Weet je nog, vroeger in de voetbalschoenenwinkel, dat je van je moeder een rondje moest lopen om te kijken of je gele bananenschoentjes wel lekker zaten? Mooie tijden: een ultieme poging van je moeder om op een minimale manier de kwaliteit van je voetbalschoenen te checken. 

Op 7  november klaagt Marouane Fellaini zijn voetbalschoenensponsor New Balance aan vanwege de slechte kwaliteit die het merk zou hebben geleverd. Het was niet zo maar een aanklacht: een schadevergoeding van 2,4 miljoen euro. De schoenen, waarvan de Belg beweert dat hij meerdere malen een klacht zou hebben ingediend, zouden zijn spel belemmerd hebben. Hoewel deze aanklacht meer klinkt als een schreeuw om geld, roept het ook een heleboel andere vragen op.

Fellaini klaagde dus over de kwaliteit, maar in hoeverre kijkt een voetballer daar ook daadwerkelijk naar? En wat bepaalt of een voetbalschoen kwalitatief genoeg is? Want op de amateurvelden bij de kinderen zie je tegenwoordig de meest kekke voetbalschoenen voorbij komen. Die plastic kicksen die over het veld draven kunnen haast niet van goede kwaliteit zijn, zou je denken. Kinderen geven tegenwoordig meer om blitse kleurtjes en wat de topspelers dragen. We spraken daarom Eddie van de Vugt, eigenaar van BrubaSport in Etten-Leur:

Filmpje 0:00 t/m 6:23

Oké, op laag niveau wordt er meer gegeven om mooie schoenen, of schoenen met status dan kwaliteit. Maar hoe zit het met de professional? Om het scenario van Fellaini te voorkomen zal hij altijd de perfecte schoen nodig hebben om op te voetballen. Om hier meer duidelijkheid over te krijgen hebben we contact opgenomen met Gianluca Nijholt: een voetballer met veel ervaring, die verschillende sponsordeals heeft gehad.

Filmpje 6:23 t/m 13:51

Conclusie

Naarmate de jaren zich vorderen, neemt het belang van kwalitatieve voetbalschoenen steeds meer af. De oudere generatie, een generatie die kwaliteit altijd als prioriteit ziet, moet ruimte maken voor de jongere generatie, de generatie van gele bananenschoentjes en Messi-lookalikes. Een generatie die zijn kwaliteitscontrole zal halen uit de prijs. Maar prijs hoeft niet per se iets te zeggen over kwaliteit. Het kan voetballen comfortabeler maken, maar er beter van voetballen ga je niet. Daarnaast gaan duurdere voetbalschoenen niet langer mee dan goedkope. En eigenlijk hetgeen wat het meest verbazingwekkend is: de innovatieve voetbalschoen met sok heeft geen enkele functie.

Hieronder staat het filmpje in zijn geheel.

 

Gemaakt door Kees Bakker en Luke Thomas