‘Bijwerkingencentrum: mogelijk drie volwassenen dood door Ritalin‘. Het is één van de meerdere nieuwsberichten met een negatieve klank over het medicijn. Mensen met ADD en ADHD zouden er baat bij moeten hebben. Maar het medicijn kent verschillende gebruiksaanwijzingen.

In de documentaire komt niet alle informatie aan bod die wij tegen zijn gekomen tijdens dit onderzoek. Die informatie staat hieronder in een uitbreidende tekst.

Hoofdstuk 1: Werking en bijwerking van Ritalin

Het medicijn Ritalin is de merknaam van het stofje methylfenidaat, een psychostimulans die dus een stimulerende werking heeft op het zenuwstelsel. Daardoor worden ook de hersengebieden gestimuleerd die de over de impulsbeheersing gaan. Iemand met ADHD of ADD wordt dus juist rustig van een stimulerend middel.

Rob Pereira, voorzitter van patiëntenorganisatie Impuls&Woortblind, noemt Ritalin een hulpmiddel, zoals een bril: “Als je een heel sterke bril op moet, helpt het je om je examen te halen en om geen ongelukken te maken.” Voor mensen met ADHD en ADD is het dus een hulpmiddel. Het effect verschilt volgens Pereira in principe niet bij kinderen en volwassenen, maar het is goed om bij iedereen te kijken wat werkt: niet teveel of te weinig, maar wel effectief en zonder bijwerkingen.

De persoon met wie wij mailen van de site Ritalin-kopen, een site waarop Ritalin gekocht kan worden zonder dat daar een voorschrift voor nodig is, schrijft dat er alleen maar negatief over wordt geschreven omdat het erg populair is. “Elk medicijn is een tweesnijdend zwaard, het is nooit alléén maar goed. Alles is dodelijk in een bepaalde hoeveelheid: paracetamol, vitaminen, zelfs water.”

 

Hoofdstuk 2: ADHD: stempel of hersenaandoening

Begin dit jaar verscheen de conclusie van een onderzoek van The Lancet Psychiatry naar ADHD. Ruim tachtig wetenschappers onderzochten 1713 hersenplaatjes afkomstig van MRI-scans van mensen met ADHD en 1529 van mensen zonder aandoening. Een resultaat uit dat onderzoek is dat kinderen met ADHD vijf hersengebieden hebben die kleiner zijn. Als dat klopt, is ADHD een hersenaandoening.

Andere wetenschappers zeggen dat de bewering dat kinderen met ADHD kleinere hersenen hebben niet onderbouwd wordt door de onderzoeksdata. In een artikel van ggznieuws staat zelfs dat de website Mad in America een petitie is gestart waarin The Lancet Psychiatry wordt opgeroepen de publicatie in te trekken. De site staat kritisch tegenover het behandelen van gedrag met medicatie in de hedendaagse psychiatrie.

Rob Pereira: “Je moet het geen hersenaandoening noemen, maar het is een eigenschap die natuurlijk wel in de hersenen zit. De term aandoening duidt op een afwijking of ziekte maar dat vinden patiënten niet prettig.” Het kan volgens hem zonder medicijnen opgelost worden, maar alleen in lichte gevallen met milde symptomen. “Vaak wel met steun van gedragsbehandeling door een psycholoog of coach en natuurlijk met psycho-educatie; uitleg wat ADHD is en hoe je er mee moet om leren gaan. Dat geldt voor beide ouders, leerkrachten en familieleden natuurlijk ook.”

Hoofdstuk 3: Ritalin gebruiken zonder ADHD

Studenten slikken Ritalin om zich beter te kunnen concentreren bij het leren voor tentamens. Pereira: “Ritalin slikken als je geen ADD of ADHD hebt is in principe niet gevaarlijk. Maar als het niet nodig is, krijg je vaker bijwerkingen zonder dat je er iets aan hebt; net als wanneer je een bril opzet, terwijl je die niet op hoeft om goed te kunnen zien.

Hoofdstuk 4: de Opiumwet

Methylfenidaat, het stofje dat bijvoorbeeld in de medicijnen Ritalin, Concerta, Medikinet en Equasym zit, staat op lijst 1 van de Nederlandse Opiumwet, tussen harddrugs. Ook internationaal heeft het dezelfde status. Methylfenidaat mag daardoor niet zonder schriftelijke verklaring van de voorschrijvend arts over de grens worden meegenomen. Ritalin kan dus worden gezien als drug.

Hoofdstuk 5: Illegaal Ritalin kopen

Het is makkelijk om op Google sites te vinden waar je Ritalin kunt kopen zonder dat je een voorschrift nodig hebt. Dat is illegaal, omdat Ritalin onder de Opiumwet valt. Een site waarop het toch kan, is Ritalin-kopen. De personen achter deze site laten zich in een mail aan ons positief uit over het medicijn: “Het helpt zeer adequaat om de symptomen van een concentratiestoornis te verlichten”.

Op onze vraag waarom zij het dan illegaal verkopen antwoorden zij: “Omdat het middel óók werkt als je geen concentratiestoornis hebt. Je hoeft namelijk niet een concentratiestoornis te hebben om de symptomen daarvan te ervaren, iedereen heeft hier namelijk wel eens last van. Laat dit nu net op een moment zijn waarin dit niet uitkomt. Ritalin is hier het perfecte hulpmiddel voor. Je zult het uiteindelijk zelf moeten doen, maar met een hulpmiddel als Ritalin zijn vele dingen mogelijk. Je haalt de volle honderd procent uit jezelf en bent zo in staat om urenlang goed werk te leveren.”

Conclusie: volgt na deze tool!

Conclusie:

Ritalin wordt ondanks de negatieve berichtgeving nog steeds voorgeschreven en geslikt, omdat mensen met een juiste diagnose ADHD profijt kunnen hebben van dit medicijn. Wel moeten specialisten er op toe zien dat allereerst de diagnose ADHD niet te snel wordt gesteld, alle andere alternatieve behandelingen eerst zijn geprobeerd voordat er een medicijn wordt voorgeschreven en als het medicijn gebruikt wordt, dan moet er gelet worden op de juiste dosering.