Je kunt er de laatste tijd niet meer om heen, bijna dagelijks zie je wel nieuwsberichten voorbijkomen over Crypto. Ook jongeren krijgen deze berichten natuurlijk onder ogen te zien en denken zo makkelijk geld te kunnen verdienen. Jongeren moeten natuurlijk iets met hun geld in de coronacrisis, maar of Crypto daar nu de juiste oplossing voor is, zocht ik voor je uit.

Auteur: Lars Spijkers

Wat is Crypto?

Natuurlijk moeten we bij de basis beginnen en moeten we eerst uitzoeken wat Crypto is. Tom Takema is een ervaren investeerder in Crypto en heeft al duizenden euro’s winst gemaakt, hij is op zijn 18e begonnen en zit nu vier jaar in ‘het vak’. ‘’Als ik Crypto in mijn eigen woorden moet uitleggen, zeg ik meteen: onderzoek doen is geld maken. Ik doe dan lang onderzoek naar een munt om er vervolgens geld in te steken, in de hoop dat de koersen zullen gaan stijgen’’, aldus Tom. ‘’Het wordt ook wel eens gezien als gokken, wanneer je geen research doet, dat raad ik ten zeerste af, want dan kun je ook veel geld verliezen.’’

”Steeds meer jongeren investeren in Crypto”, dat blijkt ook uit een opgestelde enquête van de Onderzoeksredactie. Deze enquête bestaat uit 180 respondenten, waarvan maar liefst 70% zich notificeert als jongeren (17 t/m 23 jaar). Sommige respondenten zijn zelfs onder de 18 jaar en investeren in Crypto. Jesse* is zo’n minderjarige die investeert in Crypto en dát is illegaal.

*Jesse wil graag anoniem blijven, Jesse is ook niet zijn echte naam.

‘’Ik zag steeds meer nieuwsberichten op internet voorbijkomen over Crypto en tegelijkertijd hoorde ik mijn vrienden het er ook steeds vaker over hebben, dit was de start van mijn Crypto avontuur. Ik ben natuurlijk wel pas 17 jaar, wat het wel illegaal maakt wat ik doe, maar dat heb ik ervoor over, ik weet dat ik het kan. Het zorgt ook eindelijk weer voor wat spanning in deze saaie tijd, sinds dat ik hier mee ben begonnen zien de dagen er weer een stuk uitdagender uit”, aldus Jesse.

Pas op

Kinderpsycholoog Christel kan het verhaal van Jesse wel bevestigen, maar waarschuwt wel: ‘’Doe het gewoon niet. De hersenen van een jongere tot 23 jaar is nog niet helemaal volgroeid, wat in kan houden dat zij een situatie die over 10 jaar plaats zou vinden, helemaal nog niet goed kunnen inschatten, ze denken: dat geld komt dan wel. Als het om deze grote bedragen gaat die je kunt ‘winnen’ ligt het gehalte verslaving ook nog is hoger. Wanneer een jongere plotseling veel geld ‘wint’, is de stap om de volgende keer nóg meer geld in te zetten veel makkelijker. Tot dat je ineens heel veel geld verliest, dan ben je geneigd om het verloren geld proberen terug te winnen, maar dat is vrijwel onmogelijk.

Ik ben zelf van mening dat de wetgeving de minimumleeftijd van 18 jaar op gokken, verhoogd naar 23 jaar, dus wanneer de hersenen zijn volgroeid.’’

Videoreportage

Duik vanaf hier in de videoreportage over het investeren in Crypto onder jongeren, ik spreek nog een jurist over deze kwestie, bankiers geven ook nog hun mening, Jesse geeft nog een kijkje hoe hij is begonnen met Crypto en ik wordt klaargestoomd door Tom om zelf te gaan beginnen met Crypto.