Door: Thijs Jacobs en Roos Heldoorn

Daar ga je dan, je hebt je hele inboedel ingepakt en het past net in de kleine auto van je pa en ma. Je gaat de vier jaren van je leven beginnen. Alleen maar gezelligheid en uitgaan, het echte studentenleven! Geweldige mensen ontmoeten en misschien wel de liefde van je leven bij een echte studentenvereniging!

Maar wacht, zou je niet gaan studeren? Je moet ook de nodige uurtjes in de bibliotheek spenderen, heb je daar nog wel de tijd voor naast je drukke tijd bij je studentenvereniging? Is een studentenvereniging een slim idee in het eerste jaar van je studie?

Een studentenvereniging is een vereniging voor en door studenten, waarbij de leden student zijn. Een studentenvereniging heeft meestal een bepaalde activiteit tot doel: het bevorderen van contacten tussen studenten onderling en tussen studenten en oud-studenten, wat met name het geval is bij studentengezelligheidsverenigingen.In dit onderzoek komen verschillende studenten aan het woord over hun tijd bij C.S. Veritas, een studentengezelligheidsvereniging in Utrecht en Sportstudentenvereniging Vidar (roeivereniging) in Tilburg.

H.F.M.Crombag deed in1968 onderzoek naar Studiemotivatie en studieattitude. In dit onderzoek kwam naar voren dat gezelligheidsverenigingen, ondanks hun negatieve invloed op de studieattitude, hun leden extra motivatie opleveren, die aan de studieresultaten ten goede komen. Maar is dit nog steeds zo?

In 2014 is het aantal aanmeldingen bij een studentenvereniging met 2% gestegen vergeleken bij vorige jaren. 9700 studenten schreven zich in bij een studentenvereniging aangesloten bij een van de 48 studentengezelligheidsverenigingen bekend bij de Landelijke Kamer van Verenigingen.

Een van deze studenten was de nu 21 jarige Floor Middendorf. Zij begon met haar studie Sociaal Juridische dienstverlening toen zij ook bij de studentenvereniging Veritas ging. “Wat ik echt niet leuk vond, waren de verplichtingen die ik had. Ik moest bijvoorbeeld naar verplichte borrelavonden en ook moest ik geld verdienen voor Veritas in mijn eerste jaar. Het nam ontzettend veel tijd in beslag. Ik heb altijd veel moeten studeren om mijn studie te halen. Na mijn maanden bij Veritas heb ik mijn studie ook niet gehaald en moest ik stoppen met mijn studie en Veritas.

Naast Floor zijn er meerdere studenten die hun eerste jaar niet halen of hun propedeuse niet halen. In een onderzoek van D.N.M. de Gruijter, over verenigingslidmaatschap en studiesucces komt naar voren, dat de groep verenigingsleden een significant lager propedeuserendement heeft na één jaar (38 procent tegenover 43 procent bij de niet-verenigingsleden).

Thijs Tuijt, 27 jaar, had een plaatje in zijn hoofd van het echte studentenleven. “Ik ging eigenlijk meer studeren voor het studentenleven dan het studeren. Bij een studentenleven hoorde een studentenvereniging. In 2008 belandde ik bij Veritas. Het sociale gedoe van een studentenvereniging was voor mij prima te combineren met mijn studie bedrijfscommunicatie op de hogeschool van Utrecht. Ik ging meestal voor de studententien, een 5,5. Studeren was voor mij een beetje rennen en stilstaan. Als je soms wat doet, haal je het allemaal net en dan kan je daarnaast doen wat je leuk vindt, bier drinken en FIFA (een voetbalgame) spelen.

Dylan van der Burgt, 20 jaar, was lid van Vidar, een roeivereniging in Tilburg. Hij heeft helaas ook moeten stoppen met de vereniging. “Ja, het ging ten koste van m’n studie. Ik woonde in het dispuutshuis. Het was alleen maar zuipen. Borrel hier, borrel daar. Feestje hier, feestje daar. Ik heb er maar een punt achter gezet. Het is echt niet te combineren. In ieder geval niet met een HBO-studie. De vereniging houdt geen rekening met je studie. Je hoeft er niet echt elke keer erbij te zijn, maar als je de helft van de tijd niet aanwezig bent, heeft het ook geen zin.

