De weerstand tegen vaccineren wordt steeds groter en komt in steeds meer kringen voor. Bijwerkingen die bij een kleine groep mensen voorkomen, worden groot uitgemeten en uit onderzoeken blijkt dat de vaccinatiebereidheid daalt. Medisch historicus van Leiden University Medical Center Leo van Bergen zegt dat we zijn vergeten dat de ziektes die nu niet meer voorkomen veel erger waren dan de bijwerkingen.

Door Isabel Pijnappels en Jelle Oosterveld

“Waar vroeger alleen de protestanten tegen vaccineren waren omdat het een wantrouwen zou zijn tegen God, is nu ook de bakfietsmoeder in de grachtengordel tegen vaccineren,” stelt Van Bergen. “En dat is een zorgelijke ontwikkeling. Mensen uit allerlei verschillende kringen komen samen in een anti-vaccinatie beweging.”

Van Bergen spreekt over een vaccinatie paradox: “Men ziet de ziektes niet meer, weet niet meer hoe erg ze waren. Waarom zouden we een gezond persoon inenten? We zijn vergeten hoe erg de ziektes waren.” Van Bergen snapt niet dat mensen zich niet zouden willen laten vaccineren tegen COVID-19. “Als ze me nu zouden bellen, ben ik er binnen vijf minuten. En ze mogen me ook ieder vaccin geven, dat maakt me niets uit.”

Ook benadrukt de historicus dat zodra je geboren wordt je risico loopt. “Honderd procent veiligheid is een volslagen absurde eis! Dan kun je net zo goed de geneeskunde gewoon weggooien, kun je vaccinaties weggooien, medicijnen weggooien, vliegtuigen afschaffen, auto’s afschaffen, trappen afschaffen, ga zo maar door.”

Meer lezen? Lees dan: De vaccinatie paradox: we weten niet meer hoe het is om ziek te zijn.

Fotobron: Unsplash