“De anticonceptiepil is uit de gratie” luidde de kop van een artikel uit de Leeuwarder Courant. Ondanks dat de pil nog altijd het meest gebruikte anticonceptiemiddel is in Nederland geven de cijfers van het CBS en Rutgers (kenniscentrum voor de seksualiteit) aan dat de pil minder vaak geslikt wordt. Hier tegenover staat echter niet dat er minder gebruik gemaakt wordt van anticonceptie.
De Nederlandse vrouwen lijken over te stappen van de vertrouwde pil naar andere vormen van anticonceptie. Met name de hormoonspiraal heeft het afgelopen decennium een flinke groei in populariteit genoten.

Het maken van de overstap van de pil naar een hormoonspiraal lijkt een gemakkelijke keuze; veel vrouwen beweren namelijk bij het gebruik van de spiraal geen last te hebben van de nare bijwerkingen die de pil hen wel opleverde. Ook is er sprake van gemakzucht. Na het plaatsen van een hormoonspiraal ben je voor 5 jaar voorzien van hormonen die een zwangerschap voorkomen en hoef je niet langer iedere dag aan je pil te denken.

De spiraal wordt op deze manier geportretteerd als een wondermiddel binnen de vriendinnengroepen. Binnen deze context kun je je afvragen of dat de vrouwen die overstappen van de pil naar de spiraal hiervoor kiezen omdat dit voor hun gezondheid een betere optie is óf volgen zij enkel de trend?