TILBURG – Het gebruik van streamingbots op Spotify komt ook voor in Nederland. Deze bots spelen muzieknummers heel vaak af op het streamingsplatfrom waardoor de artiest meer inkomsten krijgt. Voor elke stream ontvangt de artiest een bepaald bedrag. Wanneer dit gemanipuleerd wordt, kan je spreken van misleiding. 

Door: Niels Verdaasdonk en Wouter Minderman

 De eerste meldingen van streamingbots kwamen uit Amerika, dat meldde muziekblad The Rolling Stone. Maar nu zijn er ook geluiden dat dit fenomeen zich ook hier heeft gevestigd. ‘Afgelopen zomer is dit nog gebeurd bij een grote Nederlandse artiest’, vertelt Sander Barnhoorn, streamingpromotor bij muzieklabel Virgin. 

 Labels
Het is onduidelijk wie achter deze streamingbots zitten. Ondanks dat je met een simpele zoekopdracht via Google bij talloze sites terecht komt om bots te kopen, is het vooralsnog een mysterie wie er achter deze programma’s zit. Duidelijk is wel dat muzieklabels geen baat hebben bij het inzetten van streamingbots. ‘Streamingbots is net als doping,’ begint Barnhoon, ‘in het begin helpt het je om goed te presteren, maar later komt iedereen erachter en is je reputatie verwoest. Labels hebben goed contact met de streamingdienst en willen dit niet verpesten.’ 

 Artiesten
Voornamelijk “labelloze” artiesten kopen streamingbots. Beginnend artiest Daan Coerver denkt dit ook. “Ik volgde rond de jaarwisseling een kleine artiest. En ik zag via Instagram dat hij 100.000 streams in een jaar had behaald. Ik was onder de indruk! Maar, ik keek verder en zag dat die ‘plays’ allemaal uit een dorp kwamen, in een dag. Ik weet niet hoe hij dat heeft gedaan, maar ik vind het opvallend.” Het lastige van dit soort dingen is dat wij, als buitenstaanders van de muziekindustrie, niet kunnen bewijzen dat deze “plays” die Daan beschreef, komen van streamingbots.  

 Gebruikers
Uit eigen onderzoek blijkt dat 79% van Spotify-gebruikers niet weet wat streamingsmanipulatie is. Een uitgelezen kans voor programmeurs om bots in te zetten. Zeker wanneer ruim zeventig procent aangeeft tóch naar muziek te luisteren wanneer ze weten dat ze worden misleid in het aantal streams van een nummer.  

Luister hier onze podcast over onze resultaten en het werkproces!

| Onderzoeksredactie