De vraag naar hondjes is de afgelopen maanden enorm toegenomen. Jaarlijks worden er ongeveer 150.000 pups verhandeld, meer dan 80.000 worden geïmporteerd uit Oostblok landen zoals Hongarije en Slowakije. Deze pups zijn afkomstig van malafide broedfokkers, die aan de lopende band pups fokken. Klanten denken dat ze een gezonde pup in huis halen maar niets is minder waar.

Steeds meer mensen schaffen een coronapuppy aan. D oor het langdurig thuiszitten hebben veel mensen er voor gekozen een trouwe viervoeter te nemen. Omdat mensen niet lang willen wachten op de wachtlijst van een erkende fokker gaan ze op Marktplaats kijken. Ook zijn er mensen die uit onwetendheid een hond kopen op marktplaats omdat ze denken dat het normaal is. Maar wat veel mensen niet weten is dat er op marktplaats veel hondenhandelaren zitten die hondjes uit de broodfok verkopen. Deze pups zijn vaak doodziek en niet gewend aan mensen en het sociale leven.

De vraag naar puppy’s is nu gestegen en dat is ook te zien in het aantal geregistreerde importen tien opzichten van de voorgaande jaren. In het jaar 2020 is een groter aantal geïmporteerde pups geregistreerd in de aangewezen databanken dan de voorgaande jaren.In de jaren 2017, 2018 en 2019 is er een continue stijging te zien, toen zijn er 28.554, 30.279 en 31.022 honden geïmporteerd, terwijl dit in 2020 39.393 honden betrof, zegt Tjitte Mastenbroek, persvoorlichter van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA ).

Pups afkomstig van broodfok groeien vaak op onder erbarmelijke omstandigheden, worden sneller ziek en hebben vaak gedragsproblemen. Hongarije is het epicentrum van het hondenfokken. Vanuit hier worden de pups in vrachtwagens door heel Europa verspreid, waaronder Nederland. De pups worden veel te snel bij hun moeder weggehaald en krijgen niet de juiste vaccinaties om de grens over te mogen. Ook wordt er gefraudeerd met de hondenpaspoorten van pups, dit gebeurt door de dierenartsen in Hongarije. In Nederland worden ze via marktplaats aangeboden en verkocht vanuit boerderijen, vooral in Noord-Brabant.

 

Stijging illegale puppy’s: ‘Een beetje alsof je een Ferrari hebt gekocht en er blijkt een fiat motor in te zitten’

Broodfokkers  zien het fokken van honden als een bron van inkomsten. Het gaat om het welzijn van dieren maar om het geld. In Nederland zijn er natuurlijk ook nog erkende fokkers van rashonden. Zoals Peter Hennekam, s amen met zijn vrouw fokken zij Welsh Corgi’s in Tilburg. 

Volgens Hennekam is er een duidelijk verschil in fokkers. Hij valt onder het kleinste groepje, de stamboomfokkers. Dat zijn mensen die hondjes verkopen om zichzelf en andere blij te maken. “Mijn vrouw zegt altijd: ‘Ik fok voor mijzelf, n iet voor een ander. Maar dan blijven er natuurlijk altijd pups voorbij. Die verkopen we dan onze kosten gedekt te houden. Wij moeten onze rekeningen kunnen betalen, maar iedereen moet ook een hondje kunnen kopen ”, zegt Hennekam. Het tweetal is onderdeel van de  Fédération Cynologique  Internationale (FCI). Dit is een wereldwijd overkoepelend orgaan op het gebied van rashonden.Iedereen die is aangesloten kan worden gecontroleerd door de FCI. 

Elk jaar krijgen iets meer dan honderdduizend honden een nieuw baasje in Nederland. Een kwart daarvan komt van Stamboomfokkers zoals Hennekam. Maar h et grootste gedeelte komt van broodfokkers uit Oost-Europa zoals Hongarije. Het ras waar het meest in gehandeld wordt  is de Franse Buldog. Volgens Hennekam is slechts twintig procent van deze honden een echte rashond. “Ze lijken er wel op maar dat zijn ze dus niet. Een beetje als je een Ferrari hebt gekocht, je bent thuis en doet de motorkap open en er blijkt een fiat motor in te zitten.

Hildeward Hoenderken  van de Raad van Beheer deelt de zorgen van de stamboomfokkers. “Die tachtigduizend honden die Nederland binnenkomen, komen uit landen als Roemenië en Hongarije. De hondjes komen naar Nederland onder verschrikkelijke omstandigheden voor een prijs van tussen de 25 en 75 euro. De pups worden hier verkocht voor duizend of soms wel vijftienhonderd euro. Dan heb je het over een omzet van honderd miljoen euro per jaar voor die maffiapraktijken. We praten hier niet alleen over illegale hondenhandel maar we hebben het ook over valse papieren, valse vaccinaties en zelfs dierenartsen die frauderen door paspoorten te vervalsen .

