WALCHEREN- De Walcherse economie gaat de komende maanden een flinke klap krijgen door het coronavirus. Walcheren kan alleen al door de toeristische sector 500 miljoen euro tot 600 miljoen euro mislopen. Dit is ongeveer 50% van wat Zeeland in totaal aan het toerisme verdient. Naast het mislopen van de verwachte jaaromzet, zijn het ook onzekere tijden voor de inwoners van de streek Walcheren. Zo heeft restaurant Noordzee Residence Dishoek als eerste bedrijf een faillissement ingediend. Alleen al in de gemeente Veere gaat ¼ van de inwoners de gevolgen merken van de smart-lockdown en het mislopen van de toeristische inkomsten. In dit onderzoek zijn de gevolgen voor de streek Walcheren uitgewerkt.

Door Vanessa Spaanderman en Marvin Smulders

Hoe groot is de impact op de Walcherse economie?

Het Coronavirus heeft veel impact op de Walcherse economie. Het toerisme draagt namelijk  een groot deel aan bij het inkomen van de gemeenten. Jaarlijks verdient de streek tussen de 500 en 600 miljoen euro aan de toeristische sector. Dit geld komt niet alleen van de toeristen maar ook van de dagjes-weg-mensen en de bewoners van de gemeenten. Zij maken gebruik van de verschillende restaurants, hotels, campings, Bed & Breakfasts en de verhuurbedrijven die de gemeenten te bieden hebben.

Er werd verwacht dat de provincie Zeeland in 2020 een netto jaaromzet van 1,27 miljard euro zou verdienen. De toeristische sector van Walcheren is goed voor ongeveer 50% van de hele inkomsten van de provincie Zeeland. Dit zou betekenen dat Walcheren tussen de 600 miljoen euro en 650 miljoen euro zou bijdragen aan de inkomsten. 

Loading...

Loading…

Hoewel het een verwachting was voor 2020, is nu al duidelijk dat Zeeland flink verlies draait door de smart-lockdown en het sluiten van de horecagelegenheden. Het Kenniscentrum verwacht dat als de horeca pas opengaat op 1 september, het omzetverlies op kan lopen tot 841 miljoen euro.

Het belang van toerisme in de gemeente Veere

In 2018 waren er in de gemeente Veere alleen al bijna 5,3 miljoen overnachtingen. In vergelijking met 2016 en 2017 was er duidelijke stijgende lijn te zien van 12% meer overnachtingen. De overnachtingen waren een belangrijke inkomstenbron voor de gemeente, in de visual hieronder is het economische belang van de toeristische sector terug te vinden. De cijfers komen uit het jaar 2018 van de gemeente Veere, een van de grotere gemeenten in Walcheren. 

Loading...

Loading…

Wat voor maatregelen nemen de gemeenten om dit probleem zo goed mogelijk op te vangen?  

Net zoals het in heel Nederland gaat, houden de gemeenten in Walcheren zich ook aan de intelligente lockdown. Dit betekent de sluiting van scholen, horeca en het toerisme. In een interview dat begin april plaatsvond met burgemeester Rob van der Zwaag.  Burgemeester van de gemeente Veere en woordvoerder tijdens de coronacrisis. In het gesprek wordt duidelijk wat Walcheren nog meer probeert te doen om de economie draaiende te houden.

Gemeente Veere
Gemeente Veere
De toeristische sector is een van de belangrijkste inkomstenbronnen van Walcheren. Wat gaat deze pandemie betekenen voor de economie van Walcheren? 

“Uit het eerste rapport is gebleken dat we tot nu toe een omzetverlies van 220 miljoen euro hebben. We weten niet hoelang de lockdown gaat duren, dus kan ik geen concreet antwoord geven. De impact is hoe dan ook enorm, niet alleen voor de toeristische sector maar ook voor de andere sectoren die indirect zaken doen met hotels en restaurants.”

Is het door de intelligente lockdown nu een verloren jaar voor de regio Walcheren?  

“De lockdown staat nu tot 26 april vast, persoonlijk verwacht ik dat de lockdown langer gaat duren. De vraag is natuurlijk: ‘Als particuliere weer open mogen, hoe doen we dit dan?’ Ikzelf verwacht dat niet alles meteen weer open mag, maar dat we geleidelijk alles weer openen. Bijvoorbeeld dat de restaurants maar de helft van de tafels gebruiken.” 

”Wij als Walcheren, Zeeland volgen de adviezen van het RIVM en het kabinet op. Als de lockdown wordt opgeheven, heffen wij ook de lockdown en openen wij geleidelijk de deuren van de particuliere ondernemers. Landelijk wordt er nu gekeken naar hoe bedrijven open mogen na de lockdown. Voor de horeca is het wel lastig, aangezien de anderhalve meter lastig kan worden gevolgd.’’

