Door: Kevin van den Essen & Dave Kornuijt

HELMOND – Na de terroristische aanslag in Parijs verklaarde Anonymous de oorlog aan Islamitische Staat (IS). Onder de naam #OPParis voeren ze cyberaanvallen uit op IS gerelateerde websites en pro-terroristische sociale media profielen. Daarnaast fotoshopte ze de hoofden van bad eendjes op IS-strijders onder het mom van ‘Troll ISIS Day’.

De entiteit genaamd Anonymous kent geen concrete definitie. Hackers, internet haatmachine, samenkomst op internet, het eerste leger van het internet en hacktivisten zijn een paar voorbeelden van de benamingen die de groep rijk is. De notie van de media dat Anonymous alleen bestaat uit hackers is in ieder geval niet waar. Het klopt dat hackers een deel van de leden opmaken, maar het grootste deel bestaat uit mensen die simpelweg een bijdrage willen leveren. De groep kent geen regels omtrent het toetreden tot Anonymous. Sterker nog: volgens een video van Anonymous kun je niet eens toetreden tot Anonymous, omdat het geen groep of partij is. Deze losse organisatievorm maakt het ook voor mensen met weinig computerkennis mogelijk om zaken op te zetten. Iedereen is Anonymous en tegelijkertijd is niemand Anonymous.

Organisatie

Iemand die lid is van de groep noemt zichzelf een Anon. De meeste Anons vinden dat Anonymous niet te bestempelen is als een groep zoals wij die kennen. Zij zien Anonymous niet als groep, organisatie of beweging, maar als idee. Een idee is volgens de leden iets dat je niet kunt verwonden, vernietigen of onderdrukken. Een idee is er gewoon. Door het grootschalige gebruik van de naam Anonymous kan de term ook een diversiteit aan andere groepen beslaan, die ieder verschillende dingen nastreven. Sommige aftakkingen liggen zelfs in de clinch met andere Anonymous groepen. Er zijn zoveel onlineplekken die onderdeel uitmaken van Anonymous dat het lastig is om de exacte grote van de community te bepalen.

Anonymous opereert in een losse en gedecentraliseerde machtsstructuur, waarin ze niet uitgaan van richtlijnen, maar vanuit ideeën. Er is geen leider en de groepering bevat geen hiërarchische machtsstructuur. Anonymous is namelijk van mening dat ieder individu gelijk is aan elkaar en vindt dat een vastgestelde leider dit ondermijnt. Daarnaast wil de groep zich niet afhankelijk maken van één of meerdere personen die alles in elkaar kunnen laten storten. Op deze manier is er ook geen kans op corruptie, omdat niemand meer macht bezit dan de rest. In de documentaire We Are Legion: The Story of the Hacktivists beschrijft een lid van de groep het als volgt: “Anonymous is vergelijkbaar met een grote zwerm vogels. Ze vliegen met z’n allen stil bij elkaar totdat één vogel zich afsplitst, waarna de rest volgt. Het staat symbool voor wat Anonymous is: een groep van gelijken.”

Omdat Anonymous geen vaste leider heeft, is er steeds weer een ander persoon die het voortouw neemt om een actie te starten. In augustus 2011 sprak een Anon met Gizmodo over de manier waarop een actie tot stand komt: “Bij elke operatie zijn er altijd leden die het eens en oneens zijn. Anonymous laat ieder persoon individueel stemmen op een operatie. Een ja-stem betekent dat je meedoet en een nee-stem betekent dat je niet meedoet. Iedereen mag een operatie opzetten en als anderen instemmen kan er iets worden bereikt.” En dan te bedenken dat de beweging ontstond uit een subcultuur die zich bezighield met het maken van grappen en het belachelijk maken van autoriteiten op een internetforum.

