Uit onderzoek blijkt onder meer dat 57% van de Grindr-gebruikers seksueel racisme is tegengekomen in de applicatie. Volgens een app-expert zou de functionaliteit van de datingapp Grindr uitnodigend werken voor seksueel racisme.  

“Het probleem van de app zit hem in meerdere functionaliteiten. Het gebrek aan een verplichte profielfoto en het weglaten van een swipesysteem werkt uitnodigend”, vertelt app-expert Luc Franken. Van de Nederlandse gebruikers met een biculturele achtergrond ervaart 39% zelf racisme in de app, blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Fontys Hogeschool voor Journalistiek (FHJ). Dit gaat om uitsluiting, uitschelden en racistisch fetisjisme.

Wiens verantwoordelijkheid?

Hoogleraar Russell Robinson van universiteit Berkeley (VS) vindt dat bedrijven die apps creëren verantwoordelijk gehouden moeten worden voor hoe ze hun apps programmeren. “Of ze moedigen racisme aan, of ze ontmoedigen het.” Naast de app zijn volgens universitair docent dr. Michael Thai (University of Queensland, Australië) ook de gebruikers verantwoordelijk. “Gebruikers zien het niet als een issue, zeker als het niet iets is wat ze zelf aangaat. Ze zien het als een onschuldige seksuele voorkeur.”

Volgens Russell Robinson is een seksuele voorkeur niet onschuldig. “Als je zegt: ‘Ik wil geen zwarte of Aziatische partner’, moeten we ons afvragen of iemands voorkeuren niet een weerspiegeling zijn van sociale en historische hiërarchieën.” Zo zou er volgens Robinson in de media en binnen de gay community geen representatief beeld worden geschetst van wat aantrekkelijk is, wat weer zou leiden tot een bepaalde seksuele voorkeur.

De gevolgen

“Een paar dagen geleden werd ik heftig uitgescholden op basis van mijn afkomst”, vertelt de Tunesisch-Nederlandse Jamel Gouiaa. Hij blijkt niet de enige. “Jaja, alweer een ‘n-woord’”, kreeg Grindr-gebruiker Jonathan* weleens te horen. Maar niet alleen uitsluiting en uitschelden zijn een groot probleem. Ook kan uit seksuele voorkeur een racistische fetisj ontstaan. “Ik krijg zo vaak de vraag of het klopt dat ik een grote ‘dick’ heb, alleen omdat ik zwart ben”, vertelt Jonathan.

De maatregelen van Grindr

Grindr lijkt zich al jaren bewust van zijn eigen seksueel racismeprobleem. Zo lanceerde de app in 2018 de campagne ‘Kindr Grindr’ om seksueel racisme te bestrijden en besloot de app na de dood van George Floyd om in juni 2020 zijn etniciteitsfilter te schrappen. Dit maakte het onmogelijk om gebruikers te filteren op ‘etniciteit’.

Slechts 14% van de huidige Nederlandse gebruikers van de app merkte een verschil door de maatregelen, de overgrote meerderheid heeft hier niets van gemerkt. Grindr heeft besloten niet in gesprek te willen over de onderzoeksresultaten en zijn eigen rol in het probleem.

*Jonathan is niet zijn echte naam, vanwege de taboe rondom het onderwerp besloot hij anoniem te blijven. Zijn naam is bij de betreffende docent bekend.

Het volledige onderzoek

Het volledige onderzoek is gepubliceerd op Instagram. Hier lees je de verhalen van Jamel, Jonathan en andere slachtoffers, maar ook de reacties daarop van verschillende belangenorganisaties. Ook lees je de volledige interviews met Russell Robinson, dr. Michael Thai en andere experts uit binnen- en buitenland. De volledige uitslagen van de enquête en de visie van de respondenten zijn ook te vinden op deze pagina.