Fitness is tegenwoordig erg populair. Veel sportscholen zitten tegenwoordig bomvol. Ook wordt er via verschillende media waaronder: Televisie, social media, kranten enz. volop reclame gemaakt om lid te worden van de sportschool bij jou in de buurt. Hoe is fitness ontstaan en wat zijn de beweegredenen om vandaag de dag zo actief bezig te zijn met fitness?

Geschiedenis:

10.000 jaar geleden zag het leven van de mens er compleet anders uit. Dagelijkse taken stonden in het teken van overleven. Mensen hadden geen vaste verblijfplaats. Het leven stond in het teken van jagen en verzamelen. Om te overleven trokken mensen rond om vervolgens fysieke inspanning te leveren en een prooi te vangen. Kortom men was alleen maar bezig met jagen en verzamelen.

Een grote verandering van dit bestaat trad op door de opkomst van de agrarische revolutie( ongeveer 8000 jaar voor chr.) Men leefde in deze tijd op een plaats en hoefde veel minder fysieke arbeid te leveren door de komst van landbouw en veeteelt. Ten tijden van de Grieken (2500 – 200 v. Chr.) kwam het belang van fitness op de voorgrond te staan. Het ontwikkelen van het lichaam was minstens zo belangrijk als het ontwikkelen van de geest. ( hier is het begrip Gymnasium door ontstaan ) Via de middeleeuwen en de Renaissance gekenmerkt door de val en herontdekking van de fysieke schoonheid kwam het medische educatieve belang naar voren. Dit is ook goed terug te zien bij de ontwikkeling van fitness binnen scholen. Veel schoolprogramma’s werden ontwikkeld om fitness, met name in de vorm van Gymnastiek te verbeteren.

Individualisering

Hoe we sport beleven is de laatste jaren sterk veranderd. Voorheen waren mensen niet alleen met zichzelf bezig maar ook met anderen. Men hielp elkaar waar nodig. Vandaag de dag is dit sterk veranderd. Het individualisme is sterk toegenomen. Mensen zijn tegenwoordig alleen nog maar met hun eigen waarden en belangen bezig en houden zich zelden tot nooit bezig met de ander. Dit is mede een gevolg van de popularisering en individualisering van vrije tijd door internet en televisie. Dit is ook goed terug te zien tijdens het fitnessen. De popularisering van de zelf indelen van je vrije tijd zorgt voor een behoefte aan flexibiliteit. Dit kan ontbreken bij verenigingsporten vandaar dat veel mensen tegenwoordig ervoor kiezen om individueel te gaan fitnessen. Dit gaat natuurlijk gepaard met het gebruik van supplementen.

Fitnesssupplementen

Fitness supplementen zijn voedingsmiddelen met geconcentreerde bronnen van nutriënten ( voedingsstoffen) of andere stoffen met een nutritionele of fysiologische werking. Deze stoffen zijn er voor bedoeld om het sportprestatievermogen te verbeteren of te ondersteunen. De bekendste sportvoedingssupplementen zijn eiwitpreparaten, koolhydraatdranken en creatine. Deze drie soorten voedingssupplementen worden tegenwoordig veelal gebruikt door mensen die fitnessen.

Fitness wordt onder de jeugd flink beoefend. Het is een razendsnelle opkomende sport die steeds populairder wordt. Fitness bedrijven maken hier handig gebruik van door goedkope abonnementen en dus lage prijzen aan te bieden. Andere bedrijven zoals bedrijven die zich specialiseren in de verkoop en handel van fitness supplementen spelen hier ook handig op in. Zij verkopen onwijs veel verschillende soorten fitness supplementen. De vraag is wat voor effect hebben deze supplementen op je gezondheid?

Dream-aestics

Dominique Fattaccio is tegenwoordig een bekende naam. Dominique is fitnessmodel, voedingscoach, vlogger en eigenaar van het merk Dream Aestics. Dream Aestics is een lifestyle merk dat zich wil identificeren met de fitness wereld op een exclusieve manier buiten de sportschool. Verder coacht Dominique mensen die succes willen behalen in de fitness wereld. Daarnaast is hij ambassadeur van Body en fit. Body en fit is een fitness merk dat verschillende voedingssupplementen verkoopt. Dominique vertelt het volgende:

