Door Thijs den Ouden en Nikita Boon

Google Streetview

Op het eerste gezicht lijkt het een normaal huis. Kom je iets dichterbij en kijk je door de ramen, dan zie je de gezelligheid al doorschemeren. Eenmaal binnen verwonder je je over de grote ruimte die dit huis te bieden heeft. Als je een tijdje binnen bent, vallen steeds meer dingen op en weet je meteen: dit is niet altijd een studentenhuis geweest.

 

Aan al het goede komt een eind. Volgens de nieuwe huisbaas is het pand rijp voor de sloop: de bouwplannen voor een gloednieuwe flat liggen klaar. In dit artikel blikken wij terug op de rijke geschiedenis van studentenhuis ‘De Witte Villa’.

Geruchten
Een herberg, restaurant, bar of hostel: de (oud-)studenten hebben ideeën genoeg over de oorsprong van het pand. Ook gaat het gerucht rond dat er een wietkwekerij in het huis heeft gezeten. Dát is en blijft een broodje aap-verhaal, bevestigd een politiewoordvoerder.

De studenten komen met hun speculaties aardig in de buurt. Het pand, wat ruim een eeuw oud is, heeft heel wat verbouwingen meegemaakt en heeft verschillende functies gehad. 

Bekijk de plattegronden van de verbouwingen in het volgende filmpje:

Anno 2022 is de kamerindeling amper veranderd ten opzichte van de nieuwste plattegrond in het bouwarchief (1987).

Benieuwd hoe de kamers er vanbinnen uitzien? Bekijk deze interactieve foto’s: 

 

Van eengezinswoning tot hotel
Het studentenhuis bevindt zich op de hoek van de Vendeliersstraat (voorheen Stevenzandsestraat) en de Tournooistraat. De eerste stenen van het pand werden in 1917 gelegd. Het waren toen eengezinswoningen. In 1927 en 1929 dienden de eerste bouwplannen zich aan door eigenaresse Van der Schoot: het pand werd uitgebreid met een koffiehuis. In 1930 nam logementhouder Adrianus Verhagen het pand over en opende in 1931 hotel ‘De Gouden Zwaan’. Het café en de danszaal werden gehuurd door het echtpaar Van Ierland. 

Tweevoudig Europees judokampioen
Velen zullen de naam Jan van Ierland niks zeggen. Dat terwijl Van Ierland begin jaren ‘60 samen met Anton Geesink behoorde tot een van de beste judoka’s ter wereld. In 1961 wist Van Ierland zelfs twee keer goud te pakken bij de Europese Kampioenschappen.  

Een echte wereldster dus, maar wat heeft deze wereldster te maken dit huidige studentenhuis? Dat is heel simpel. Hij groeide er namelijk op. Op 6 mei 1936 werd de kleine Jan geboren in het hotel dat zijn ouders onderhuurden, hotel De Gouden Zwaan. 

Aan een succesvolle carrière kwam abrupt een einde toen Jan één dag voor zijn 28ste verjaardag betrokken was bij een auto-ongeluk in Nederweert. Hij overleed ter plaatse.

De Moord op Adrianus ”Janus”  Verhagen
In de zomer van 1938 kwam hoteleigenaar Adrianus Verhagen op gruwelijke wijze om het leven bij een schietpartij in een café in Hilvarenbeek. Vermoedelijk nam zijn zoon Cornelis Verhagen het hotel over. Net als zijn vader zat Cornelis niet stil en stond het pand regelmatig in de steigers. 

Luister hier hoe Adrianus Verhagen om het leven kwam:

 *Disclaimer: Dit verhaal is gebaseerd op feitelijke gebeurtenissen. Gesprekken, gedachtes en de rol van de journalist zijn een reconstructie van de beschikbare informatie, die verder zijn aangevuld naar eigen invulling.

Hotelbrand
In 1951 stond het pand op naam van familie Van Ierland. Er kwam een winkelhuis en aan de Tournooistraat vestigde een cartonnagefabriek. Op 10 december 1952 sloeg het noodlot toe: een van de hotelkamers vatte vlam en is volledig uitgebrand. De brand werd vermoedelijk veroorzaakt door hitte-uitstraling van een kachel. 

Bekijk hier het krantenartikel uit de Nieuwe Tilburgse Courant (11 december 1952):

Delpher

 

Bedrijvigheid en komst studentenhuis
In de jaren na de brand kende het gebouw twee nieuwe eigenaren, waaronder de familie Bruens. Verschillende fabrieken, zoals een staalmeubelfabriek en een  loonspoelerij hebben de loods aan de Tournooistraat gehuurd. 

In 1979 diende Bruens een bouwtekening en bouwaanvraag in van het gedeelte aan de Tournooistraat voor de komst van een logiesgebouw, met een nieuwe slaapkamerindeling. Het andere gedeelte, aan de Vendeliersstraat, bleef een café en kreeg een bovenwoning. Jaren later, in 1986, werd ook dit omgebouwd tot een logiesgebouw. 

Brand in studentencomplex
De reden waarom Bruens het pand ombouwde tot studentenhuis is niet vanzelfsprekend. Eind jaren zeventig ontstond er een hevige brand in een studentencomplex in Tilburg. Hierbij waren meerdere studentenwoningen afgebrand. De eigenaar van het pand aan de Vendeliersstraat besloot toen om studenten onderdak te bieden in zijn pand, zodat zij toch nog een plekje hadden om te verblijven.
 

 *Disclaimer: Bovenstaande alinea is gebaseerd op oude gesprekken met Theo Bruens. Ter controle en voor specifiekere informatie hebben wij de heer Bruens gebeld. Hier kon hij niet meer op reageren wegens privéomstandigheden.