“De situatie is écht nijpend.” FC Dordrecht-algemeen directeur Hans de Zeeuw luidde in december 2019 de noodklok. De komst van een nieuw of gerenoveerd stadion leek van de baan en dus hing de toekomst van Dordt aan een zijden draadje. De situatie leek helemaal uitzichtloos door COVID-19. Maar toch lijkt er licht aan het einde van de tunnel.

Door: Matthijs Meerman en Bart van der Wijst

De Zeeuw werd in november 2015 aangesteld als algemeen directeur van FC Dordrecht. De club was net gedegradeerd uit de Eredivisie en Ad Heijsman, de oud-voorzitter, had er genoeg van. Het was een rommeltje bij FC Dordrecht.

Vage financiën
En dat terwijl er een jaar eerder nog de polonaise werd gelopen. Op de tribunes dan. Want de club speelde voor het eerst sinds 1995 – toen nog als Dordrecht’90 – op het hoogste niveau van Nederland. Maar achter de deuren van de bestuurskamer wisten ze: dit jaar in de Eredivisie is niet goed voor de portemonnee.

Dat is ook terug te vinden in de jaarverslagen van de club (zie grafiek 1). Het negatief eigen vermogen van de club bedroeg in 2019 ruim 1,6 miljoen euro. Dat is deels te wijten aan het vorige bestuur van de club. Er werd in 2012 namelijk voor 850.000 euro aan schulden omgezet in een apart investeringsfonds – in de vorm van transferrechten. Die schulden zijn ook van de balans van FC Dordrecht gehaald.

“Ik vond dat ongepast en heb gezegd: we moeten die transferrechten terug hebben”, verklaart algemeen directeur De Zeeuw. Al die transferrechten zijn inmiddels teruggekocht (onder anderen door De Zeeuw zelf) en geschonken aan de club. “Van het negatief eigen vermogen dat er nu staat, valt bijna negen ton ná dit seizoen weg in het resultaat. Dat betekent dat we dan nog een negatief eigen vermogen hebben van zo’n 400.000 euro.”

Ondanks de coronacrisis, wist FC Dordrecht afgelopen seizoen (2019/20) toch een positief resultaat te behalen. Die resultaten staan al vast. “Maar voor komend seizoen lukt ons dat niet”, bevestigt De Zeeuw. “Het is een zware tijd, ook voor ons. We moeten echt oppassen en kunnen geen gekke dingen doen. Maar de financiën zijn inmiddels wel onder controle.”

Magere prestaties
De povere financiële situatie had ook zijn weerslag op het veld. “Helaas hebben we het sportief de laatste drie jaar gewoon slecht gedaan”, erkent De Zeeuw. “Dat heeft niet alleen met geld te maken, want we hadden echt niet de laagste spelersbegroting. Als je het sportief gewoon beter had gedaan, was je nu financieel ook een stuk verder geweest.”

Na de degradatie vanuit de Eredivisie werd FC Dordrecht 14e. In de jaren die volgden, werd het alleen maar minder (zie grafiek 2). Daardoor liepen ook de supportersaantallen terug (zie grafiek 3).

* Bijgewerkt tot 11-10-2020
** Het seizoen 2019/2020 werd afgebroken vanwege de coronacrisis

(Rood is Eredivisie & groen is eerste divisie bij grafiek 2 & 3)

Verbinding
Maar daar wil de club wat aan doen. “Je moet ervoor zorgen dat het weer gaat leven bij de gemeenschap, bij Dordrecht en de Drechtsteden. Dat doe je door te helpen bij de problematieken die spelen binnen de gemeente”, aldus Lex Stofkooper, manager MVO van FC Dordrecht.

“We moeten clubs in Dordrecht en de Drechtsteden veel beter betrekken bij FC Dordrecht”, vindt Stofkooper. “Het is aan de club om ervoor te zorgen dat het imago beter wordt en dat mensen er weer graag bij willen horen. De bekende regel is: als je wint, heb je vrienden.”

Hoofdpijndossier
Dat blijkt ook wel uit het verleden. Toen FC Dordrecht in de Eredivisie speelde, zat er bijna 4.000 man op de tribunes (zie grafiek 3). De club hoopt die aantallen in de toekomst ook te bereiken, maar dan in een (ver)nieuw(d) stadion. Al jarenlang wordt er gediscussieerd over plannen voor een nieuw stadion of renovatie van de Krommedijk (zie tijdlijn). Maar de werkelijkheid is: FC Dordrecht speelt nog altijd in hetzelfde krakkemikkige stadionnetje. Hoe kan dat toch?

“Er waren commerciële activiteiten voorzien die net niet pasten binnen de kaders van de provincie”, stelt Marco Stam, wethouder Sport, Openbare Ruimte en Wonen van de gemeente Dordrecht. “Een maatschappelijke variant hebben we de laatste jaren onderzocht. Dan zit je vast aan een garantstelling, maar wij hebben in het coalitieakkoord (2018-2022, red.) staan dat we als gemeente niet garant staan. Dat zijn allemaal redenen waarom de plannen niet geslaagd zijn.”

Nieuwe plannen
Ondanks alle tegenslagen in het verleden omtrent de stadionplannen heeft FC Dordrecht wéér een nieuw plan voorgedragen aan de gemeente. Samen met de gemeente wordt gekeken naar een plan met woningbouw rondom stadion de Krommedijk, net als bij Excelsior. “Dat plan wordt nu voorgedragen aan de provincie om te kijken welke mogelijkheden zij zien om dat (woningbouw, red.) toe te passen”, vertelt Stam.

Maar waar willen ze die woningen kwijt? Sportpark Krommedijk zit namelijk vol met andere sportverenigingen. Zo spelen DFC, RCD, FC Dordrecht Amateurs (voetbal) en The Hawks (honkbal) daar hun geliefde spelletje. Zij staan hun plekje natuurlijk niet zomaar af. Wel is er onderling contact tussen de verenigingen om een samenwerking aan te gaan. Zo wil DFC best samenwerken met The Hawks. “Maar dan wel compleet met nieuwe velden”, vindt voorzitter Anne Evers.

In januari van dit jaar heeft de gemeenteraad een motie aangenomen waarin staat dat de breedtesport leidend is en de BVO moet aansluiten. Wethouder Stam: “Zo’n BVO kan alleen goed aansluiten als het een ontwikkeling kan maken om het stadion rendabel te maken. Daar hebben we dan de provincie weer voor nodig. Om de mogelijkheden te onderzoeken voor woningbouw en welke commerciële activiteiten er in het stadion plaats kunnen vinden.”

VSP
Mochten de plannen bij de Krommedijk om de een of andere manier sneuvelen dan vindt de VSP (Verenigde Senioren Partij) dat er gekeken moet worden naar andere locaties binnen Dordrecht. “Wij hebben een plan om een multifunctioneel stadion te bouwen in de Amstelwijck, maar dat moet allemaal nog wel onderzocht worden”, zegt Margret Stolk, fractievoorzitter van VSP.

“Heel de gemeenteraad is voor het behoud van FC Dordrecht”, weet Stolk. “Dan vind ik dat je alles op alles moet zetten om te onderzoeken waar het wel mogelijk is. Het is gewoon een kwestie van willen. De sport moet weer vertrouwen krijgen in de politiek in Dordrecht. Dat wij ook écht een sporthart hebben en dat we proberen het vertrouwen terug te winnen van alle sportverenigingen. Dat kan je niet alleen, dat moet je met zijn allen doen.”