Uit het eerste rapport is gebleken dat we tot nu toe een omzetverlies van 220 miljoen euro hebben.

Er wonen ongeveer 22 duizend mensen in de gemeente Veere en er zijn slaapplaatsen voor ruim 73 duizend toeristen. Deze kunnen nu niet meer komen. Wat voor impact heeft dit op de economie van de gemeente? 

“Veel bedrijven en ondernemers stellen nu hun investeringen uit. Toeristische bedrijven doen bijvoorbeeld geen inkopen meer bij de bedrijven. Deze economische schade maak je nooit meer goed. We zijn daarom als gemeenten in gesprek gegaan met elkaar om voorlopig bepaalde belastingen, zoals de toeristenbelasting, in te houden tijdens deze lockdown-maanden. Als gemeente Veere hebben wij ook besloten de rekeningen die wij  open hebben staan aan bedrijven in de toeristische sector, sneller te betalen. Dit doet de gemeente met geld dat zij zelf tegoed heeft van bijvoorbeeld de staat.Dit alles moet ervoor zorgen dat de economie draaiende blijft.”

Heeft de gemeente ook al boetes uitgedeeld aan bedrijven die zich niet aan de maatregelen hebben gehouden? 

“Ik heb dagelijks contact met de politie en in het begin zijn er inderdaad wat boetes uitgedeeld. De burger gedraagt zich over het algemeen voorbeeldig en mochten ze de wet overtreden, dan krijgen ze eerst een waarschuwing. We willen niet meteen boetes uitdelen.”

Zorgen is een groot woord, we proberen ons te anticiperen op het virus

Maakt u zich zorgen over de impact van het virus?

“Zorgen is een groot woord, we proberen ons te anticiperen op het virus. We hebben een Corona Werkgroep binnen de gemeente, om te kijken wat er gebeurt en met welk beleidsveld. Hoe loopt het met onze zorg? Hoe gaat het met de nood(kinder)opvang? Hoe gaat het in de toeristische sector? We hebben gesprekken met deze groepen en wat zij zien aankomen en welke effecten kunnen zij verwachten. Wij proberen hun zorgen voor te zijn en hier op in te spelen door goed samen te werken. We praten zoveel mogelijk met de sectoren en hopen wij zo de schade te beperken.”

| Onderzoeksredactie

Hoe worden de buitenlandse toeristen tegengehouden om niet naar Walcheren te komen? 

Het toeristenseizoen is weer van start gegaan in Walcheren. De campings stonden in de startblokken om open te gaan maar door Corona loopt dat nu heel anders. De vakantiegangers moeten wegblijven en worden daarom tegengehouden.

Het benaderen van Duitse toeristen

Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) legt uit wat de aanpak is geweest om toeristen weg te houden.‘’Er zijn drie verschillende trajecten ingeschakeld. De Duitse media is ingelicht met de oproep om toeristen thuis te laten blijven. Dit omdat de zorgcapaciteit in Zeeland niet voldoende is om ook toeristen op te vangen. Hier wordt mee voorkomen dat het zorgstelsel niet overbelast raakt. Verder hebben wij op onze eigen website een liveblog lopen waar we veel informatie plaatsen. Deze informatie wordt ook constant ververst en aangevuld waar nodig. Ook hebben we een persconferentie gehouden waarbij verschillende vertegenwoordigers van campings aanwezig waren en later via hun eigen kanalen de boodschap verspreid.’’

Burgemeester van Veere, Rob van der Zwaag, vult aan: “De reden dat wij ook strandhuisjes hebben gesloten ligt niet aan de anderhalve meter afstand, maar aan de zorgcapaciteit die wij hebben. Zeeland heeft maar 21 Intensive care bedden. Normaal gesproken hebben we 100 duizend tot 150 duizend mensen in het hoofdseizoen. We kunnen die extra zorg nu gewoon niet aan.”

Minder aantrekkelijk

Een andere manier om vakantiegangers tegen te houden, is om de reis minder aantrekkelijk te maken. ‘’Hier valt ook niet veel te beleven, alles is dicht en er valt minder te doen dan normaal. De kans dat mensen hier blijven hangen, achten wij klein. Mogelijk wat dagtoeristen maar dat is het dan ook. De overheid communiceert ook duidelijk: ga niet weg, ga niet op vakantie, ga niet onnodig naar buiten en blijf thuis.’’ vertelt de woordvoerder van VRZ. 

Valentijn Damen, eigenaar van strandpaviljoen Pier 7, roept zijn gasten op tot het volgende: ‘’We hopen dat dit alles snel voorbij vliegt zodat we in de zomer kunnen gaan draaien. Iedereen moet zich daarvoor wel aan de regelgeving houden, goed op je gezondheid letten en dit met zijn allen even doorstaan.’’