“Vandaag de dag maakt iedereen zich druk om het gebruik van diverse supplementen. Dit is naar mijn mening totaal onnodig. De voedingsmiddelenindustrie is een complexe wereld. Het enige waar het bij bedrijven zoals Unilever om gaat is het maken van winst. De supplementen industrie is hier de dupe van. Veel bedrijven willen concurreren met de huidige markt van supplementen. Kijk bijvoorbeeld naar de Kruidvat. Sinds de snelle opkomst van de supplementmarkt industrie verkoopt Kruidvat tegenwoordig ook supplementen namelijk, whey protein. Kijk bijvoorbeeld naar het fragment van de keuringsdienst van waarden waar ze onderzoek verrichten naar whey protein. Volgens hen is de waarden van whey protein gelijk aan twee glazen chocomel. Wellicht zullen er ongeveer gelijke stoffen inzitten maar dat is het niet waar het om draait. Je kunt goud niet met zilver vergelijken. Alles hangt samen met het selecteren van de juiste hoeveelheid, dit is ook zo bij het gebruik van voeding en supplementen. Zodra je serieus en actief bezig bent met fitness draait het allemaal om het selecteren van de juiste hoeveelheid. Je moet per individu kijken wat het beste bij jou past. Bij fitness bestaan resultaten voor 95% uit voeding. De overige 5% compenseer je door gebruik te maken van supplementen. Supplementen dienen dus als extra en niet als basis. De basis bestaat uit het verantwoord en bewust selecteren van de juiste hoeveelheid voeding. Daarnaast denken veel mensen dat supplementen schadelijk zijn voor je gezondheid. Dit is totaal niet waar. Zoals ik eerder zei gaat het gebruik van supplementen gepaard met het selecteren van de juiste hoeveelheid. Bij voeding en andere producten werkt dit ook zo. Als je een bakje chips eet is dit niet direct schadelijk voor je maar als je elke dag een zak chips eet is dit wel schadelijk voor je. Dit is natuurlijk een simpel voorbeeld maar zo werkt het ook bij het gebruik van supplementen. Zolang je bewust en verantwoord omgaat met de hoeveelheid is het totaal niet schadelijk.”

‘’Veel critici hebben commentaar op het gebruik van supplementen. Dit slaat naar mijn mening nergens op want zoals ik al zei is iets pas schadelijk als je onverantwoord omgaat met de hoeveelheid. Vijf jaar geleden keek iedereen je raar aan zodra je een pot whey in huis had. Buitenstaanders dachten dat je aan de anabolen zat. Vandaag de dag is dit beeld totaal veranderd. Bij veel sporters is whey een herkenbaar beeld. Veel sporters hebben het standaard in huis. Dit kon je je vijf of tien jaar geleden niet inbeelden. Velen maken gebruik van supplementen zo ook whey protein. De markt van supplementen is in korte tijd onwijs snel gegroeid. Bedrijven uit de voedingsmiddelen industrie kunnen hier niet goed mee omgaan en willen de supplement industrie in een kwaad daglicht zetten. Waar het uiteindelijk om draait is dat supplementen totaal niet schadelijk zijn zolang je er maar bewust en verantwoord mee om gaat. ‘’

http://www.dominiquefattaccio.com/

https://www.instagram.com/dominiquefattaccio/


‘Een gezonde voeding zou altijd de basis moeten zijn’

Fitnessen gaat uiteraard gepaard met het bewust en verantwoord selecteren van voeding. Vaak gaan hierbij ook supplementen gepaard. Mensen die fitnessen gebruiken een gebalanceerd voedingsschema in combinatie met supplementen. Suzanne de Cock is voeding- en dieetdeskundige en vertelt het volgende:

Is het naar uw mening beter om gebruik te maken van gezonde voedingsproducten in plaats van fitness supplementen, zo ja waarom? 

‘’Een gezonde voeding zou altijd de basis moeten zijn, maar zelfs met een gezonde voeding is het lastig de optimale voedingstoestand te bereiken! Landbouw grond verschraalt en gewassen worden steeds sneller groot gebracht en bevatten minder en minder vitamines en mineralen. Dit hangt mede samen met het feit dat er bestrijding en voedingsmiddelen worden toegevoegd zodat gewassen sneller groeien maar dat hierdoor de voedingsproducten minder voedingstoffen bevatten. Wel ben ik een voorstander van gezonde voeding in combinatie met supplementen omdat supplementen een extra toevoeging kunnen zijn bovenop de gezonde voeding.’’

Zijn er volgens u voedingsproducten die qua voedingswaarden gelijk zijn aan fitness supplementen zoals eiwitshakes?

‘’Ja hoor, kwark is van nature heel eiwitrijk, net als kaas en vlees (met name kip), shakes of eiwitproducten zijn dus niet perse nodig.’’

Het gebruik van fitnesssupplementen gaat naar mijn mening gepaard met het bewust en verantwoord selecteren van voeding, hoe denkt u hier over? 

‘’Met supplementen kan men heel gericht toevoegen, in vrij nauwkeurige hoeveelheden, dit heft mijns inziens wel een toegevoegde waarde al blijft het toch een beetje individueel afhankelijk hoe iemand ergens op reageert, wanneer een stof voldoende is of te weinig of teveel. Je moet steeds kijken of je het gewenste resultaat bereikt en zo niet dan is het van belang dat je bijstuurt. Dit kan in de vorm van extra gezonden voeding of in de vorm van gepaste supplementen. ‘’

welke voedingsproducten zijn het beste om je spiermassa te verstreken of vetmassa te verkleinen? 

‘’Spiermassa is echt opgebouwd uit eiwitten en deze zijn dus essentieel om spiermassa aan te maken. Of eiwitten goed verteerd worden is natuurlijk wel belangrijk. Een whey isolaat kan daarom handig zijn omdat het eiwit al voor verteerd is en goed opgenomen wordt. Om spierarbeid te leveren zijn wel echt koolhydraten/glycogeen nodig dus men moet ook absoluut voldoende koolhydraten eten. Om vet te verbranden moet je zeker voldoende eten en ook voldoende vet! Als je te weinig eet stopt de verbranding op den duur ook! Naast macronutrienten zijn ook allerlei micronutrienten nodig om de vetverbranding en de spieropbouw goed te laten verlopen.’’