Nederland is een echt handelsland. We exporteren goederen, maar we importeren ook van alles. Het is vast niemand ontgaan dat er zo nu en dan cosmetische producten in de schappen van drogisterijen en parfumeries liggen waar ‘made in China’ op staat. Dat komt doordat er bedrijven zijn die cosmetische producten uit China importeren of deze daar laten fabriceren. Het is bij wet verplicht om op de verpakking van een product te vermelden waar het wordt gemaakt. Maar wanneer er ‘made in China’ staat, begint er bij sommige toch wel een belletje te rinkelen. In China wordt veelvoudig nog steeds op dieren getest, terwijl dat in Europa verboden is. Zijn de cosmetische producten die we uit China importeren dan ook wel echt dierproefvrij? En wie controleert dit? Met andere woorden: kan Nederland vertrouwen op een dierproefvrije cosmeticaproductie uit China?

Nieuwsgierig geworden? Dat waren wij ook!

 

Uit een enquête die wij hebben gehouden onder honderd willekeurige consumenten in Nederland, hebben wij de conclusie kunnen trekken dat de consumenten over het algemeen ‘niet zo zeker’ tot ‘niet zeker’ zijn over het feit dat de cosmetische producten die zij kopen dierproefvrij zouden zijn.
De consumenten vinden het ook erg belangrijk dat zij weten waar de cosmetica vandaan komt en dat bedrijven die cosmetica produceren en importeren transparant zijn over hoe zij de cosmetica op veiligheid controleren en of deze wel aan de wet voldoen: zijn de producten daadwerkelijk dierproefvrij.

 

Wil je weten wie wij spraken en hoe het nu precies zit? Bekijk het filmpje hieronder!

 

 

 

 

Op de tijdlijn is te zien hoe de Wet op dierproeven (Wod) tot stand gekomen is. Let op: deze tijdlijn gaat alleen over de wet voor cosmetische producten.