Nederland wordt over het algemeen gezien als een ontzettend liberaal en vooruitstrevend land, maar toch is er al een lange tijd onduidelijkheid over hoe ons gedoogbeleid in elkaar zit. Wiet mag wel gerookt worden maar niet verkocht of in grote hoeveelheden geteeld worden. Is het dan niet handiger om of alles legaal te maken of alles te verbieden? 

Hoe werkt het gedoogbeleid precies?

Het beleid zoals het nu in Nederland is werkt als volgt: Een coffeeshop mag wiet verkopen en een gebruiker mag het roken en bij zich hebben. Het mag niet grootschalig geteeld worden en het mag ook niet buiten de coffeeshops verkocht worden. Bovendien zijn winkels die spullen faciliteren waar wiet mogelijk mee gegroeid kan worden potentieel strafbaar.

Hoe doen andere landen het?

Amerika
Amerika geeft steeds meer het idee dat hun drugsbeleid, ‘the war on drugs’, de verkeerde kant op is gegaan. Het heeft ten eerste niet het gebruik en verkoop van drugs verminderd. Daarnaast heeft het gezorgd voor massale opsluiting van niet-gewelddadige drugsgebruikers, honderdduizenden doden in midden- en zuid Amerika, onwetendheid over drugs en belastinggeld dat gebruikt wordt om dezelfde oorlog te financieren. Na vier decennia worden er veel vraagtekens gezet naast deze aanpak. Zo zie je al veel gevallen van staten die gereguleerd cannabis verkopen; dit zorgt ook voor veel werkgelegenheid en belastinginkomsten voor de staat.

Portugal
Portugal is een voorbeeld van een land die een risico durfde te nemen toen hun beleid niet leek te werken. In de jaren na de val van Portugals dictatorschap in 1974, begonnen veel Portugezen drugs te gebruiken als reactie op de spontane vrijheid die ze kregen. Toen het drugsgebruik na een aantal jaar uit de hand leek te lopen, zocht Portugal naar een oplossing. Het land keek naar Amerika, die zelf hun drugsprobleem aan het oplossen waren door de oorlog aan de drugshandel en -gebruik te verklaren.

In Portugal is sinds 2001 een nieuw beleid ingezet. Het gebruik van drugs werd gedecriminaliseerd en omgezet naar een sociaal probleem. Dit betekent dat als een gebruiker gepakt wordt, hij er geen strafblad voor zal krijgen. In plaats daarvan komt hij te staan voor een behandelingscommissie die besluit of de gebruiker naar een afkickkliniek moet. De resultaten van dit beleid zijn onomstotelijk. Drugsgebruik is sterk afgenomen, er wordt minder geëxperimenteerd onder de jeugd en het aantal doden door drugs is  verminderd naar minder dan 3 per miljoen mensen, waar het Europees gemiddelde op 17.3 per miljoen mensen ligt.

Zwitserland
Zwitserland is nog een voorbeeld van een land waar een verandering in het beleid positieve gevolgen heeft. Sinds 1991 heeft de Zwitserse regering ervoor gekozen om heroine verslaafden niet langer te straffen maar te helpen. Iemand die verslaafd is kan naar een kliniek waar hij geholpen kan worden. In zo’n kliniek krijgen ze gratis hoge kwaliteit heroïne, schone naalden en veilige ruimtes om in te gebruiken. Sociale hulp helpt ze met de alledaagse problemen om zo hun leven weer op de rit te krijgen. Omdat ze geholpen worden in plaats van gestraft hoeven verslaafden zich niet langer druk te maken over hun gebruik maar kunnen ze weer re integreren in de maatschappij. Het resultaat hiervan was een hoge vermindering  in drugs gerelateerde criminaliteit. Ook zijn doden door een heroïne overdosis gedaald met 50%.

