Waar komt het vandaan en wie bepaalt het?

Afbeelding2

 

Iedere dag sta je voor de spiegel om te kijken of je de juiste kleding aan hebt, en of je er goed genoeg uitziet om de dag door te komen. Maar wat is nu precies de juiste kleding en waarop baseer je of je er goed uitziet? Het schoonheidsideaal is waar de meeste mensen zich bewust of onbewust iedere dag mee bezig houden.

 

Schoon·heid (de; v)

1 de eigenschap mooi te zijn

2 (meervoud: schoonheden) iets moois: zij is een schoonheid!

 

Toch komt het ‘mooi’ zijn ergens vandaan, het wordt ergens op gebaseerd en mensen nemen daar een voorbeeld aan. “Waar men vroeger alles aan deed om een bleke huid te behouden, liggen veel mensen vandaag de dag uren (kunstmatig) te bruinen. De kleine borsten, die gedurende de middeleeuwen en de renaissance zo in trek waren, worden tegenwoordig veelvuldig kunstmatig vergroot.” Schrijft www.isgeschiedenis.nl op hun site.

 

In de tijd van de Grieken en Romeinen was het nut van de vrouw, het baren en opvoeden van kinderen, ook terug te vinden in het uiterlijk. Niet te slank betekende dat de vrouw vruchtbaar was en een lichte huid weerspiegelde dat ze geen zware arbeid verrichte. In de Renaissance werd niet langer het bolle buikje geaccepteerd, maar werd het korset massaal gedragen om het lichaam strak en smal te houden. Steeds meer aandacht ging naar schoonheid. Van zo Afbeelding3slank mogelijk naar mollige mensen. De betekenis van schoonheid veranderd constant. In de Barok werden mollige mensen met welvaart geassocieerd. Borsten werden minder belangrijk, maar het lichaamsvet nam wel toe. Vanaf de 19e eeuw veranderde het beeld. Van Marilyn Monroe (jaren 50) met haar volle vrouwelijke figuur tot Twiggy (jaren 60) met een slank postuur. In de jaren 70 en 80 werden deze idealen vervangen door het afgetrainde lichaam, met als voorbeeld actrice Farah Fawcet.

 

Niet alleen door de jaren heen is het ideaal veranderd, maar ook is het overal in de wereld anders. Door het gebruik van internet krijgen we in de hele wereld te zien waardoor er meerdere en andere schoonheidsidealen ontwikkeld zijn. Het schoonheidsideaal in Amerika en andere westerse landen is met name gebaseerd op slanke, blanke vrouwen met lichte ogen en lang, steil haar.  Grote borsten en ronde billen, heb je dit niet? Dan breng je even een bezoekje aan de plastische chirurg. “Voor de kleine ingrepen, zoals botox en injetables brengt ment tegenwoordig een simpel bezoekje aan de betere Afbeelding4schoonheidsspecialiste.” Aldus schoonheidsspecialiste Karin Amkreutz. Dit ideaal wordt vooral bepaald door de massamedia. Door telkens dunne modellen in te zetten voor campagnes, worden zij als een streefdoel gezien. “Ik ben ervan overtuigd dat veel jonge meisjes opkijken naar bekende sterren, modellen etc. Dit geeft hun een enorm vertekend beeld van de werkelijkheid. Bekende sterren en voornamelijk modellen moeten aan hun lichaam werken omdat het hun product is, die ze moeten verkopen.” Aldus Bo Peters, freelancemodel. Tegenwoordig verschijnen steeds meer ‘plus size’ modellen als tegenreactie, ook vrouwen met een gespierd lichaam roepen de aandacht op zich.

 

Terwijl wij lekker in de zon liggen en het ook geen probleem vinden om een een ‘nep-kleurtje’ te krijgen, blijven de vrouwen in Azië het liefste zo wit mogelijk. Daar ontwijkt men de zon zoveel mogelijk en wordt er anders een bleekmasker gebruikt. Hoe witter, hoe beter. De reden hiervoor is vrij simpel. Mensen met een gebruinde huid hebben buiten moeten werken, een teken van armoede. Vrouwen die binnenshuis werken zoals een kantoorbaan, verdienen meer, zien minder zon en zijn dus witter. Dit idee is begonnen in de 17e eeuw, vrouwen maakten met krijt hun gezicht wit. Tegenwoordig doen ze dit met rijstpoeder, kalk of cyanide (of gedroogde uitwerpselen van de nachtegaal).