Geen angst

VRZ zorgt ervoor dat de veiligheid in Zeeland gewaarborgd kan worden. Elke keer wanneer er een nieuwe maatregel bekend wordt gemaakt, wordt het vertaald naar de Zeeuwse situatie. Met een team dat bestaat uit: Brandweer Zeeland, Gemeenschappelijke Meldkamer Zeeland (GMZ), Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) en Risico- en crisisbeheersing  (inclusief Gemeentelijke Bevolkingszorg), wordt er gekeken hoe er gehandeld moet worden in een situatie. ‘’We kunnen niet bang zijn of hopen op het beste. We moeten gelijk actie ondernemen en dat moet goed gecommuniceerd worden. We moeten voorbereid zijn wanneer de veiligheid in gedrang komt en voorop de feiten lopen. Anticiperen is het belangrijkste in zo’n situatie als deze. We kunnen niet per dag kijken hoe zoiets loopt of ontwikkelt.’’

| Onderzoeksredactie

Wat betekent dit nu voor mijn geboekte vakantie? 

Samen met de familie een weekendje naar Zeeland, met vrienden op een camping of een strandhuisje boeken? Helaas zit dat er voorlopig niet in vanwege de Corona maatregelen.Maar wat betekent dat nu voor de geboekte vakantie? 

Reiziger draait op voor de kosten 
De camping is compleet leeg. Alle caravans zijn vertrokken. | Onderzoeksredactie

In de wet staat: ‘’Als op de vakantieplek een onvermijdbare en/of buitengewone omstandigheid voorkomt, die gevolgen heeft voor de vakantie of de reis, kan de reiziger de trip kosteloos annuleren.’’ Het Coronavirus valt hier niet onder omdat er sprake is van overmacht. Wanneer de boeking wordt geannuleerd door de reiziger vanwege het coronavirus, draaien zij zelf op voor de annuleringskosten. Om de reiziger tegemoet te komen, maken reisorganisaties gebruik van een voucher. Ook met een annuleringsverzekering krijgt de reiziger in deze situatie de annuleringskosten niet terug.

Voucher

De voucher wordt gegarandeerd door de SGR (Stichting Garantiefonds reisgelden). Dit is van belang als de reisorganisatie in financiële problemen komt en gezien de huidige situatie is die kans aanwezig. Als de reiziger de voucher heeft geaccepteerd en de reisorganisatie gaat failliet, krijgt de reiziger hulp van de SGR. De reiziger heeft recht op de gehele reissom (behalve de annuleringskosten) maar daar pleiten de reisorganisaties niet voor. Uitbetaling zal enige tijd duren en als het reisbureau of touroperator tussentijd failliet gaat, is de kans op terugbetaling klein.

Enige bron van inkomsten 

Valentijn Damen, eigenaar van strandpaviljoen Pier 7, vertelt waarom bedrijven de kosten niet terugbetalen. Pier 7 heeft ook een aantal hotelkamers aan het strand. ‘’Nu het verboden is om te slapen op het strand, zitten we met veel gasten die een boeking hebben staan.De boekingskosten betalen we (nog) niet terug omdat dat nog onze enige bron van inkomsten is. We zijn nu per gast aan het kijken hoe we het samen kunnen oplossen. Door bijvoorbeeld een voucher aan te bieden of de boeking te verzetten. Anders kunnen wij onze omzet ook weggooien. Gelukkig hebben mensen veel begrip en denken zij ook mee aan oplossingen.‘’

| Onderzoeksredactie

Afschaffing evenementen

De gemeenten van Walcheren werken samen en luisteren naar de adviezen van het kabinet. Net zoals de rest van Nederland volgt Walcheren de regels op omtrent festivals en concerten. Tot 1 september mogen er geen grote evenementen met meer dan honderd mensen plaatsvinden. Dit is voor Walcheren een grote domper. De streek kent namelijk veel evenementen. In de visual hieronder zijn de afgelasten evenementen te zien. </span

Loading...

Loading…

In Walcheren staan veel strandhuisjes die in de zomer bezet worden door de Duitse en Belgische toeristen, maar ook door Nederlandse toeristen. Deze huisjes zijn ontzettend populair, maar net zoals de andere accommodaties is er veel onduidelijkheid.

| Onderzoeksredactie

Hoe zit het nu met de strandhuisjes?

In de ideale situatie zou het huur seizoen 27 maart officieel van start gaan. Diezelfde dag maakte Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) bekend dat alle campings, vakantieparken en strandhuisjes leeg moesten gemaakt worden voor 30 maart 12:00. Na aanleiding van de besluiten die het kabinet heeft genomen.