Anonymous_at_Scientology_in_Los_Angeles


4chan

Anonymous is ontstaan op de website 4chan. Dit is een website die in 2003 is opgericht door de 15-jarige Amerikaan Christopher Poole. Iedereen kan hier als ‘Anonymous’ berichten plaatsen. Het is één van de grootste Engelstalige platforms met ongeveer zeven miljoen bezoekers per dag, waarbij /b/board het populairste gedeelte van de site is. De ongeschreven regel op dit forum luidt: ‘post iets dat niet ongezien kan worden.’ Op dit deel van de site mag letterlijk alles. Kinderporno is echter wel verboden.

Het idee achter de groep begon als een grap. Iemand opperde het idee dat de Anonymous gebruiker gewoon één persoon was die de hele 4chan-site vulde met content. In de periode 2006/2007 ontstaat de eerste aanzet tot de groep, nadat radioshow host en Neonazi Hal Turner een bekende 4changebruiker lastig valt. De andere gebruikers spande vervolgens samen om Turner een hak te zetten. Ze haalde alles uit de kast om het voor hem onmogelijk te maken om zijn radioshow nog te doen. Zo DDoS ‘den ze zijn website en stuurde ze pizza’s en zelfs industrieel materiaal naar hem toe. Omdat Turner voor de kosten en de administratie moest opdraaien, vernietigde de groep Turners radioshow. Hiermee zette de groep de eerste stap naar het hacktivisme.

Hacktivisme
Hacktivisme is een term die vaak wordt gebruikt door leden van Anonymous. De term is een mix van de Engelse woorden ‘hack’ en ‘activisme’. De bedoeling van hacktivisme is door middel van technologie een sociale verandering teweeg te brengen. Het grote verschil met het normale hacken is dat het hacktivisme vaak een politiek doeleinde heeft. De hacktivisten willen problemen in de wereld laten zien waar normaal vrijwel geen aandacht voor is. Ze willen daardoor de publieke opinie veranderen en meer druk uitoefenen op betrokken instanties. Het uiteindelijke doel is om alle informatie voor iedereen beschikbaar te maken. Hacktivisten gebruiken daarom vaak de term ‘informatie moet vrij zijn’, wat vaak wordt uitgesproken als ‘informatie wil vrij zijn’. De vrijheid van informatie was een van de redenen waarom Anonymous achter de Scientology kerk aanging.

Project Chanology

In januari 2008 verscheen er een video op YouTube waarin Scientologist Tom Cruise uitlating doet over hoe geweldig de Scientology kerk is. Volgens de geloofsbeweging was de video op illegale wijze verkregen en dreigde vervolgens met rechtszaken om de video van het internet te krijgen. Anonymous zag deze actie als een poging tot censuur van het internet. Naast internetveiligheid, privacy en vrijheid van meningsuiting, staat anticensuur hoog op de lijst van hacktivisten. Daarnaast waren ze helemaal klaar met zowel de online- als de offlinepraktijken van Scientology.

Op de forums van 4chan riep Anonymous op om de Low Orbit ION Canon (LOIC) applicatie te gebruiken om Scientology dwars te zitten. Met de LOIC konden mensen heel gemakkelijk DDoS-aanvallen uitvoeren op de website van de kerk. Het enige wat een gebruiker moest doen, was het webadres invullen en op een knop drukken. De naam Low Orbit ION Canon komt uit de game Red Alert, waarin het een van de sterkste wapens is. Dat dit ook verkeerd kan uitpakken leerde Brian Mettenbrink die één jaar in de gevangenis belande voor het gebruik van LOIC.

Na een tijd wilde Anonymous de actie naar de straten brengen. Ze riepen in een videoboodschap mensen over de hele wereld op om bij de kerken van Scientology te gaan protesteren. In deze video stelde de groep regels op voor dit protest. Zo was het de bedoeling om vredelievend te protesteren en voor de eigen veiligheid moesten mensen hun gezichten verbergen. Scientology heeft namelijk een reputatie op het gebied van het lastigvallen van mensen. Ze kozen voor het Guy Fawkes masker zoals die te zien is in de film V for Vendetta. Dit masker groeide uiteindelijk uit tot het symbool van de groep. Uiteindelijk gaven meer dan 6000 mensen verspreid over negentig steden gehoor aan de oproep.

