Door Annelot Bezemer & Sara Wiersma

Met tientallen true crime documentaires op Netflix en podcasts als ‘Moordzaken’ en ‘Serial Killers’ kan je er niet omheen: true crime is razend populair. Waarom verdiepen zoveel mensen zich in hun vrije tijd in dood en verderf? Dit heeft verschillende redenen. 

“We vinden het lekker om een zondebok te vinden”, vertelt journalist Bas Dingemanse. Dingemanse is misdaadverslaggever van de Limburgse omroep L1 en schrijft regelmatig over moord, drugs en andere misdrijven. “Mensen lezen graag over deze onderwerpen omdat het spannend is. Tegelijkertijd is het ook sensatie: er zit een stukje mysterie in dat ze graag willen beantwoorden.” Hij merkt dat hoe meer aandacht media aan een zaak besteden, des te boeiender deze zaak voor het publiek wordt.

Overlevingsinstinct

Buiten dat de aandacht die media aan true crime schenken de interesse beïnvloedt, is er ook een wetenschappelijke verklaring voor deze fascinatie. Volgens mediawetenschapper en docent op de Universiteit Utrecht Dan Hassler-Forest zijn gevoelens van angst sterker dan gevoelens van plezier. “Dat komt door ons overlevingsinstinct. We reageren instinctief sterker op angst. True crime speelt op die angst in”, vertelt Hassler-Forest. Door die angst maken wij adrenaline aan. Onze hersenen zetten dit om in dopamine, hierdoor voelen wij ons even gelukkig. 

Verslaving

Criminoloog en schrijver van het boek Why we love serial killers, Scott Bonn, sluit zich hierbij aan. Hij concludeert dat deze adrenaline een krachtig, stimulerend en zelfs verslavend effect heeft op onze hersenen. True crime als entertainment zorgt er volgens hem voor dat wij angst en horror in een gecontroleerde omgeving kunnen ervaren. De dreiging is spannend, maar voor jou niet echt. 

De fascinatie voor true-crime als entertainment is dus menselijk en zelfs normaal. Dit komt door een combinatie van mysterie, dopamine, en een verslavende spanning. Die volgende aflevering van I am a killer kan je dus met een gerust hart aanzetten.

Luister in de onderstaande Podcast naar waarom de zaak Tanja Groen zoveel teweeg brengt: 

De ‘Het zal je maar interesseren’ podcast: Tanja Groen    

Heb je zelf een tip over de verdwijning van Tanja Groen? Stuur dan een mail naar tip@stichtingdegoudentip.nl of bezoek de website: www.stichtingdegoudentip.nl