Het aantal vrouwenvoetballers in Nederland is na het Europees en Wereldkampioenschap vrouwenvoetbal in 2017 en 2019 niet explosief toegenomen. Dit blijkt uit cijfers van de KNVB. Een opmerkelijk feit, aangezien de Oranje Leeuwinnen sinds dat EK enorme successen boekten. “Veel mensen vergissen zich hierin en denken dat de groei nog enorm toeneemt.”

In de periode tussen 2015 en 2017, voor het Europees kampioenschap, namen de ledenaantallen met ongeveer 5,4 procent toe. In de periode tussen 2018 en 2020, na het EK en WK vrouwenvoetbal, namen de ledenaantallen maar met 2,6 procent toe. De winst op het Europees kampioenschap en de tweede plaats op het wereldkampioenschap heeft dus niet gezorgd voor een explosieve groei. In tegendeel, de procentuele groei is na die goede prestaties juist afgezwakt.

Vrouwelijke voetballers 2015-2020 | Onderzoeksredactie

 

Geen Oranjekoorts

“Het succes van de Nederlandse vrouwenvoetbalsters heeft een zeer beperkt aandeel gehad in de groei van het vrouwenvoetbal”, vertelt Agnes Elling, onderzoekster bij het Mulier instituut. Zij houdt zich al jaren bezig met de groei van de sport. “Mensen denken vaak dat sporten populairder worden op het moment dat een nationaal team of een individuele sporter successen boekt, maar dat is vaak een grote misvatting.”

 

Emancipatie

Vrouwenvoetbal is nog relatief jong. Sinds 1971 staat de KNVB pas vrouwelijke leden toe bij verenigingen, maar: “het was toen niet normaal om als vrouw te voetballen”, vertelt Elling. “Je werd raar aangekeken wanneer je als meisje met je voetbalkleren het voetbalveld op kwam. ‘Voetbal is toch een mannensport?’, zeiden ze dan.” De sport bloeide ongeveer twintig tot dertig jaar geleden op. “Emancipatie is de echte reden van de sterke groei. Het werd steeds ‘normaler’ om als meid te voetballen. Dat zie je ook duidelijk terug in de cijfers van de afgelopen twintig jaar. De beeldvorming is veranderd en daar gaat het om. Niet om het feit dat de Oranje Leeuwinnen ineens vaker scoren.”