Vrouwen bedekken op Instagram hun tepels met kleurrijke emojis. Instagram verbiedt namelijk vrouwelijke tepels op je tijdlijn. Zonder een lachend gezichtje op de tepel wordt de foto zonder pardon verwijderd. Mannelijke tepels mogen wel. De nieuwe westerse preutsheid lijkt daar de schuldige van te zijn.

‘’We vinden het helemaal shocking als we een tepel zien.’’ vertelt Milou Deelen, uitgesproken feminist en journaliste. ‘’Simpelweg omdat we nooit een tepel zien! Ik normaliseer het om mijn borsten te laten zien.’’ Milou strijdt voor het recht om zich te mogen ontbloten. Ze post regelmatig een foto zonder shirt op Instagram met emojis voor haar tepels.

@miloudeelen / Milou Deelen / Instagram

 

 

 

Kevin Systrom, een van de oprichters van Instagram, geeft aan dat Apple de boosdoener is. Instagram moet omgaan met de strenge richtlijnen van de Appstore. Ze hebben te maken met een leeftijdsclassificatie van 13+ en ‘expliciet naakt’ mag pas bij een leeftijdsclassificatie van 17+. Niet dat dit heel veel voorstelt. Twitter heeft een classificatie van 3+ en dit medium staat vol met naakt. Instagram wijst naar Apple, maar de regels komen niet zomaar uit de lucht vallen. De Westerse preutsheid speelt zeker een rol. Milou is ook zeker niet de enige vrouw die strijd om de vrouwelijke tepel te bevrijden van deze preutsheid.

#freethenipple is een feministische beweging die strijd voor de gelijkheid tussen mannen en vrouwen als het gaat om naakte (boven)lijven.  Filmmaker Lina Esco startte deze campagne in 2010 toen zij begon met een documentaire over zichzelf. Voor deze documentaire liep ze in 2013 topless door de straten van New York City. Als filmmaakster plaatste Esco een aantal teasers op Facebook, om haar werk te promoten, met de hashtag ‘Free the nipple’. Deze korte video’s werden later verwijderd door Facebook, omdat ze de voorschriften zouden overschrijden.

In 2014 pikten een aantal beroemdheden, zoals Miley Cyrus, Cara Delevingne en Lena Dunham de beweging op en plaatsten een foto met zichtbare tepel op Instagram. Doordat het werd opgemerkt door bekendheden ging de beweging al snel viraal.  Lang bleven de foto’s niet zichtbaar op Instagram. Binnen 24 uur werden de foto’s keer op keer weggehaald. Instagram geeft in haar richtlijnen aan dat het niet toegestaan is om foto’s en/of video’s die naakt bevatten te plaatsen.

 

https://www.justwatch.com/uk/movie/free-the-nipple

 

In de 15e eeuw was het voor mannen én vrouwen heel normaal om rond te lopen met een naakt bovenlijf. Dit veranderde ergens rond de 20e eeuw. Mannen en vrouwen droegen toen met name badkleding die de gehele torso bedekte en tot over de knieën reikten.

Instagram is een Amerikaans bedrijf. Zou de Amerikaanse cultuur invloed hebben op de regels van Instagram? Journalist en Amerika expert Frans Verhagen houdt zich bezig met de politieke en sociale ordening in de Verenigde Staten en Nederland. “Ze houden er andere normen op na over wat in het openbaar mag. Dit verschilt van samenleving naar samenleving. Volgens mij heeft het in principe niks met preutsheid te maken. Het heeft te maken met een keuze die je maakt. In Nederland word je met naakt om je oren geslagen en in Amerika vinden ze dat niet gepast. Ze maken dan ook een hoop heibel om dit te beschermen. Het beste voorbeeld was de tepel van Janet Jackson, maar je moet dat ook nog in de context zien. Het ging niet alleen over een tepel, maar over een hele voorstelling in de pauze van een voetbalwedstrijd waar ze ook nog tegen elkaar op zaten te rijden. Het is maar net wat je wilt zien in de publieke sfeer en de Amerikanen denken daar anders over.”

http://www.ebaumsworld.com/pictures/science-has-shown-american-women-have-the-biggest-boobs-in-the-world/85069974/

In verschillende culturen lopen vrouwen rond met een ontbloot bovenlijf. Dat kunnen wij ons in Nederland niet voorstellen. Je zou kunnen stellen dat de seksualisering van borsten cultuurbepaald is en per tijdperk verschilt. Het NRC checkte in 2015 deze stelling. ‘’Vroeger waren borsten bijvoorbeeld alleen bedoeld voor borstvoeding.’’ vertelt psycholoog Martin Gruendl van de Universiteit van Regensburg in Duitsland aan het NRC. Gruendl deed eerder onderzoek naar de aantrekkelijkheid van borsten. ‘’Iedereen heeft weleens een afbeelding gezien waarop Maria baby Jezus voedt met haar blote borst. Als borsten in die tijd ook maar iets seksueels hadden, waren deze beelden niet toegestaan door de gelovigen.’’ In die tijd keken we dus anders naar borsten. ‘’Ook blijkt uit onderzoek dat wat mannen seksueel aantrekkelijk vinden aan een vrouwenlichaam, verandert met de tijd.’’ vertelt Gruendl aan het NRC. ‘’Mannen vinden nu vaak grote borsten met een smalle taille aantrekkelijk, maar vroeger waren juist kleine borsten aantrekkelijk.’’ zegt hij.

Maar er zijn ook redenen dat borsten van nature iets seksueels hebben. Zo vertelt Bram Buunck, hoogleraar evolutionaire psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, aan het NRC dat niet alleen cultuur belangrijk is. De biologie speelt volgens Bruunck ook een rol. ‘’Borsten zijn een erogeen gebied. Wanneer borsten worden aangeraakt kunnen vrouwen hiervan opgewonden raken.’’ Ook laat Bruunck aan het NRC weten dat borsten vaak een teken zijn dat een vrouw volwassen is.

De leeftijdsclassificatie van Apple schijnt de boosdoener te zijn, maar er is meer aan de hand. Vrouwelijke tepels worden nog steeds gezien als shocking, sexy en verboden. Niet alleen de tijd, maar ook biologie en cultuur spelen een grote rol in hoe we kijken naar borsten. Door de eeuwen heen zijn er zoveel verschillende stijlen en normen rondom tepels geweest. Het taboe van de tepels wordt langzaam aan doorbroken. Milou vind het heel belangrijk dat vrouwen zelf bepalen wat ze met hun borsten doen. “Instagram seksualiseert de vrouwentepel, terwijl mannen het wel mogen. Dat is niet eerlijk en een dubbele standaard.” Vertelt Milou. Zij blijft strijden voor het recht om zich te mogen ontbloten.