Overvolle prullenbakken waar enkel een windvlaag nodig is om het afval door de lucht te laten vliegen, afval op straat en last van ongedierte; de beelden die nu in je opkomen zijn niet bepaald heel fris, toch zijn dit de beelden die wijzelf, twee studenten journalistiek, als inwoners tegenkomen in hartje Tilburg en met ons nog meer Tilburgers. Daarom zijn we bij de onderzoeksredactie gaan uitzoeken hoe het afvalbeeld in de binnenstad verbeterd kan worden.

Klaagzang

Dat meerdere inwoners het niet eens zijn met het afvalbeleid in Tilburg wordt al snel duidelijk uit de Facebookgroep ‘Heel Tilburg in een groep’. In deze groep kwamen op een gegeven moment zoveel verzoeken om berichten te mogen plaatsen over het afvalbeleid en rommel op straat, dat de beheerder dit soort berichten niet meer kan toelaten. “De groep zou er anders vol mee komen te staan” bericht hij. Wie binnen de groep ‘afval’ intikt in het zoekbalkje vindt nog steeds een enorme klaagzang over zwerfafval en het afvalbeleid in Tilburg, waaronder ook het centrum.

Ook uit een eigen gehouden enquête over het afvalbeeld in de binnenstad blijkt dat er iets aan het beeld gedaan moet worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Een minderheid van de mensen geeft aan dat het afvalbeeld hun niet zo veel uitmaakt, maar een deel van deze mensen geeft wel aan dat ze vinden dat de afvalbakken vaker geleegd moeten worden en/of dat er meer prullenbakken moeten komen, waaruit we kunnen suggereren dat het afvalbeleid wel degelijk verandert moet worden.

 

 

Brabants Dagblad journalist Bas Vermeer heeft zich eerder bezig gehouden met klachten vanuit de inwoners.

‘Mensen klagen ook over ongedierte, dat er afval uit de prullenbakken gehaald worden door ratten’ – Bas Vermeer

Vermeer publiceerde begin augustus dit jaar een artikel over een brandbrief naar de gemeente Tilburg. Een van de pleinbewoners van het Pieter Vreedeplein schreef namens meerdere bewoners deze brief waarin hij klaagt over te kleine prullenbakken en smerige tegels om de bakken heen.

 

Hoogste prioriteit

De brief heeft ervoor gezorgd dat de partijen 50PLUS en Lokaal Tilburg opheldering vragen van de gemeente hoe het zo kan zijn dat het Pieter Vreedeplein, de Heuvelring en andere delen van het centrum zo slecht zijn onderhouden en schoongemaakt.

De vraag is natuurlijk hoe de gemeente hier naar kijkt. Tom Daelman, bestuurswoordvoerder van de gemeente Tilburg vertelt dat de grootte van de prullenbakken niet als een ’probleem’ wordt erkent, maar wel de vlekken die om de bakken heen zitten. ‘’Er worden plannen gemaakt om met een hogedrukspuit de tegels rondom de bakken schoon te maken’’, aldus bestuurswoordvoerder. Het opruimonderhoud in het centrum heeft de hoogste prioriteit dan waar dan ook in de stad. Wijken, het centrum en andere delen van de stad worden opgedeeld in verschillende categorieën. Categorie A is voor het stadscentrum en andere centrale plekken in de stad, zoals het station. Wijken worden opgedeeld in categorie C en krijgen minder prioriteit dan het centrum. Daelman bevestigt dit: “Plekken zoals het Pieter Vreedeplein en de Heuvelring krijgen permanente zorg en moeten top top schoon zijn voor bezoekers en inwoners van de stad.’’ Als je een categorie A stempel hebt betekent dit ook dat er meer prullenbakken per 100m staan dan op andere plekken, maar waarom ligt er dan zoveel afval? ‘’Het heeft ook deels te maken met gemakzuchtigheid, soms is het gewoon makkelijker om naar een wat legere prullenbak te lopen’’, vertelt Daelman. De gemeente denkt dat het voornamelijk om momentopnames gaat en dat het geen probleem is, zoals de inwoners beweren.

De huidige prullenbakken in het centrum hebben een cilindervorm met een dikke deksel aan de bovenkant.  Ze zijn ongeveer 1,20 meter hoog en zijn zwart of zilver met dimples onder de deksel om de gehele prullenbak heen. Ondanks de kritiek die de gemeente krijgt blijven ze erbij dat er niks mankeert met deze prullenbakken. “Als je iets van de grond haalt straalt dat toch anders uit dan dat het aan de grond vast zit’’, volgens de ontwerper openbare ruimte Tilburg. De prullenbakken zijn zo’n 10 jaar geleden in de stad geïnstalleerd en zijn door de inwoners gekozen, nadat zij de keuze hadden gekregen uit verschillende prullenbakken, door middel van een enquête die zij kregen van de gemeente. ‘’Ronde prullenbakken kunnen een grotere hoeveelheid afval opnemen dan vierkante prullenbakken. De vuilniszakken die wij hebben voor gemeentelijke prullenbakken zijn ook rond dus er kan meer afval in gedeponeerd worden. De ronde deksel zorgt ervoor dat mensen hun sigaretpeuken uit kunnen drukken en weg kunnen gooien’’, aldus de ontwerper openbare ruimte.