Stan de Ruiter, 19 jaar en tweedejaars Communication and Multimedia Design aan de hogeschool van Utrecht, maakte een bewustere keuze. Hij is dit jaar lid geworden van de studentenvereniging Veritas. Stan heeft er voor gekozen om pas in zijn 2e studiejaar bij de vereniging te gaan. “Het eerste jaar had ik veel contacturen bij mijn studie en dat ging niet samen met een lidmaatschap bij een vereniging. Ook vond ik het in de eerste instantie niet nodig. Ik had een leuk leven en een vereniging zou niet veel toevoegen. Later besefte ik, dat dit wel het geval zou zijn.”

Er kan veel veranderen in 38 jaar na het onderzoek van H.F.M.Crombag, maar onlangs is er door wetenschappers van de universiteit in Oxford en Helsinki onderzoek gedaan naar de positieve kracht van studentenverenigingen. Uit dit onderzoek uit 2014 kwam naar voren, dat een studentenvereniging een snelkookpan is voor vriendschappen. Buiten de vereniging duurt de vorming van zo’n vriendennetwerk doorgaans langer.

Thijs: “Ik heb een heel hechte jaarclub, dit is een club die je in het eerste jaar van je vereniging vormt, met wie ik bijna nog elke week eet. Dat is toch vrij uniek. Verder merk ik, dat deze club mij meer brengt dat gezelligheid. Vooral businesswise is het handig, dat je toch een flink blik extra mensen kent van de vereniging. Als ZZP’er (zelfstandige zonder personeel)in Utrecht is dit wel zo handig. Via via ben ik zeker aan een aantal klussen gekomen, die ik anders waarschijnlijk niet had gevonden.

Floor ondervindt het toch wat anders. “Ik denk wel dat door de ontgroening de band binnen de club/vereniging hechter is, omdat iedereen dit heeft moeten doorstaan. Het was allemaal heel nieuw, je moest in het wereldje komen en in het begin was het nog allemaal leuk en gezellig met je vrienden binnen de vereniging. Naarmate je een jaarclub moest vormen, werd het allemaal wat minder, er werden mensen buitengesloten.

De ontgroening neemt veel tijd in beslag. Stan: “Tijdens de ontgroening zal je je moeten bewijzen tegenover de vereniging. De ontgroening is niet zo leuk. Tijdens deze weken doe je veel dingen, die je niet zo snel in het normale leven zou doen. Morele waarden worden soms overschreden. Maar toch wordt je heel veel discipline bijgebracht.” Desondanks kan Stan het allemaal goed combineren. Ik heb tot dusver geen problemen ondervonden met plannen. Ik zorg ervoor dat ik goed de tijd handhaaf. Timemanagement is heel belangrijk. Er zijn workshops te volgen bij Veritas die je helpen met plannen. Ik heb er over nagedacht om dat te doen. Maar tot nu toe gaat het prima zonder deze cursus.

Alle studenten die we gesproken hebben, Floor, Thijs, Stan en Dylan zullen het aanbevelen aan hun vrienden om lid te worden van een studentenvereniging. Alleen Stan en Thijs zijn er goed doorgekomen, ze horen bij het percentage wat zijn of haar studie haalt in combinatie met een studievereniging. Floor en Dylan hebben vooral een erg leuke tijd gehad maar moesten de consequenties onder ogen zien.

Eigenlijk gaat het erom dat je een bewuste keuze maakt. Als je bij een studentenvereniging gaat zal je soms wat harder moeten trekken aan je studie. Maar in een later stadium zal je veel voordelen hebben aan je lidmaatschap. Goede vrienden voor het leven en handige contacten voor je carrière.