 

NVWA schiet te kort
Volgens  Hoenderken  komt de overheid handen te kort om de illegale handel tegen te gaan. “  De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zegt  namelijk dat zij er  niets aan  kunnen doen,  want  de NVWA  zit hier in Nederland en de broodfokkers in Oost-Europa. De Raad van Beheer heeft wel een idee hoe ze de puppy smokkel tegen kunnen gaan. De grenzen zijn open. Wat er nu gebeurt is dat er een busje de grens over komt, hopende dat hij niet wordt aangehouden. Achterin zitten vijftig puppy’s, die in Nederland naar een broodfokker worden gebracht .Een klein aantal pups worden ondergebracht bij ‘gastgezinnen’. Dit wordt gedaan om de indruk te wekken dat de pups in huiselijke kring opgroeien. Dit is namelijk belangrijk voor de socialisatie van een pup. De coronacrisis heeft er toe geleid dat veel mensen opzoek zijn naar een pup. Mensen gaan zoeken op marktplaats en vinden dan een pup bij een ‘gastgezin’. Ze denken dat alles in orde is. Maar een week later wordt de pup ziek en wil de nieuwe eigenaar verhaal halen bij de verkoper van de pup. Eenmaal terug bij het ‘gastgezin’ blijkt er opeens iemand anders in het huis te wonen die andere pups verkoopt. Hieruit blijkt dat er huizen worden verhuurd aan hondenhandelaren. Dus volgens Hoenderken is de oplossing om de grenscontroles zwaarder toe te passen.

 

Marktplaatsverbod

Frank Wassenberg van de Partij Van De Dieren is het niet helemaal eens met  Hoenderken Wassenberg is van mening dat de online verkoop van puppy’s verboden moet worden.  “Als puppy’s niet meer via Marktplaats verkocht kunnen worden houdt het probleem daar niet op, je kunt het wel heel erg beperken. Het gaat niet tegenwoordig alleen maar via Marktplaats maar ook via Facebook. Tegenwoordig bestaat zelfs al het  click & collect  van puppy’s. Je ziet een hond online, je klikt op de favoriete pup en je kan de pup op een opgegeven adres ophalen. Een erkende fokker wil graag dat je aantal keer langs komt om elkaar en de honden beter te leren kennen.De fokker wil ook altijd zelfs zien bij wie de pup terecht komt. Als je dus het verkoop van honden via internet verbiedt, is het probleem niet meteen opgelost, maar wel voor een groot deel.

Wassenberg is het wel eens met  Hoenderken  dat de NVWA niet zijn verantwoordelijkheid heeft genomen. “Er wordt gezegd dat het niet te handhaven is als het verboden wordt. Maar dat is niet waar. Je kunt bij elke online verkoper ingrijpen. Er wordt momenteel nergens ingegrepen want de overheidsorganisatie die dat regelt, de NVWA, doet helemaal niets. Ze geven zelf aan dat door corona er niet meer wordt gecontroleerd op particuliere puppyhandel en dat duurt tot en met de zomer van dit jaar . Volgens Wassenberg is de oplossing een verbod op verkoop van puppy’s via marktplaats en Facebook en je moet veel investeren in de handhaving van de wet “

Europees probleem

Het is een probleem dat zich in heel Europa afspeelt en niet stopt bij de grens. Toch denkt Wassenberg dat er in Nederland een grote klap kan worden uitgedeeld aan de criminele hondenfokkers. “De broodfokkers uit het buitenland kunnen we ook vanuit Nederland stoppen. Vanuit ons komt de vraag en op het moment dat je de vraag vermindert is het voor hun ook minder interessant om op grote schaal honden te fokken. Die mensen uit landen zoals Hongarije en Polen fokken die honden niet omdat ze het zelf leuke beesten vinden maar omdat die puppy’s door heel Europa kunnen worden afgezet en er heel veel geld aan verdiend wordt. Je moet het voor een deel Europees aanpakken maar heel belangrijk is ook dat in alle landen de vraag naar illegale pups afneemt.Als je hier de criminele hondenhandel aanpakt, zorg je ervoor dat de broodfokkers in Polen en Hongarije een flinke klap te verduren krijgen. “Het geven van voorlichting kan er aan bijdragen aan dat mensen meer bewust worden hoe deze wereld in elkaar zit en wat we tegen kunnen doen om het probleem te verminderen.

