Wel eens gehackt of opgelicht op het internet? Grote kans dat je ‘ja’ kunt antwoorden op deze vraag als je in Tilburg woont. De stad kende in 2019 relatief meer geregistreerde misdrijven van cybercriminaliteit dan Amsterdam en Rotterdam. Door de gevolgen van corona vinden er daarnaast alleen maar meer delicten plaats. Maar waarom Tilburg? Het blijkt geen simpel antwoord.

Veel van deze mensen zijn in aanraking gekomen met cybercriminaliteit, of zelfs slachtoffer ervan geweest. Dat lijkt overeen te komen met de cijfers, die daarnaast alsmaar blijven stijgen. Een overduidelijke groei in misdrijven sinds de eerste lockdown was evident. Politie Nederland bevestigt dit op Twitter:

 

In maart 2020 waren er 696 meldingen bij de politie en in mei waren dat er maar liefst 1800. Van alle cybercrime aanvallen doet echter maar zo’n zeven procent aangifte bij de politie, blijkt uit een rapport van het WODC. Het werkelijke aantal misdrijven ligt dus vele malen hoger.

Deze cijfers worden misschien iets duidelijker in een infographic; hier kan je de stijging zien van de afgelopen jaren en de andere steden die kampen met veel cybercriminaliteit. Met Tilburg als relatieve koploper in de top 5.

Infographic cybercrime Tilburg

Opvallend is het aandeel van de cybercriminaliteit in de totale misdaad van Tilburg. Dat aandeel staat op 1 procent. Dat betekent dat hier één op de honderd misdrijven te maken heeft met cybercrime. In Rotterdam is dat bijvoorbeeld maar 0,28 procent.

Ook de groei van de stad in de afgelopen jaren steekt af tegen de cijfers van andere steden. Betekent een stijging in misdrijven ook een stijging in Tilburgse burgers die het criminele pad bewandelen? Want wie zijn dan de criminelen? Om erachter te komen waarom de criminelen Tilburg als doelwit kiezen, zullen we moeten weten hoe ze te werk gaan en wie ze zijn.

Ethisch hacker Zawadi Done wordt ingehuurd door bedrijven om legaal te hacken en heeft veel verstand van computerbeveiliging. Hij kan helaas niet veel vertellen over de identiteit van deze mensen: “Ik ben een een ethisch hacker, maar dat betekent niet dat ik criminele hackers ken. Ik zou echt niet weten wat voor mensen dat zijn. Dat is echt een andere wereld.”

We zochten de zaak verder uit op straat en bij de juridische sector:

 

Een ding is zeker: het zijn netwerken van lastig vindbare criminelen die digitaal mensen proberen af te troggelen of aan te vallen. Hoogleraar aan de politieacademie Wouter Stol probeert voor ons een beeld te schetsen. ‘’Het is heel lastig om erachter te komen wie er nu achter deze aanvallen zit. Het zijn altijd meerdere mensen die in een soort taakverdeling werken. De één benadert de mensen, de ander moet het geld dat ze vangen witwassen. Er gaat een hele operatie aan vooraf.” Qua leeftijd schat hij het ruim in. “Vroeger was het beeld van een crimineel een man tussen de 15 en 45 jaar oud. Met de digitalisering tegenwoordig kan die curve wat verschuiven. Maar dat is dus heel lastig of helemaal niet te achterhalen.’’

Een afsluitende video met mogelijke verklaringen:

Tilburg zou inderdaad een makkelijker doelwit kunnen zijn, aangezien de stad volgens cijfers van het CBS zo’n tien procent meer middelbaar en laagopgeleide mensen huisvest dan Amsterdam. Of zoals Wouter Stol vertelde, door een bepaald lek in de beveiliging. Toch blijft pure willekeur niet uitgesloten als factor voor de hoge misdaadcijfers. Het kan zelfs zo zijn dat de Tilburgers simpelweg meer bereid zijn om aangifte te doen.