Op 15 oktober 2015 werd in Hooge Zwaluwe No Surrender leider, Brian Dalfour samen met topcrimineel Muljaim Nadzak dood aangetroffen. Hoewel misdaad journalist John van den Heuvel beweerd bij WNL op zondag dat de moord  niets te maken zou hebben met de onderlinge spanningen tussen rivaliserende motorclubs, is het het zoveelste criminele incident waarbij een motorclub betrokken is. Zo werd in mei na een grote politieactie in het clubhuis van Bandidos onder andere vijf raketwerpers, semi-automatische wapens en een hennepkwekerij gevonden. Zijn deze motorclubs nog wel clubs voor motorliefhebbers of zijn het toch vooral criminele organisaties geworden?

Allereerst moet gezegd worden dat niet alle motorclubs zich bezighouden met criminele activiteiten, criminele motorclubs komen echter dusdanig vaak slecht in het nieuws waardoor er een stigma ontstaat dat alle motorclubs criminele situaties zijn.

De directeur van de American Motorcyclist Association uitte in 1947 zijn ongenoegen hierover. Na rellen tussen rivaliserende clubs in de Amerikaanse stad Hollister stelde hij dat 99% van de motorrijders fatsoenlijke mensen zijn die zich netjes aan de regels houden. Als gevolg hiervan blijft er 1% over die zich niet aan de regels houdt ook wel ‘outlaws’ of 1-procent-clubs genoemd. Zowel de clubs zelf (die trots een 1% logo op hun jasje hebben staan) als de media of het openbaar ministerie gebruiken nog steeds de verwijzing om criminele motorclubs mee aan te duiden.

In Nederland zijn er tien ‘outlaw’ motorclubs. De bekendste zijn Satudarah, de Hell’s Angels, Bandidos, No Surrender en de Mongols. Uit onderzoek van Europol blijkt dat acht op de tien leden van deze motorclubs een strafblad hebben, 28% van deze leden heeft meer dan tien criminelen delicten gepleegd. Opvallend is ook dat 25% van de leden van deze ‘outlaw’ clubs niet eens een motorrijbewijs heeft.

De strafbare feiten van de motorclubs vallen in het zwaardere segment van misdrijven, zoals moord, handel of productie in harddrugs, ontvoering en witwassen. De politie ziet de motorclubs dan ook als georganiseerde criminele organisaties.alleen al in 2015 heeft justitie hierover 150 lopende en afgeronde strafzaken behandeld. Uit het rapport Outlawbikkers in Nederland van de landelijke eenheid van de politie uit 2014, blijkt dat 75% van deze zaken betrekking hebben op de clubs Satudarah, Hell’s Angels, No Surrender en Bandidos.

Volgens Jeroen Steenmeijer van de politie Zeeland/West-Brabant komt het vooral door de snelle stijgen van het aantal chapters in Nederland. “Ondanks dat we de outlaw motorclubs steeds vaker negatief in de media zien, moeten we ook niet vergeten dat het aantal chapters met grote getallen groeit.” Verder is het Steenmeijer het ook niet eens met het stigma dat over de motorwereld is ontstaan,”we proberen elke motorclub hetzelfde te zien en natuurlijk zijn er bij de ene motorclub meerdere criminele activiteiten dan bij de andere, maar dat wil niet zeggen dat alle motorclubs slecht zijn.”

Dat niet alle motorclubs crimineel zijn bewijst de Shadow motorclub. Deze motorclub met 700 leden is in 2015 door Q-music uitgeroepen tot de gezelligste motorclub van Nederland. Voorzitter Henri Weverling en landelijk coördinator René Bosveld vinden dit een hele eer, en waar dat aan ligt weten ze wel. “We organiseren veel activiteiten met elkaar, en sluiten nooit iemand buiten. Het grootste verschil is denk ik bij ons dat de vrouwen ook meerijden. We organiseren veel opkomsten en feesten waar we een hoop lol hebben met iedereen. En ongetwijfeld zullen er nog andere motorclubs zijn die dat ook doen en hebben, maar er moet natuurlijk iemand winnen.”

Duidelijke scheidingslijn

Zelf merken ze wel dat er een scheidingslijn is in de motorwereld, tussen clubs die zich met criminele activiteiten bezig houden en de clubs die hier niks mee te maken willen hebben. “De scheidingslijn is er gewoon, de motorwereld weet dat er MC’s zijn. Als motorrijder heb je natuurlijk altijd liefde voor je club, maar als wij een MC tegenkomen hebben we daar geen problemen mee, we groeten elkaar allemaal, dat is gewoon de een soort code onder motorrijders. Maar wat zij in clubverband doen daar houden wij ons afzijdig van” aldus Bosveld.

Duidelijke afspraken

Door de vele criminele activiteiten van de MC’s komen alle motorclubs in een slecht daglicht te staan en dat vinden de Shadows jammer. Last van de MC’s hebben ze echter niet, toch worden er volgens Weverling duidelijke afspraken gemaakt. “Tot nu toe heb ik nog geen last gehad van de MC’s en dat wil ik vooral zo houden. Vandaar dat we binnen onze club ook een aantal regels hebben opgesteld waardoor we dus ook niet in de problemen kunnen komen. Wij hebben destijds met Satudarah afgesproken dat wij geen MC naam zouden dragen. Want Shadow motorclub kan als afkorting natuurlijk SMC worden, maar dat staat ook voor Satudarah motorclub. Dus vandaar dat wij dat niet gebruiken. Je kan natuurlijk betwijfelen wie nou eigenlijk wat bepaalt, maar het is gewoon een ongeschreven regel in de motorwereld om geen problemen te krijgen.We willen natuurlijk ook niet de kat op het spek binden.”

