verder mogen in Engeland de internetproviders diverse websites waarop het installatiebestand van de streamingdienst staat niet meer doorgeven aan hun gebruikers. In Denemarken zijn er tot slot twee mannen gearresteerd die instructiewebsites van Popcorn Time beheerden.

 

Een gebruikersgroep op Facebook uit Brazilië vertelt absoluut niet bang te zijn. “Ik maak me er absoluut niet druk om” of “ik gebruik een geheim IP adres” zijn een van de reacties. Gebruikers verzinnen zelf manieren om boetes te omzeilen. Tegen de tijd dat de overheid hierachter komt, zijn er allang weer nieuwe manieren.

 

 

Als we de buitenlandse voorbeelden bekijken, zijn ze in Nederland nog dus vrij mild. Zolang het Nederlandse rechtssysteem zich er niet mee gaat bemoeien, kunnen wij veilig de nieuwe Star Wars op onze laptop in bed bekijken.

 

 

<iframe src=’//cdn.knightlab.com/libs/timeline3/latest/embed/index.html?source=1PHKGs-hbPKYupdBlsWcUJAqQzVyB-pFdRQGy6obFKKw&font=Default&lang=en&initial_zoom=2&height=650′ width=’100%’ height=’650′ frameborder=’0′></iframe>