 

In veel landen in Afrika zijn slanke vrouwen ver van aantrekkelijk. Slanke vrouwen worden geassocieerd met arm waardoor ze geen voedsel binnen krijgen. Een vrouw met flinke heupen en lichaam geniet van de aandacht. Hier wordt extra het accent opgelegd met het dragen van strakke of korte jurken en rokken waarin hun volle billen de aandacht trekken.

 

Wat opvalt is dat veel mensen bij het denken aan een schoonheidsideaal vooral kijken naar het innerlijk. Een man moet lief en zorgzaam zijn, maar wel met een baardje en misschien toch wel een beetje gespierd. De lengte is geen big issue, als hij maar niet kleiner is dan de vrouw. “Voor mij bepaalt niemand wat schoonheid is. Iedereen is mooi op zijn of haar manier. Ik vind het innerlijk van iemand veel belangrijk dan het uiterlijk. Iemand kan er goed uitzien maar een vreselijk innerlijk hebben, voor mij is dat dan een lelijk persoon.” Aldus Bo Peters. In de Griekse en Romeinse tijd was schoonheid bij Afbeelding5mannen een teken van goddelijkheid. Aan de beelden van toen is de zien dat mannen atletisch zijn afgebeeld. Zij hebben sterke gelaatstreken en een kleine penis. De romeinen kopieerden hier veel van en zagen de ideale man met lange benen en een hoog en breed voorhoofd. Het brede voorhoofd zou de intelligentie van de man duidelijk maken. Vrouwen hebben door de jaren heen het schoonheidsbeeld gedomineerd, hierdoor viel de aandacht van de man af. Vrouwen waren er constant mee bezig terwijl mannen alleen hun hogehoed inwisselde voor een wat sportievere look. Net als vrouwen hebben mannen ook in veel landen verschillende schoonheidsidealen. Het ene land prefereert een gespierd lichaam en het andere ziet toch graag een laagje make-up bij de heren.

 

Tegenwoordig brengt men regelmatig een bezoekje aan de schoonheidsspecialiste, “Er komen zowel vrouwen als mannen die iets aan zichzelf willen laten doen. Van kleine ingrepen zoals een harsbehandeling tot het zetten van permanente make-up. “In de beginjaren van mijn salon waren mijn klanten vooral vrouwelijk, maar de afgelopen 18 jaar is het percentage mannelijke klanten flink toegenomen.” Aldus Karin Amkreutz. Mannen besteden steeds meer tijd aan hun uiterlijk wat ook hier Afbeelding6komt door de massamedia. Mannelijke modellen in tijdschriften zoals Playgirl, Rolling Stone en GQ hebben de afgelopen decennia ook een ‘musclemetamorfose’ ondergegaan. De modellen hebben meer spiermassa. Dit zie je ook terug in films, series reclames en muziekvideo’s.

 

Bo Peters: “Ik vind het mooi als vrouwen wel nog hun vormen blijven hebben. Ik heb altijd tegen mijn trainer gezegd: ‘Ik vind het prima om de maten te hebben hoe ze moeten zijn, maar ik wil er wel nog altijd gezond en vrouwelijk uitzien.’ Een vrouw is geen vrouw zonder billen en borsten haha.” Het schoonheidsideaal is dus erg verschillend en is al eeuwen aanwezig. Het is niet overal hetzelfde en is in andere continenten anders. De Westerse cultuur houdt zich veel bezig met modellen, waar veel mensen een voorbeeld aan nemen. Mensen in de Westerse wereld proberen het ideale lichaam te creëren door middel van plastische chirurgie en door vaker naar een schoonheidsspecialiste te gaan. In landen in Afrika is dit juist niet het geval en heeft een tegenovergesteld beeld dan in de Westerse wereld. Dit komt door het verschil in de geschiedenis van Afrika en de Westerse wereld. Dun zijn wordt in Afrika met armoede vergeleken, terwijl het in de Westerse wereld juist niet met armoede vergeleken wordt. Landen zoals China wijken al helemaal uit. Dik, dun, dikke kont of dikke tieten, dat zal allemaal wel. Een witte huid, dat is pas mooi. Ook dit heeft te maken met de cultuur. Niet alleen de modellen wereld, Social Media en modetijdschriften hebben invloed op het schoonheidsideaal. Cultuur speelt hier een grote rol bij en het schoonheidsideaal is ook ontstaan op basis van cultuur.