Door: Pjotr van Koesveld en Aron Kleeven

Het merendeel van de sportliefhebbers in Nederland ziet het schaatsen en het voetbal als schone sporten, zo blijkt uit een enquête van de onderzoeksredactie. Cijfers uit het jaarrapport van de Dopingautoriteit bevestigen dit beeld. Toch is de vraag of deze cijfers wel een volledig beeld geven.

 

Schone sport

In de enquête gaf slechts 5 procent van de 70 deelnemers aan schaatsen en voetbal te zien als de sporten waar doping het meeste voorkomt. Dit tegenover 95 procent voor wielrennen, atletiek en vechtsport. Ook geeft ruim 90 procent van de deelnemers aan te verwachten dat er weinig tot geen doping voorkomt in het schaatsen en het voetbal.

Deze verwachting sluit aan bij de cijfers van de Dopingautoriteit. In 2019 voerde de Dopingautoriteit 201 testen in het voetbal en 247 testen in het schaatsen uit. Hieruit kwam geen enkel ongeoorloofd dopinggebruik naar voren.

Vraagtekens

Toch is de vraag of de cijfers een volledig beeld geven. In voetbal en schaatsen zijn minder controles dan in andere sporten, zoals het wielrennen. Vooral in het voetbal is de kans dat een speler getest wordt erg klein. Het kan zelfs zo zijn dat een profvoetballer meerdere seizoen achter elkaar geen test krijgt. De Dopingautoriteit voerde in 2019 ruim 700 controles in de wielersport uit. De kleine kans op een controle maakt dat de Dopingautoriteit minder snel achter mogelijke dopinggevallen in het schaatsen en voetbal komt.

 

 

 

 

 

 

 

De Dopingautoriteit ziet voetbal en schaatsen als sporten met een laag risico op dopinggebruik en test daarom minder dan in het wielrennen. Als het aantal positieve controles in de voetbal- of schaatssport een duidelijke stijging laat zien, zal de Dopingautoriteit meer gaan controleren. Op dit moment is meer testen vanwege het beperkte budget ook niet altijd mogelijk, stelt voorzitter Herman Ram van de Dopingautoriteit.

Uit ons onderzoek blijkt eveneens dat de media een grote rol spelen om doping in het voetbal en schaatsen op te sporen. Zo zegt sportjournalist en dopingspecialist Thijs Zonneveld: ,,Dopinggevallen in het voetbal halen de krant vaak gewoon niet. En dat terwijl er bij wielrennen juist uitgebreid aandacht aan wordt besteed. Waarom? Omdat we ook verwachten dat wielrenners doping gebruiken. En de media en consument houden zo de cirkelredenering in stand.”

Klik hier voor het hele onderzoek

Aron Kleeven | Onderzoeksredactie