De documentaire reeks Making a Murderer zorgt ervoor dat de Amerikaanse Steven Avery begin dit jaar in de belangstelling komt te staan. De Amerikaan is tot twee keer toe veroordeeld voor een delict dat hij mogelijk niet gepleegd heeft. Volgens opiniepeiler Maurice de Hond speelde een soortgelijke zaak ook in Nederland: de Deventer moordzaak met de veroordeelde Ernest Louwes. Wat doet het met iemand om vast te zitten voor een delict dat hij zegt niet gepleegd te hebben? De onderzoeksredactie spreekt met Louwes die in 2009 weer op vrije voeten kwam.

Louwes ontvangt ons met een glimlach op zijn kantoor in Den Haag waar hij sinds 2008 werkt. Hij doet daar juridisch en fiscaal werk bij Pink + Nelson. We nemen plaats in een glazen vergaderruimte en Louwes gaat relaxed tegenover ons zitten. Terwijl wij lichtelijk nerveus onze geluidsapparatuur installeren begint Louwes met zijn verhaal. “Ik weet niet of ik op al jullie vragen kan antwoorden hoor”, zegt hij waarna hij honderduit begint te praten.

Zijn verhaal begint in september 1999,  de weduwe Jacqueline Wittenberg wordt dood gevonden in haar woning aan de Zwolseweg in Deventer. Ze blijkt op brute wijze van het leven te zijn beroofd. De Deventer politie stelt een grootschalig onderzoek in waarbij alle ogen uiteindelijk gericht zijn op één persoon, haar belastingadviseur Ernest Louwes. Twee maanden na de moord op de weduwe staat hij onder arrest. Nadat hij twee keer is vrijgesproken beland hij in de gevangenis in Lelystad, tegenover zijn huis. Hij zit hier acht jaar cel uit en komt in 2009 vrij.

Louwes hoopt ondanks dat hij zijn straf al heeft uitgezeten nog steeds op vrijspraak. In 2013 heeft hij zijn herzieningsverzoek ingediend. “Vrijspraak is gewoon een wens die ik heb. Er zullen na een mogelijke vrijspraak vast wel mensen anders tegen me aankijken, maar niet iedereen. Ik doe dit daarom ook vooral voor mezelf en de mensen om me heen, de buitenwereld interesseert het weinig. Dat de echte dader nog vrij rondloopt is ook een reden waarom ik me nog zo inzet.”

Een herzieningsprocedure duurt heel lang. “Ik had gehoopt dit jaar al advies zou krijgen over mijn herziening van de Advocaat Generaal, maar het is nu al zeker dat het pas volgend jaar wordt. Ook als ik positief advies krijg kan het proces nog jaren duren want dan moet ik nog langs de Hoge Raad. Ik weet daarom ook niet hoe ik mijn toekomst zie. Hoe ziet iemand zijn toekomst die zijn pensioenleeftijd nadert?”

Doordat het een van de langstlopende strafzaken uit Nederland is krijgt de Deventer moordzaak veel media-aandacht, Louwes verzamelt hierdoor veel mensen om zich heen die zich inzetten voor zijn onschuld. Deze bekendheid kent echter ook nadelen. “Het komt nog steeds voor dat ik herkent word op straat. Ik ben nooit aangesproken in kwade zin, dat kan ik me ook wel voorstellen ze denken tenslotte dat ik een moordenaar ben”, lacht hij. Ook zijn gezin, dat bestaat uit zijn twee inmiddels volwassen kinderen en zijn vrouw heeft nooit vervelende ervaringen gehad met mensen die denken dat hij schuldig is.

Louwes denkt dat zijn vrouw het misschien wel zwaarder heeft gehad dan hij. “Zij had er ook meer moeite mee dan ik als ik werd herkend op straat. Voor mij was het zwaarste moment toen ik werd gearresteerd in 1999, dat moment is niet te beschrijven als je het niet hebt meegemaakt. In de cel had ik wel het voordeel dat ik altijd dacht : volgende week is het allemaal voorbij. Dat ik hoop kon houden maakte het iets makkelijker.”

Achteraf gezien heeft Louwes spijt dat hij op televisie is geweest. “Ik hoopte dat ik ermee geholpen werd, ondanks dat ik een team om me heen heb verzameld door de media ben ik er inmiddels achter dat het verder alleen tegen je werkt. Ik werk nu ook nergens meer aan mee, zelfs als ik wordt vrijgesproken zal je mij niet meer op TV zien, je wordt de volgende dag namelijk alleen maar beter herkend op straat.”

Klik op de link voor een overzicht van de feiten.