K-pop, oftewel Korean-popculture, slaat aan in Nederland. Al een aantal jaar groeit het aantal fans in Westerse landen. De pakkende muziek en de gedurfde teksten zijn populair onder voornamelijk jongeren. Deze aspecten zijn op zich erg onschuldig, maar wat nou als deze jongeren alles opzij zetten om op hun idolen te lijken? Van extreme diëten tot sociale bewijslast. Er zit een gevaar verstopt in de Oosterse subcultuur.

 

‘’Ik kan door K-pop mijn zorgen even door vergeten of juist horen dat ik niet de enige ben die zulke dagen

beleeft.’’

 

Gangnam Style, iedereen kent het wel. Het is een van de meest bekeken video’s op YouTube. Het nummer was voor Nederland de eerste kennismaking met het fenomeen K-pop. K-pop is een muziekstroming uit Zuid-Korea waar niet – ondanks de naam – een bepaald genre aan vastzit. De muziek is vaak een mix van pop, R&B , hip-hop, electro en rock. Het is een gestroomlijnd systeem, de boy- en girlgroups hebben ieder een ander concept. Terwijl een groep bekend staat om de schattigheid, is een andere groep weer bekend door de ‘badass’ concepten. De artiesten trainen jaren voordat ze in een groep worden gestopt. K-pop bestaat namelijk vooral uit groepen. Steeds meer K-popartiesten komen in de aanmerking voor Westerse prijzen zoals de American Music Awards. Belangrijke kenmerken van K-pop naast de muziek zijn de strakke choreografieën , uiterlijke verschijningen en indrukwekkende muziekvideo’s. Jaren na Gangnam Style, die in 2012 een wereldwijde hit werd, zitten we in de derde Korean Wave, waar de artiesten zich steeds meer op het Westen richten. Met een grote en beïnvloedbare achterban als gevolg.

 

De belangrijke groepen:

BTS:  Één van de bekendste bands voor de Nederlandse fans. Hun concert in 2018 in de Ziggo Dome, was binnen 10 minuten uitverkocht.

 

BLACKPINK: Deze girlgroup heeft een badass concept en is ook heel groot in Nederland. Hun concert in de Afas Live is een van de duurste concerten in Nederland ooit. Een kaartje kost 166,-.

OneHallyu

 

“Ik denk dat ik mijzelf met K-popartiesten vergelijk uit zelfhaat”

Fan zijn van K-pop is bijna alsof je in een heel ander wereldje zit. Iemand die dit van dichtbij meemaakt is Lotte van Dijk. K-pop heeft volgens haar positieve en negatieve kanten. Via de muziek laat ze even al haar problemen los.‘’Ik kan er mijn zorgen even door vergeten of juist horen dat ik niet de enige ben die zulke dagen beleeft.’’ Als baby zijnde is ze ter vondeling gelegd. Een leven vol onzekerheid en druk was hiervan het gevolg. Bang dat ze haar biologische ouders ten schande brengt, vlucht ze in de ‘Korean Wave’. ‘’Ik ben iemand die kampt met mentale en fysieke gezondheidsproblemen en daardoor kan ik weinig. Ik denk dat ik mijzelf met K-popartiesten vergelijk uit zelfhaat. Ik heb het gevoel dat als ik meer als mijn idolen zou doen, dat ik dan meer geaccepteerd zou worden in de maatschappij desondanks mijn gezondheidsproblemen.“ Lotte wijst ons op het beeld dat de K-popartiesten afgeven. Met een dunne lichaamsbouw en perfecte make-up geven zij een onrealistisch beeld af op jongeren. ‘’Ik heb ondergewicht en wilde voorheen echt aankomen maar ik merk dat dat nu juist niet gewenst is want mijn idolen hebben ook ondergewicht.’’

Niet alleen Lotte kampt met de onzekerheid vanuit de K-popfandoms. Wij ondervroegen ruim honderd fans over de ideaalbeelden van de artiesten en het beeld dat zij hiermee afgeven. Opvallend is dat merendeels wel weet dat de artiesten onrealistisch perfect zijn, maar wel veel willen doen om zoveel mogelijk op de artiesten te lijken.