De meeste oppositiepartijen maken zich druk om het feit dat de gemeente niet veel doet om het probleem op te lossen. “Veel partijen willen wel grotere prullenbakken, maar zodra er geld aan te pas komt wordt het onderwerp van tafel geveegd’’, zegt fractievoorzitter YusufCelik van de PvdA Tilburg. Tijdens vergaderingen worden er veel convenanten en initiatieven op tafel gelegd maar tegelijkertijd afgeweerd door de coalitie. “Het is jammer dat groene coalitie partijen, zoals D66 en GroenLinks, initiatieven als Schoon Belonen en het ‘Green Deal’-convenant niet steunen. Het lijkt of duurzaamheid en afval op de tweede plek komt te staan binnen deze coalitie’’, zo verklaart Celik. De fractievoorzitter verklaart ook dat er bewustmaking gecreëerd moet worden bij de mensen zodat ze erachter komen hoe belangrijk het is dat er geen afval op straat terecht komt. ‘’De volgende generatie (kinderen) moet ook weten hoe groot het belang is van afval in containers gooien, maar dan moeten voorlichtingen die gegeven worden door initiatiefnemers wel mogelijk worden gemaakt door het bestuur. Er vinden dus keuzes plaats binnen de gemeente, maar die bereiken helaas niet altijd de media’’, aldus Celik.

 

De gemeente ontkent dat ze niet meedoen aan initiatieven of convenanten, maar ze zeggen dat ze de bovenstaande instanties hebben ontraden (Green Deal & Schoon Belonen). De gemeente geeft wel toe dat ze geen concrete initiatieven hebben om afval op te ruimen in het centrum.

Reactie van de gemeente Tilburg

Beeld bijhouden

 

 

De Big Belly is dus een nieuw initiatief vanuit de gemeente. De prullenbakken van €5.000,- excl. btw staan op vijf plekken in de stad: Heuvelring 138, roltrap Heuvelplein, Hotel Mercure, Heuvel 3 en Spoorlaan 306.

 

 

Het wilde westen

De ondernemers zien het ook als een probleem en willen graag dat de gemeente er iets aan gaat doen. Micheal Corneliais eigenaar van Lokaal7 aan het Pieter Vreedeplein. Het plein werd zo’n 10 jaar geleden geopend, rond deze periode begon Cornelia ook zijn onderneming en heeft hij het plein zien veranderen in de loop der jaren. Het plein heeft veel ontwikkelingen meegemaakt, zo vertelt Cornelia: ‘’Het plein is de laatste paar jaren aanzienlijk drukker geworden door de toename van mensen. Negen jaar geleden hadden wij geen koopzondagen, het inbrengen van deze koopdag heeft het afvalprobleem op het plein vergroot.’’

Grote merken zoals Lipton, Fanta of Fuze Tea mogen nu ook samples(iets proeven) uitdelen op het Pieter Vreedeplein en volgens de eigenaar van Lokaal7 verdwijnen die kleine bekertjes helaas niet altijd in de prullenbak. De prullenbakken die op het plein staan zijn ingebracht voordat de bovenstaande veranderingen zich voordeden. ‘’De gemeente moet naar de situatie van nu kijken en niet naar de situatie van toen. Het is net alsof je gezin wordt uitgebreid en je blijft met een prullenbak zitten die voor twee personen is bedoeld, dan zal hij sneller vol raken dan voorheen. De capaciteit van de prullenbakken moet echt aangepakt worden, want het zijn eigenlijk gewoon huishoudelijke prullenbakken’’, zo vertelt de ondernemer. De gemeente heeft prullenbakken die centraal op het plein stonden weggehaald, omdat ze het werk van vrachtwagenchauffeurs hinderden tijdens het lossen van ladingen. Er zijn geen prullenbakken voor in de plaats gekomen en hierdoor mist het plein het aantal prullenbakken die ze eigenlijk nodig heeft. ‘’Voorbijgangers die bijvoorbeeld een snack zitten te eten op de fiets zijn ook een probleem, want die gooien het gewoon op de grond. Soms lijkt het wel hier het wilde westen!’’ Volgens Micheal Cornelia en Hans Hutten, eigenaar van Brownies & Downies op het Pieter Vreedeplein, kan de relatie tussen de gemeente en de ondernemers ook beter. Beide omschrijven ze de huidige verhouding met de gemeente als nihil. ‘’De gemeente moet eigenlijk langs komen en samen met ons kijken, zitten en observeren. Vervolgens overleggen hoe dit beter kan, want alleen zo kom je erachter dat het probleem een probleem is. Dit zijn geen momentopnames, het vermogen van de prullenbakken moeten echt worden verbeterd’’, zegt Cornelia.

Door: Brendan van Mil & Sacha Loppies