Argumenten vóór legalisatie
Voorstanders van de legalisatie gebruiken vaak de volgende argumenten:

The balloon effect
‘The balloon effect’, in Nederland het balloneffect genoemd, omschrijft het illegaal houden van softdrugs als dweilen met de kraan open. Het punt wordt gemaakt dat je het probleem niet kunt stoppen; je verplaatst het enkel. Wanneer de politie in Amsterdam een wietplantage ontdekt en sluit, zal er door de vraag naar cannabis op een andere locatie een nieuwe wietplantage gebruikt worden. Dit zorgt voor onnodige arrestaties en tijdverspilling bij de agenten. Door de overheid en legitieme bedrijven dit te laten kweken en reguleren zullen de illegale wietplantages snel afnemen en verdwijnen.

Regulatie
Of het wordt allemaal legaal, ook het telen en het verkopen. De overheid kan zo in beter in de gaten houden wat er allemaal op de markt komt, de kwaliteit en voorlichting van de drugs wordt beter en een hoop extra geld voor de overheid. Ook zal de politie minder werk hebben aan het oppakken en oprollen van dealers in softdrugs. In Den Bosch is er momenteel een discussie over een het legaliseren van wietteelt.  Herman Loerakker bestuurscommunicatieadviseur van de gemeente Den Bosch zegt het volgende: “De noodzaak tot regulering van de cannabisketen komt voort uit de gebreken die het huidige systeem kent. De uitwassen daarvan zien we dagelijks op het nieuws, van de vele hennepplantages die brandgevaarlijk zijn en de maatschappelijke schade bij onderlinge ruzies in het criminele circuit. Om deze uitwassen te bestrijden ben ik een voorstander van de mogelijke regulering van de cannabisketen. Wel moet er daarbij voldoende en zorgvuldige aandacht zijn voor de volksgezondheidsaspecten bij het gebruik van drugs. De Opiumwetgeving is immers niet voor niets ingegeven vanuit volksgezondheid.”

 

illegaal

Of niks mag meer en alles wordt illegaal gemaakt. Hierdoor krijgen de criminelen vrij spel, gebruikers zullen naar de zwarte markt trekken en de politie zal veel meer overbelast worden met kleine dealers.

Het verbieden van drugs zorgt voor meer problemen. Het zorgt voor sterkere drugs omdat er met kleinere sterkere hoeveelheden veel meer verdiend kan worden. Ook zorgt het voor meer criminaliteit omdat drugscriminelen hun geschillen niet legaal kunnen oplossen en dus voor geweld kiezen. Sinds “the war on drugs” in de verenigde staten is begonnen is het aantal doden door drugsgerelateerde criminaliteit gestegen met 25 tot 75 procent.

Argumenten tegen

 

 

 

Effecten op gezondheid

Er is maar weinig duidelijkheid over de effecten van softdrugs op je gezondheid. De ene beweert dat het een geneesmiddel is en puur natuur is, de ander zegt dat na het roken van een joint je meteen voor je leven verslaafd bent. Wat is nou precies de waarheid?

Dat ligt vrij gecompliceerd. Wetenschappers zijn nog steeds aan discussiëren over de effecten van blowen op je gezondheid. De vele onderzoeken die er gedaan zijn, zijn ook vaak pro wiet of anti wiet. Ook omdat softdrugs illegaal zijn kan er niet makkelijk onderzoek naar gedaan worden.

 

 

 

softdrugs worden steeds sterker en dus is de kans op geestelijke ziektes zoals schizofrenie groter

Er is al vastgesteld dat door het verbieden van drugs ze alleen maar sterker worden. Ook blijkt uit een onderzoek in Engeland dat hoewel de wiet sterker is geworden het aantal gevallen met schizofrenie hetzelfde is gebleven. Uit andere onderzoeken blijkt dat drugs vaak een trigger zijn voor dit soort ziektes, vaak zit het er al en komt het door  de drugs naar boven.

 

 

Conclusie

Het gedoogbeleid is dus veel te onduidelijk en moet anders kunnen. Het is te scheef dat het ongecontroleerd en illegaal gekweekt wordt maar toch verkocht mag worden in coffeeshops, hierdoor veroorzaakt de overheid alleen maar meer problemen. Andere landen zijn ons al voorbijgestreefd en het kost op deze manier veel meer dan dat het oplevert. Of alles moet legaal zijn of alles moet illegaal zijn maar met dit soort halve maatregelen kom je nergens.