Loading...

Loading…


De make-up van de artiesten is een onderwerp dat veel terugkomt. Lotte heeft hier haar levensstijl ook op aangepast. “Ik ben nu ook een stuk meer onzeker wanneer ik zonder make-up de deur uit loop en heb ik het gevoel dat ik meer een facade op moet houden als in de zin van glimlachen, altijd vrolijk zijn etc. Aangezien veel K-popidolen vaak in het publieke ook weinig laten zien qua imperfecties en zorgen.” Lotte is nu veel meer make-up gaan gebruiken.

“Ik ben een stuk meer onzeker als ik zonder make-up de deur uit loop”

Er komt dan ook veel bij kijken als de fans een poging doen om op de artiesten te lijken. We spreken af met Guenette en Jamie. Twee jonge meiden die zich regelmatig omtoveren tot Aziaat. We komen binnen in een woonkamer gevuld met K-popmuziek. Op de beat van de nummers swingen de dames door de kamer heen. Ze halen alles uit de kast. Tientallen pruiken, tassen vol make-up en een hoop attributen. Er ligt een hoop aan waarde op de eettafel, een kleurrijk tafereel.

Zodra het juiste materiaal is uitgestald en gesorteerd kan de metamorfose beginnen. Een dikke laag, lichte foundation en contouren zijn de eerste stappen. Het zogenoemde ‘whitewashen’ zorgt ervoor dat de huid van de getinte dames net zo wit is als die van de Aziaten waar ze zo fan van zijn. De dames proberen mee te zingen, terwijl ze hun huid strak trekken om de lijnen rond hun ogen perfect recht te krijgen. Met de knallende oogschaduw en lippenstift is het effect nog groter. De gezichten worden tot in de puntjes toegetakeld. Bij een klein foutje, een minimale uitschieter, komen de make-updoekjes tevoorschijn en start het proces opnieuw. Na ruim drie uur zijn de meiden niet meer te herkennen.

Hieronder zie je het enorme verschil. Van geheel ‘naakt’ tot een echt K-popfan, inclusief K-popfilter.“Ik wil er niet meteen de stempel ‘depressie’ op gooien”

Uit de interviews blijkt dat er veel sociale druk is in de K-popwereld. Dit kan veel teweeg brengen bij de Nederlandse jongeren. We spreken met psycholoog Mischa Coster over het probleem.

“De druk die de jongeren voelen, noemen we sociale bewijskracht. Dat houdt in dat er druk wordt ervaren zonder dat daar fysieke druk bij te pas komt. Er zijn al vele psychologische onderzoeken naar gedaan, voornamelijk bij andere subculturen als punkers of hippies. Wat erg interessant is, is dat er ook MRI-scans zijn uitgevoerd. Hieruit kwam een opvallend resultaat naar boven. Door de sociale bewijskracht worden er delen in de hersenen geactiveerd. Dat zijn dezelfde delen die actief zijn als er fysieke pijn wordt ervaren. Je kan dus zeggen dat de sociale bewijskracht zorgt voor psychologische pijn.” In onze enquête kwam naar voren dat veel K-popaanhangers vroeger gepest zijn. Volgens Coster is het daarom logisch dat ze in de subcultuur van de muziek zijn gevlucht, dit zagen ze voorheen ook voorbij komen. “Bij pesten voel je je buitengesloten. Het is altijd alle anderen tegen jou. De slachtoffers voelen zich dan aangetrokken tot een groep waar ze onvoorwaardelijk opgenomen worden. Dat is goed voor het zelfvertrouwen. Dit zagen we voorheen ook bij andere subculturen, als de hippies. Het niet bij zo’n groep horen, heeft dan ook negatieve gevolgen. Er komen dan verschillende angsten naar boven. Zo heb je fear of missing out, de angst om iets te missen of ergens niet bij te horen. Ze krijgen last van twijfel en onzekerheid. Ik wil niet meteen de stempel depressie erop gooien, maar er is een grote kans op ‘minder prettige gedachten’.”