“Wij willen dan ook niet met hen geassocieerd worden. Wij zijn de Shadow motorclub en iedereen met een Honda Shadow motor kan lid worden,dan maakt je geslacht of afkomst helemaal niks uit. Wij hebben het gewoon gezellig met elkaar op onze verschillende evenementen en blijven lekker motorrijden.”

Het slechte imago van de motorclubs is dus terecht mits het over de ‘outlaws of  ‘een-procent-clubs’ gaat’.Deze clubs houden zich duidelijk bezig met zware criminele delicten, en groeien snel in Nederland. Hierdoor wordt al snel de hele motorwereld als crimineel beschouwd, Maar er zijn natuurlijk ook nog een hele hoop motorclubs die zich niet bezig houden met criminele activiteiten.

 • Satudarah:

  Satudarah is een van de meest snel groeiende motorclubs van Nederland en is opgericht in 1990 door negen Molukse vrienden. Filmmaker Joost van der Valk maakte een documentaire over hoe het er aan de binnenkant van Satudarah aan toe gaat. In deze documentaire laat hij mede zien dat Satudarah niet alleen bezig is met gezellig motorrijden. Ze zijn onder andere bezig met drugs en ook in Duitsland zijn ze daarmee bezig. Een van de leden, Olla, krijgt er later spijt als hij er achterkomt dat er in de chapter van Duitsland een undercoveragent zich bezig houdt met de praktijken van Satudarah. Olla is namelijk diegene die zich vooral bezig hield met Satudarah buiten Nederland. Ook binnen Satudarah zelf is het zo dat als leden zich niet aan de regels houden, hun een groot probleem hebben. Dat wordt in het begin van documentaire alleen gelijk duidelijk als blijkt dat een van de leden zijn mondje voorbij heeft gepraat. Hij wordt in elkaar geslagen, moet zijn leren jack uitdoen en mag vertrekken. Ook buiten de grenzen is Satudarah niet alleen bezig met motors. Zo werd in de hele tak van Zweden opgeheven omdat alle leden van Satudarah daar werden opgepakt voor drugsbezit en wapenbezit. In Duitsland werd de tak verboden en snel daarna volgde er invallen en opsporingen in Duisburg en Aken

 • Hell’s Angels:

  Een van de grotere delicten die zijn uitgelicht van de Hell´s Angels is die 2004, waarbij leden van de motorclub verdacht werden van het vermoorden van drie andere leden van de motorclub. Het delict gebeurde in Geleenbeek tussen Echt en Roosteren. Later blijkt dat het om de moord ging op Angel-president Paul de Vries, Serge Wagener en Cor Peijnenburg. Uiteindelijk worden twaalf leden veroordeeld voor de moord op Paul de Vries, waarbij de straffen uitlopen van zeven jaar tot een jaar. Wel worden ze vrijgesproken bij betrokkenheid van de moord op Serge Wagener en Cor Peijnenburg. Er was even sprake van dat de Limburgse afdeling van de Hell’s Angels (ook wel Nomads genoemd) opgeheven zou worden maar dit is niet gebeurt, omdat de rechter vond

 • No Surrender:

  No Surrender is in februari 2013 opgericht door Klaas Otto. Otto was ooit bestuurder van de motorclub Satudarah. Tot en met april 2013 was Willem Holleeder vice-president van de motorclub. In begin 2014 stapten er meerdere leden van Satudarah over naar No Surrender. De motorclub zou opgericht zijn door onvrede van leden bij Satudarah, maar dat is niet helemaal zeker. Ook hebben er ex-leden van de Hells Angels geholpen bij het opzetten van No Surrender. De president op dit moment is Willem van Boxtel. Hij werd ooit gearresteerd voor het beramen van een moordaanslag op Willem Holleeder. Die opdracht had hij gekregen van Willem Endstra.

 • Bandidos:

  Bandidos werd opgericht in 1966, maar kreeg pas in 2014 een afdeling in Nederland. Een dag na de oprichting van Bandidos was er al een aanslag op de president van Bandidos, Harrie Ramakers. Het is niet wie de aanslag pleegde, maar Ramakers moest hierdoor voor een tijd zijn huis uit, omdat het huis dichtgetimmerd moest worden. Ook werd het huis nauwlettend in de gaten gehouden, omdat de buurtbewoners zich niet meer veilig voelden. Ramakers werd later dat jaar tot tien maanden cel veroordeeld voor verboden wapenbezit en bezit van drugs. Rond eind mei 2015 viel de Limburgse politie binnen bij verschillende leden van de motorclub Bandidos. Bij deze actie van de politie, waarbij ze invallen deden in Limburg, Brabant en in delen van België, werd er onder andere een xtc-labaratorium gevonden, maar ook raketwerpers, automatische vuurwapens,