“Ik heb 1,2,3,4 pillen gebruikt”, “We drinken honderd flessen!”, “als die pega belt, ben ik opeens dement”. Dit zijn zomaar wat teksten van Nederlandse rappers, die door kinderen door het hele land worden geluisterd. Het voorbeeld dat deze rappers voor kinderen schetsen, is er één vol geweld, drugs en seks. We doen met z’n allen of dit normaal is, maar wat voor invloed heeft het op de kinderen?

Zelfs frisfeesten door het hele land, die zijn opgericht om kinderen weg te houden bij drank & drugs, draaien liedjes zoals drank & drugs. Een studie van de Florida internationale universiteit liet zien dat hoe meer pubers naar hiphop video’s keken waarin vrouwen op een zeer seksuele manier werden afgebeeld, hoe oppervlakkiger ze waren tegenover vrouwen. Een andere studie van de Western Connecticut universiteit liet zien dat hoe meer een tiener naar gewelddadige teksten luistert hoe vaker ze zelf gewelddadige delicten plegen. De studie hield alleen geen rekening met andere factoren zoals thuissituatie of opvoeding.

“Wat voor invloed hiphop-muziek echt heeft op kinderen valt niet zomaar te zeggen. Veel factoren spelen mee en elk kind is anders,” vertelt Monique Franken, pedagoog en kinderpsycholoog. “Als je een goede opvoeding hebt gehad en je normen en waarden stevig staan, dan kan een kind goed relativeren dat de teksten in rapnummers niet het echte leven zijn. Het wordt pas een probleem als een kind nog kneedbaar is. Dit zijn vaak jongere kinderen met een minder prominente opvoeding. De kans dat zij de rappers na gaan doen is groter.”

Sinds New Wave in 2015 alle lijsten binnen stormde en de popprijs pakte, is hiphop het grootste genre van Nederland. Het aantal rappers lijkt met de dag te groeien en de meeste teksten hebben dezelfde formule: geld, seks en drugs. “Ja, dit is tegenwoordig de succes formule. We leven in een cultuur van social-media, waarbij opscheppen over wat we hebben heel normaal is geworden,” vertelt Rajko van Disseldorp, schrijver van: Het hiphop boek van Nederland. “Denk hierbij niet alleen aan rappers maar ook aan mensen uit je klas of van je werk. Iedereen schept op over een mooie vakantie, z’n leuke vriendin of een nieuwe auto. Bij rappers is dat niet anders. Zij hebben alleen veel meer om over op te scheppen. De artiesten vinden het heerlijk om te vertellen over hun dure auto, mooie vrouwen en ruige leefstijl en de luisteraars? Die smullen er net zo hard van.”

Mensen die zelf niet veel hiphop luisteren maar er indirect wel mee bezig zijn. Zijn de ouders. Hun kinderen kunnen beïnvloedt worden door de teksten en hier is niet elke ouder blij mee.

Ouders hoeven niet bang te zijn dat hun kind opeens verandert in een losgeslagen blowende seksmachine. En ben je daar als ouder wel bang voor en wil je er wat aan doen. “Verbied je kinderen niet om er naar te luisteren, zegt Monique,” hierdoor wordt het alleen maar aantrekkelijker. Ga rustig met je kind rond de tafel, pak er wat teksten bij en vertel wat je ervan vindt. Hier heeft een kind veel meer aan. Voorlichting is beter dan verbieden.”
Rappers lijken zich niet veel aan te trekken van hun grote groep jonge fans. Maar klopt dit beeld ook bij alle rappers?

Het klinkt allemaal enger dan het is. Mensen die je kinderen als idool zien, vertellen hen dat blowen leuk is en vrouwen seks objecten zijn. “Maar kinderen hebben best een verdediging in huis. Kinderen kunnen goed relativeren wat goed en slecht is en je kunt er altijd met ze over praten,” aldus Franken. Kinderen hebben niet eerder seks of doen het onveiliger. De laatste jaren blijven kinderen zelfs langer maagd en dalen het aantal soa’s onder jongeren. Dit komt dan wel niet door hiphop, maar laat wel zien dat kinderen niet al te gevoelig zijn voor de teksten van rappers.