Famke Janssen & Paco Raven l 11-10-2020 l Tilburg

In het jaar 2000 is het bordeelverbod in Nederland opgeheven en daarmee is het beroep sekswerker gelegaliseerd. Met het legaliseren van prostitutie hoopte men dat de misstanden beter konden worden aangepakt en de sekswerker beter beschermd was in zijn/haar positie, maar dit is in 2020 niet het geval. Het is een situatie die al jarenlang discussie oproept in de samenleving. Prostitutie en mensenhandel worden regelmatig in een adem genoemd, is dit terecht of is de situatie genuanceerder.

 Voor ons onderzoek hebben we dezelfde en meest brede definitie van mensenhandel volgens het coördinatiecentrum tegen mensenhandel (Comensha) gehanteerd. ‘Mensenhandel is kortweg het werven, vervoeren, overbrengen, opnemen of huisvesten van een persoon met gebruik van dwang (in de brede zin) en met doel die persoon uit te buiten.’

 

Prostitutie in Nederland

Onder legale prostitutie verstaan we het vrijwillig hebben van seks tussen volwassen tegen betaling. Er zijn verschillende vormen van prostitutie in Nederland: Raamprostitutie, bordeelprostitutie, escortservice, tippelservice en thuisprostitutie. Deze vormen zijn verbonden aan verschillende regels maar zijn sinds het jaar 2000 gelegaliseerd. In 2019 startte de christelijke jongerenbeweging Exxpose met het ophalen van handtekeningen voor een burgerinitiatief over het strafbaar stellen van het kopen van seks. Door het strafbaar stellen van het kopen van seks verwacht de beweging dat de vraag naar seks zal afnemen omdat gemiddelde vrouw of man geen strafbaar feit wil plegen. Niels van den Berge van Groenlinks stelt “de vrouwen zullen door het verbod verder de illegaliteit worden ingedrukt omdat ze misstanden niet durven aan te geven bij de politie uit angst voor het kwijtraken van zijn of haar klanten.’’

 

 

Zwart-wit

De keuze om de prostitutie in te gaan en daarmee de mate van vrijwilligheid is moeilijk vast te leggen. Er zijn vele studies gedaan en de meningen liggen dan ook uiteen. Lisa Mourik, Exxpose “De vraag is bij vrouwen of mannen die nu zeggen dat ze het vrijwillig doen, of dat ook echt zo is. Wat is haar verhaal of wat is zijn verhaal? Hoe zijn ze daar terechtgekomen? Is de weg er naartoe ook altijd zo vrijwillig gegaan?” Waar jongerenorganisatie Exppose zich meer focust op de vrijwilligheid aan het einde van de rit , trekt Frits Rouvoet van belangenorganisatie Bright Fame de keuze breder. “Ik denk dat het voor veel vrouwen ook een keuze is om de prostitutie in te gaan. Het was niet haar droom om achter de ramen te staan of in een club te werken maar ze is ‘gedwongen’ door bijvoorbeeld haar omstandigheden. dan is het dus geen mensenhandel.”

Interview Lisa Mourik – Exxpose

Seksuele uitbuiting in beeld

Mensenhandel en prostitutie zijn niet hetzelfde stelt het Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen overtuigend. Echter blijkt uit hun rapport ‘Slachtoffermonitor mensenhandel 2014-2018’ dat seksuele uitbuiting de meest voorkomende vorm van mensenhandel is in Nederland. Van de 4.981 gemelde mensenhandel slachtoffers in Nederland is bekend dat maar liefst 3.052 mensen seksueel zijn uitgebuit (soms in combinatie met andere uitbuitingsvormen). Seksuele uitbuiting is dus goed voor zo’n 61 procent van de geregistreerde gevallen. “Sekswerk is in Nederland een legaal beroep. Wel is de prostitutiebranche echter een erg kwetsbare sector voor mensenhandel”, aldus Roxanne Koenis, Nationaal Rapporteur Mensenhandel.

 

 

 

Vrijwillig

Ondanks de cijfers van het Nationaal Rapporteur Mensenhandel blijft vrijwilligheid in de prostitutiebranche erg moeilijk vast te stellen. De geregistreerde slachtoffers zijn slechts een klein deel. Mede hierdoor kunnen we wel een indicatie geven maar zullen we het niet zeker weten. Ook liepen in Amsterdam eerdere schattingen naar onvrijwillige prostitutie uiteen van 10 tot 90 procent. Frits Rouvoet, Bright Fame: “Het is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Niemand is het er over eens en iedereen geeft wat anders aan. Toch kan ik mij vinden in een hoger procentueel, niet uit de feiten maar uit het aantal vrouwen dat wij geholpen hebben om eruit te komen.”

 

https://soundcloud.com/user-806248050/voxpop-amsterdam-prostitutie-is-mensenhandel