Tiësto, Hardwell, Martin Garrix, Afrojack en Armin van Buuren. Dit zijn namen waar je vast wel eens van hebt gehoord. Het merendeel zal ook weten dat dit DJ’s zijn, maar wat al minder mensen weten is dat ze allemaal Nederlanders zijn. Bijkomend feit; deze Nederlanders staan allemaal in de top 10 van de 100 beste DJ’s van de wereld. Hoe komt het nou dat ons kikkerlandje zoveel DJ talent produceert?

DJ Mag Nederland is hét online en geschreven platform waar je in Nederland en Vlaanderen van alles kunt vinden over het laatste nieuws in de Dance scene. Alle informatie over Muziek, DJ’en, DJ’s, evenementen, clubs en feesten kun je vinden op de website of in het gedrukte tijdschrift. Ieder jaar brengt het magazine ook de ‘DJ Mag Top 100 DJ’s’ uit. Dit is een lijst met de beste DJ’s van de wereld. Deze lijst is samengesteld door lezers van het tijdschrift en fans van de DJ’s.

In de lijst van 2014 stonden vijf Nederlanders in de top 10 en de lijst werd zelfs aangevoerd door een Nederlander. Robert van de Corput, beter bekend als Hardwell, was in dat jaar met stipt de nummer een van de wereld. Vervolgens stond op de tweede plaats een Vlaams duo, Dimitri Vegas & Like Mike. De nummers drie, vier en vijf werden vervolgens opgevuld door Armin van Buuren, Martin Garrix en Tiësto. In de top 10 vinden we nog één Nederlander terug. Nicky Romero staat achtste.

In de meest actuele lijst, die van 2015, komen ook verassend veel Nederlanders voor. Maar liefst zeven kaaskoppen staan in de top 15. Het enige verschil is dat het Vlaamse duo Dimitri Vegas & Like Mike nu de lijst aanvoeren, gevolgd door Hardwell.

 

Wat is DJ’en?

Nederland exporteert veel DJ talent en veel grote dance evenementen. Maar wat doen DJ’s nou precies als ze aan het werk zijn. Een discjockey was vroeger vooral iemand die de platen op de draaitafel of platenspeler legt. Ook wel een ‘plaatjesdraaier’ genoemd. De term DJ wordt niet alleen gebruikt voor het plaatjesdraaien, ook een producer van elektronische muziek wordt met de term ‘DJ’ aangeduid.

draaitafel

 

De DJ’s van nu treden op voor duizenden mensen. Natuurlijk zijn er nog DJ’s die het alleen bij plaatjesdraaien houden. Maar de DJ van nu produceert ook meestal zijn eigen muziek te draaien. In samenwerking met een zanger of zangeres wordt er dan een nummer uitgebracht. De beste DJ van Nederland volgens het tijdschrift DJ MAG, Hardwell, bracht vorig jaar het nummer ‘Mad World’ uit in samenwerking met zanger Jack Reese (Jaap Reesema). Reese had de tekst van het nummer geschreven en de muziekakkoorden. Hardwell had als het ware de puntjes op de i gezet. Zo’n samenwerking komt in het huidige producen steeds meer voor. Zangers die met een nummer naar een DJ toestappen en dan samen het nummer uitbrengen.

Hier een handig filmpje als je zelf DJ wilt worden!

 

 

‘Ook in het organiseren van feesten staat Nederland bovenaan’
Voor het antwoord op de hoofdvraag moeten we DJ’s vragen naar hun mening. Een van die DJ’s is Jim Craane, een DJ uit een het dorpje Dongen, die vooral in de regio draait, maar ook heeft gedraaid op grotere feesten zoals Jim CraaneDancetour. Volgens hem is Nederland niet per se zo goed in het draaien van plaatjes. “Nederland heeft een hoop goede DJ’s binnen het genre elektronische dance muziek. In Amerika is hiphop bijvoorbeeld nog steeds heel populair en daar zijn wij Nederlanders minder goed in.”

Craane vervolgt: “Omdat een hoop dance muziekstromen ontstaan in Nederland, heeft het hier ook de meeste kans gehad om zich te ontwikkelen. Bijkomend voordeel voor de Nederlanders is dat wij ook in het organiseren van feesten bovenaan staan.” Craane vertelt dat Nederland slim gebruik maakt van de toenemende interesse in dance muziek. Er worden bijvoorbeeld meer feesten georganiseerd, waardoor er steeds meer DJ’s ‘nodig’ zijn.

Er zijn zoveel Nederlandse top DJ’s, betekent dat dan dat iedereen zo makkelijk een top DJ kan worden? Het antwoord is nee. Je hebt geluk nodig, je moet de juiste mensen kennen, pas dan kun je geld gaan verdienen. “Bijna iedereen kan leren draaien. Je moet natuurlijk technisch een goede overgang kunnen maken. De kunst zit hem meer in de platenkeuze op het juiste moment. Je moet goed het publiek kunnen lezen. Tijdens een set maak je pieken en dalen. Je hebt rust moment en knal momenten. Zo blijft het interessant voor het publiek.”

Toch maakt het volgens Craane niet altijd uit of je nou zo goed of slecht kunt draaien. “Uiteindelijk draait het allemaal om geld en de juiste mensen kennen. Kom je in contact met de juiste mensen en valt er veel geld te verdienen, dan kan het zomaar snel gaan. Als mensen voor je willen betalen, hoef je niet eens zo goed te zijn.” Klik hier voor een mixtape van Jim Craane.