 

 

 

 

Kijken hoe een hondenhandelaar in Nederland te werk gaat

Tijdens ons onderzoek zijn we er achter gekomen dat puppy’s afkomstig van broodfok in Nederland vaak via Marktplaats worden verkocht. Ook zijn we er achter gekomen dat de Franse Bulldog het meest populaire hondenras is binnen de hondenhandel. Ik wilde graag met mijn eigen ogen zien hoe een hondenhandelaar in Nederland te werk gaat en in wat voor omstandigheden de puppy’s verkeren, dus ben ik als geïnteresseerde in een Franse Bulldog op Marktplaats berichtjes gaan sturen naar aanbieders van deze pups. Al snel kreeg ik reactie van een hondenhandelaar uit Chaam, een klein dorpje dichtbij Breda. Hij vertelde dat hij een Franse Bulldog had, en nog andere hondenrassen.Om zeker te weten dat deze hondenhandelaar samenwerkt met de broodfokkers uit het buitenland heb ik contact opgenomen met House of Animals. Z ij houden zich bezig met het dierenwelzijn en zetten zich in tegen de verkoop van puppy’s via marktplaats. Ik vertelde over mijn afspraak met de hondenhandelaar in Chaam, en de medewerker aan de telefoon kende de hondenhandelaar al. De hondenhandelaar uit Chaam is een bekende van de organisatie waar ze al een tijdje onderzoek naar doen. Met deze informatie op zak heb ik een afspraak gemaakt om te komen kijken naar een pup.

Vandaag 21 april 2021 ben ik als klant richting Chaam gereden om te kijken hoe de hondenhandelaar te gaat. Om 12:00 zouden we elkaar ontmoeten bij het afgesproken adres. Wanneer ik Chaam kom binnenrijden valt het me op dat het een afgelegen dorpje is met veel plattenland en wat boerderijen. Om 12:00 uur kwam ik aan bij de afgesproken locatie. Het is een afgelegen koeienboerderij met daarnaast het hondenpension de Wildert. Ik parkeer de auto voor de boerederij en loop het terrein op. De boer van de koeienboerderij komt aanlopen en vraagt ​​naar wat ik opzoek ben. Nadat ik heb uitgelegd wat ik kom doen stuurt hij mij naar het hek van het hondenpension, maar die is nog op slot.Het duurt ongeveer 10 minuten tot er een jonge vrouw in een roze trainingspak komt aanlopen. Ik vertel haar dat ik via Marktplaats een afspraak heb gemaakt om naar een puppy te komen kijken. Ze vertelt mij dat ze de eigenaresse is van het hondenpension en dat ze haar boven ruimte verhuurd aan een man die daar puppy’s verkoopt. Het is ondertussen 13:00 en de hondenhandelaar is niet steeds niet gearriveerd. De eigenaresse van het hondenpension geeft mij het nummer van de man en loopt weer naar binnen. Omdat hij al een uur later was koos ik ervoor om hem te bellen. “Er is wat tussengekomen, maar ik kom er zo snel mogelijk aan” dit was zijn antwoord aan de telefoon.

Vijf minuten later komt er een geblindeerd Mercedes busje aanrijden en er stapt een grote fors gezette man uit. Hij neemt mij mee naar de ingang van het hondenpension. Wat mij opvalt is dat hij wel hoi zegt maar niet zijn naam. We lopen samen de trap op naar de tweede verdieping. De stank van hondenpoep, en het luid geblaf van alle puppy’s komt ons al tegemoet. Hij opent de deur en ik zie alleen maar kleine hokken met verschillende soorten puppy’s. Op de zolder zijn ongeveer 15 hokken met daarin 10 verschillende hondenrassen. De ondergrond van de hokken is bedekt met een dun laagje zaagsel, een bakje voer en wat water. Het aantal puppy’s per hok verschilt, de ene zit alleen en de andere zitten met 6 a 7 samen.Dit heeft allemaal te maken met hoe gewild een bepaald ras is. É én hondje zit helemaal alleen in een hokje, en je kan wel raden welke hondenras het is, de Franse Bulldog. De Franse Bulldog is erg schuw en het hok ligt vol met uitwerpselen, het is zielig om te zien in wat voor omstandigheden deze veel te jonge pup moet leven. De meeste jonge pups zijn speels, maar deze zit in een hoekje en beweegt bijna niet. Ik kijk zelf rond op de zolder en het valt meteen op dat er nergens een moederhond te bekennen is.Bij een stamboomfokker is altijd de moederhond aanwezig, dit zegt genoeg over deze hondenhandelaar.

De hondenhandelaar moet zelfs weg en laat mij alleen op de zolder, dit is een uitgelezen kans om wat beelden te maken. Hieronder laat ik zien hoe de puppy’s op de zolder zitten opgesloten.