De strandhuisjes, campings en vakantieparken zijn niet per direct gesloten
| Onderzoeksredactie

Het sluiten van campings en strandhuisjes werd pas op een later moment behandeld. De eerste persconferentie van premier Rutte was op 12 maart. Daarin vertelde hij tegen het volk de ernst van het coronavirus. woordvoerder van het VRZ legt uit waarom er niet direct maatregelen zijn genomen omtrent sluiting van recreatie. ‘’Plannen zoals dit moeten stapsgewijs gebeuren. Omdat het nog onduidelijk was wat de maatregelen gingen worden en wat dat betekent voor bijvoorbeeld campings etc. was toen nog niet van de orde.’’

Burgemeester van Veere, Rob van der Zwaag, vertelt: De gemeente Veere is een toeristische gemeente. Om het heel plat te zeggen wilde we de mensen niet er zomaar ‘uitgooien’. We hebben daarom de toeristen de ruimte gegeven om rustig te kunnen vertrekken. Hetzelfde geldt voor de horeca wij als gemeente hebben daarom gezegd dat de bedrijven dat weekend nog open mochten zijn.” 

Werkzaamheden strandhuisjes gaan door

Het Nollestrand ligt er verlaten bij. Ondanks dat de zon schijnt, is er geen mens te spotten op het strand. Een deel van de strandhuisjes zijn geplaatst maar duidelijk is te zien dat ze nog niet af zijn. Een schilder is bezig met planken te witten. Zijn collega is bezig in een ander huisje met het zagen van planken.Hij vertelt: ‘’De schilders die nu bezig zijn met de huisjes mogen nog wel schilderen maar we mogen niet samenwerken, mogen niet samen lunchen en moeten strenge richtlijnen volgen. Zo moet er altijd anderhalve meter tussen ons zijn. 16 april zouden de rest van de huisjes opgezet worden maar dat is nu uitgesteld. Gelukkig valt mijn beroep onder de vitale sector, waardoor ik kan blijven werken. Ik kan het twee maanden zo volhouden maar veel langer moet het niet gaan duren.’’

| Onderzoeksredactie

Maar ergens is dat best raar dat de schilder de binnenkant van het huisje wel mag afmaken maar het opzetten heeft moeten staken. Deze vraag is voorgelegd aan burgemeester Rob van der Zwaag, aanspreekpunt coronavirus Walcheren. “In afspraak met Veiligheidsregio Zeeland hebben we besloten de huisjes die staan mogen klaargemaakt worden, maar er mogen geen nieuwe huisjes worden gebouwd. Dit hebben we besloten omdat veel ondernemers al al de spullen hadden klaarstaan. Veel kustgemeenten hadden zelfs besloten dat de ondernemers hun strandhuisjes moesten afbreken. Dat vind ik wel heel ondernemer-onvriendelijk, daarom hebben we gezegd als gemeente: ‘Maak het huisje af, maar bouw geen nieuwe’ Met de bouwers zijn verder wel strenge afspraken gemaakt op het gebied van 1,5 meter afstand.” Technisch gezien moet de opbouw ook doorgaan, legt Van Der Zwaag uit: “Het is ook zo dat wanneer het fundament ligt en er hoog water komt de schade enorm is en de kosten nog hoger oplopen, daarom hebben wij sommige strandhuisjes vrijstelling gegeven om het af te maken.”

Uitgestorven stranden

De maatregelen komen steeds meer binnen bij de Zeeuwen. De schilder die al een tijdje op het strand aan het werk is heeft wel een aantal dingen opgemerkt. ‘’In de eerste week na de persconferentie namen mensen het niet serieus. Iedereen trok naar het strand en ging in de huisjes zitten. Zo konden de mensen genieten van de zon en het strand. Ik moest me met moeite door de mensen heen wringen. Dat was natuurlijk niet de bedoeling, daarom zijn er nu linten en verboden te betreden borden opgehangen. Een week later zie ik nauwelijks nog iemand. Het is net alsof alles is uitgestorven.’’

Geen vakantietijd maar crisistijd 

VRZ vertelt dat het sluiten van de slaap- en strandhuisjes er voor zal zorgen dat er geen grote aantallen mensen naar het strand trekken. Deze voorzieningen hebben een grote aantrekkingskracht op mensen en om deze te verbieden wordt dit voorkomen. De maand april is standaard in Zeeland de start van het toeristisch seizoen. Dit jaar is dit echter heel anders, het is namelijk geen vakantietijd maar crisistijd. De toename van een dergelijk groot aantal toeristen en bezoekers aan onze provincie, in combinatie met de druk op de zorg, baart grote zorgen.

Loading...

Loading…