Dancemuziek

Dancemuziek, wat de Nederlandse DJ’s voornamelijk draaien, is niet een muzieksoort. Het is een naam die honderden soorten elektronische muziek omvat. Dance heeft wat weg van house omdat het de zogeheten ‘housebeat’ bevat. Deze beat bestaat uit een digitale vierkwartsmaat. Feitelijk lijkt een danceplaat veel op een rocknummer of popnummer. In een gemiddelde ‘housebeat’ zit percussie, synthesizers, violen en piano. Joris Voorn is een voormalig dj en producer en hij is gefascineerd door de dancemuziek: ‘’In dancemuziek moet je je kunnen laten gaan en de muziek moet je voortbewegen. Bij een popliedje is het verhaal erg belangrijk.’’ De dancemuziek in onze huidige vorm ontstond eind jaren ’80.

De populariteit van dancemuziek is ook goed te verklaren, want de beat is opgebouwd uit constante herhalingen van ritmes en melodieën met kleine variaties erin waardoor de muziek altijd in beweging blijft. De spanning in dancemuziek wordt dus gecreëerd op de manier waarop DJ’s met die herhalingen en variaties spelen. Daardoor maakt de DJ dus een spanningsboog die zich langzaam uit in een climax, de zogeheten drop.

It ain’t much if it ain’t Dutch is een gezegde in het buitenland over de Nederlandse muziek. Jongeren in Nederland zijn al van jongs af aan bezig met elektronische muziek en ze komen in aanraking met ontelbare muziekstijlen. Hardwell zei het volgende hierover in het AD: ‘’Als klein jongetje luisterde ik naar Armin en Tiësto op de radio. Mensen kijken hier niet raar op als er een danceplaat in een winkel wordt gedraaid. We zijn marktleider als het gaat om feesten. Dan is het logisch dat we een voorsprong hebben op de rest van de wereld.’’ (Algemeen Dagblad 21 okt, 2013)

Hardwell

 

Hardwell geeft in datzelfde interview ook een mogelijke verklaring waarom Nederlanders succesvol zijn op het gebied van Dancemuziek. ‘’We zijn voorlopers in de dansscene. We hadden in het begin van de jaren ’90 al grote dancefeesten. Die had je in de rest van de wereld nog niet. Je ouders vonden dancemuziek niet ‘cool’ en de jongeren wel, want je zet je af tegen je ouders. Al mijn vrienden luisterden ernaar en naar een dancefeest gaan was een soort Mekka, daar moest je heen gaan. Nederland is gewoon een voorloper!’’

Moombahteam
DJ duo’s veroveren de ‘DJ-wereld’. Een goed voorbeeld zijn de twee Vlaamse DJ’s Dimitri Vegas en Like Mike. Ook vanuit Nederland breken steeds meer DJ duo’s door. Lucas & Steve, scoorde een hit met hun eigen nummer ‘Fearless’. Nu klopt het DJ duo Moombahteam ook stevig aan de deur. Erik Groen en Gijs Schuurmans vormen samen ‘Moombahteam’. Volgens de twee DJ’s is het niet gemakkelijk om echt bekend te worden. “Een netwerk opbouwen is zeker niet makkelijk. Wat heel goed kan helpen zijn radio optredens, artikelen in de krant en een goede exposure. Mensen moet je naam lezen en horen wat je maakt.” De reden waarom er zoveel Nederlanders staan in de top 15 van de wereld is duidelijk voor Moombahteam. “We hebben twee fantastische voorbeelden. DJ Tiësto en Armin van Buuren. Zij hebben Nederland op de kaart gezet.” MoombahteamVolgens het DJ duo kan de jeugd ook een reden zijn waarom Nederlanders zo goed zijn in het plaatjes draaien. “Kinderen in Nederland kunnen zich veel breder oriënteren. Ze worden niet in hokjes geplaatst, maar kunnen gewoon doen wat ze willen. Dat is niet zo in andere culturen.” Het duo is nu nog niet heel bekend, maar over vijf jaar moet dat heel anders zijn. “Dan moeten we veel bekender zijn dan nu, ook internationaal.’’ Moombahteam scoorde al verschillende hits, waaronder Miss Independent met Yassine. Klik hier voor de video.

Conclusie:
Om nog terug te komen op de hoofdvraag van dit onderzoek: ‘Hoe kan het zijn dat er zoveel goede Nederlandse DJ’s zijn?’ Er zijn verschillende redenen genoemd door de experts. Nederland heeft dus een groot aandeel in de wereldwijde dancescene omdat we het praktisch hebben uitgevonden. We organiseerden de eerste grote dancefeesten, maakten als eerste vette tracks en hadden als allereerste speciale cursussen om DJ te worden. Maar nu de dancemuziek ook de hele wereld aan het veroveren is, blijven DJ’s toch een groot exportproduct van ons regenachtige landje. DJ’s zoals Tiësto en Armin van Buuren hebben inderdaad de rode loper uitgelegd voor jongeren die de mixtafel hebben ontdekt, maar ze zouden er niet komen zonder eigen talent. Want er is nog een aspect waarin Nederland voorop loopt. Bijna alle Nederlandse DJ’s produceren hun eigen muziek. Ze zijn dus niet alleen DJ, maar ook producer. Veel DJ’s uit andere delen van de wereld maken alleen maar een remix van bekende platen. Het voordeel van een producer zijn, is dat je je eigen sound ontwikkeld. Daardoor ben je herkenbaar als een DJ en dat vinden clubs erg belangrijk, dat een DJ anders is dan alle andere. Als je eenmaal een hit hebt gescoord, kan zich nog een leuk voorval doen. Andere DJ’s kunnen zo fan zijn van jouw muziek, dat ze er een remix van gaan maken. En als er een remix wordt gemaakt van jouw liedje, dan betekent dat ook gratis publiciteit.