Oprichter van Stichting Promotie Koreaanse Cultuur, Natasja van Knippenberg, ziet dat de cultuur door de jaren heen erg is veranderd, zeker vergeleken met de tijd dat ze zelf fan was. Hierdoor lijkt de sociale bewijskracht te groeien. “K-pop was in 2007 erg verfrissend. Bij de Westerse muziek draaide alles om seks. Nu is K-pop ook steeds meer die kant op aan het gaan. Er zit nog veel verschil tussen die twee, hoewel ze steeds minder worden.” Door gate keeping wordt het steeds moeilijker om bij de fanbase te horen. Je wordt al vreemd aangekeken als je de schoenmaat van Jimin niet weet. Ze maakt zich dan ook zorgen om de onzekerheid van de jongeren. “K-pop promoot ook nog bepaalde diëten en eetpatronen die niet gezond zijn.” Door de onzekerheid lijkt de druk voor deze diëten alsmaar groter te worden.

 

MyDaily

“Ik at een banaan, een kipstukje en een salade”

Lotte gaf eerder in ons interview aan dat ze struikelt over het gewicht van de K-popsterren. Ze vergelijkt zichzelf met de onrealistische beelden die de Oosterse artiesten uitstralen. Vandaag de dag zijn er zelfs speciale afvalmethodes voor de dunne dames en heren. Een K-popdieet noemen ze het. Dat zijn de diëten waar Van Knippenberg al eerder haar zorgen over uitte.

Er is niet één specifiek K-popdieet maar er zijn er meerdere die worden ‘aangeraden’ om zo’n lichaam te krijgen. Zo heb je het papercupdieet, de girlgroup 9muses volgt dit dieet als sinds dat ze beroemd zijn. Je mag drie keer per dag een kopje vullen met groente, rijst en granen. Zo houden ze hun inname minimaal en blijven ze dun.
Park Bom van 2NE1 -een girlgroup met meer dan honderden miljoenen views op YouTube- heeft een watermeloen dieet gevolgd. Park Bom heeft niet alleen heel de dag watermeloenen gegeten om af te vallen maar heeft ook ooit een dieet gevolgd waar ze alleen maar sla at.
Het meest bekende dieet is dan wel het IUdieet, een dieet door IU, een K-popster. In de ochtend begint ze met een appel, in de middag neemt ze een zoete aardappel en in de avond drinkt ze een proteïneshake.

Wij werden benieuwd naar deze vorm van afvallen, voornamelijk naar wat het met je lichaam doet. Volgens de recensies val je namelijk zo meerdere kilo’s in één week af. Tijd om hier in te duiken en het zelf ook maar eens te proberen. De toegestane maaltijden? Een banaan als ontbijt, een stukje kip als lunch en voor het avondeten een salade.

Luister hieronder naar het audiodagboek.

Het effect van het dieet was groot. Dit was niet alleen lichamelijk te voelen, ook op papier blijkt het dieet erg negatief te zijn. Op de foto is onder andere te zien dat het vetpercentage juist toenam, met ruim vijf procent. De spiermassa daarentegen nam met vier kilo af. Uit dezelfde scan bleek zelfs dat de metabolische leeftijd, de fysieke leeftijd van het lichaam, van 16 jaar naar 25 jaar steeg. Dit alles is slechts negen dagen.

Een gevaar voor de gezondheid

K-pop brengt enkele risico’s naar de Nederlandse jongeren. De sociale druk wordt vergeleken met daadwerkelijke fysieke pijn en diëtisten raden het streng af om op deze ongezonde manier af te vallen. K-pop is een levensstijl die goed in de gaten moet worden gehouden, voordat het uit de hand loopt. Tijd om dus de ogen van onze jongeren te openen. Er is niets mis met fan zijn, zo zijn er ook vele voordelen van het fan zijn, zolang het maar niet je leven overneemt.