Anonymous_protest


Guy Fawkes

Guy (Guido) Fawkes was een man die in 1605 een plan smeedde om het Engelse parlement omver te werpen. Hij was van plan het gebouw op te blazen met buskruit dat hij samen met een paar metgezellen in de kelder had verstopt. Deze poging mislukte en ze werden allemaal tot de dood veroordeeld. Sindsdien vieren de Engelsen deze verijdelde aanslag elk jaar op vijf november. Kinderen dragen op deze dag vaak een masker met een beeltenis van Guy Fawkes erop. Het masker dat we nu kennen ontstond in 1982, toen stripschrijver David Lloyd de eerste editie van zijn verhaal V for Vendetta uitbracht. Het personage, die het masker draagt, is afgeleid van Guy Fawkes. In 2006 werd deze strip verfilmd onder dezelfde naam. In de laatste scene van de film wordt het Engelse parlement opgeblazen terwijl er een grote groep mensen met het masker op staat te kijken.

Anons dragen het Guy Fawkes masker om verschillende redenen. Ten eerste is het masker na de film V for Vendetta uitgegroeid tot een symbool voor anoniemprotest. De tweede reden is dat de leden van Anonymous graag anoniem willen blijven. Regel 17 van de Code van de groep beschrijft dan ook het volgende: “Bedek je gezicht. Dit voorkomt dat je wordt herkend door vijanden in je video’s.” Dit paste ze voor het eerst toe tijdens Project Chanology. Daarnaast is het ook een manier om onherkenbaar te blijven voor overheidsinstellingen. Iets wat goed van pas kwam toen ze zich gingen storten op de Arabische lente.

V-for-vendetta


Arabische lente

De zelf in brand stekende marktkoopman uit Tunesië bracht de dictatorschap van het land onder de aandacht van Anonymous. Een paar Tunesische Anons legde contact met de leden in andere werelddelen met de vraag om hulp. Anonymous kwam na onderzoek tot de conclusie dat de Tunesische overheid schuldig was aan het onderdrukken van haar bevolking. Daarnaast beperkte ze de toegang tot het internet, waardoor de bevolking geen kritiek meer kon uiten via het internet. Hiermee was Operation Tunisia geboren. Aangezien de groep staat voor een ongecensureerd internet en de vrijheid van meningsuiting gingen ze over tot actie. Anonymous voerde meerdere DDoS-aanvallen uit op Tunesische overheidswebsites en leverde de bevolking documenten met daarop instructies over hoe ze de censuurblokkade van de dictator moesten omzeilen. Ten slotte hielpen ze ook mee om informatie van de ene naar de kant van de wereld te brengen.

Vervolgens hielp Anonymous in Egypte mensen te verbinden met het internet, nadat de dictator het afsloot. Hiermee stelde de groep de Egyptenaren in staat om hun meningen te uiten en aan de wereld te laten zien en horen wat er echt aan de hand was in het land. Anonymous noemt deze vorm van actie voeren een vorm van cyber warfare. Na de val van de dictator is de groep in een speech bedankt voor hun hulp aan het land. Met een Guy Fawkes masker in hand benadrukte de bewoners dat Anonymous er een bondgenoot bij had.

#OpParis

Nu heeft de groep zijn zinnen gezet op Islamitische Staat. Of Anonymous ook het verschil kan maken in het gevecht tegen deze terroristische organisatie is natuurlijk nog maar de vraag. Wat in ieder geval wel duidelijk is, is het feit dat Anonymous net een pitbull is. Ze laten namelijk niet gemakkelijk los. Om in de woorden van Anonymous te spreken: “We are Anonymous. We are Legion. We do not forgive. We do not forget. Expect us.”