Per 1 september 2015 werd het wetsvoorstel van Jet Bussemaker ingevoerd: het leenstelsel. Geen studiefinanciering meer, maar gewoon uit eigen zak betalen dus. Met als gevolg dat je met een enorme studieschuld zit, wanneer je eindelijk afgestudeerd bent. Studeren is dus duur. Maar is het wel nodig om hier zoveel geld aan uit te geven? Wordt er überhaupt wel gekeken of de mensen die in een college zitten daadwerkelijk betalen? Kunnen we niet gewoon gratis slimmer worden/colleges bijwonen? Een diploma is natuurlijk onmogelijk om te bemachtigen, maar zou dit een vervanging kunnen zijn voor een dure cursus, lange workshops of een dik boek? Wij testten het uit!

 

Hieronder volgt het bijbehorende nieuwsbericht.

Gratis college volgen blijkt normaal

TILBURG – Voorlichters van hogescholen en universiteiten kijken niet raar op dat wildvreemden hoor- en werkcolleges kunnen bijwonen. Twee studenten van de Fontys Hogeschool Journalistiek tonen aan dat het volgen van colleges op het hoger- en wetenschappelijk onderwijs geen probleem is. Zelfs een werkcollege waar vijftien studenten becijferd worden, kun je onopgemerkt bezoeken.

Puck Veldhuizen en Thomas Weemaes onderzochten de afgelopen weken hoe gemakkelijk onderwijs te volgen is, zonder daarvoor te moeten betalen.

De journalisten in opleiding vroegen eerst aan studenten uit Nederland of het mogelijk is om op hun studie een hoorcollege onopgemerkt bij te wonen. Uit dat vooronderzoek bleek al snel dat van iedereen die ondervraagd werd, het antwoord ‘ja’ is.

 

Proef op de som
Gedurende het onderzoek werden hoorcolleges op de universiteit van Tilburg, NHTV Breda, Hogeschool Leiden en de Radboud Universiteit Nijmegen bijgewoond. Op deze studies was het volgen van colleges, zonder dat iemand er iets van zegt, geen probleem. In Nijmegen werden zelfs intieme werkcolleges gevolgd.

Reacties
De woordvoerders vinden het in het algemeen niet vreemd of vervelend dat iedereen kan binnenlopen en deelnemen aan het onderwijs. ‘De Universiteit heeft een maatschappelijke functie’, zegt Tineke Bennema van Tilburg University. Zomaar een college volgen is niet erg, toch betwijfelt ze of iemand dat een jaar kan voldhouden. Astrid Vermee van NHTV Breda deelt diezelfde mening: “Colleges zijn voor iedereen toegankelijk.” “Je kunt stiekempjes aanschuiven als je dat zou willen”, verklaart Martijn Gerritsen van Radboud Universiteit Nijmegen. Alleen persvoorlichter Ed van Oudheusden van de Hogeschool Leiden vindt het absoluut niet kunnen dat er onopgemerkt en lukraak colleges gevolgd kunnen worden.