Eindhoven Airport | Onderzoeksredactie

Het is mij ooit eens overkomen en ik ben waarschijnlijk niet de enige. Een paar jaar geleden ging ik met het vliegtuig op vakantie en zonder er bij na te denken had ik een schaar in mijn handbagage gestopt. Bij de handbagagecheck op het vliegveld werd verteld dat die schaar niet mee aan boord mocht en dus werd ingenomen. Ik heb de schaar nooit meer teruggezien. Sindsdien vraag ik me ook af wat er mee gebeurd is. Is de schaar vernietigd, gerecycled of misschien wel verkocht. Zo begon dit onderzoek naar wat er gebeurt met de ingenomen bagage op vliegvelden.

 

Wat mag er niet mee?

Om te beginnen bekijken we wat er allemaal niet mee mag aan boord van een vliegtuig. Sinds 2007 zijn er strengere regels wat betreft het meenemen van bepaalde spullen in de bagage. Die regels zijn bedacht door de Europese Unie. Daarin staat dat bijvoorbeeld flesjes met een maximale inhoud van meer dan 100 milliliter niet mee mogen. Op de site van iedere vliegtuigmaatschappij staat de complete lijst van wat je wel en niet mee mag nemen. Bijvoorbeeld bij de KLM, daar staat precies beschreven wat allemaal niet mee mag. Bij ruimbagage gaat het vaak om goederen die niet zonder vergunning in- of uitgevoerd mogen worden. Daarbij moet je denken aan voedsel of planten en dieren. Mocht je dat wel in je bagage hebben zitten, dan ben je strafbaar.

De Douane

De voorwerpen die het vaakst worden ingenomen zijn volgens Schiphol slag-, steek- of stootwapens. Maar dat is niet het enige dat wordt ingenomen. “Iedere dag wordt er wel iets van bijvoorbeeld vlees ingenomen. Zonder vergunning of ontheffing mag je geen vlees vervoeren van buiten de Europese Unie af. Dat gaat dan in bakken en dat wordt dagelijks opgehaald en vernietigd”, zegt een woordvoerder van de douane. “Scherpe voorwerpen, wat volgens de wet wapens en munitie is verboden, wordt overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee. Wat zij er dan meedoen durf ik niet te zeggen. Ik denk dat die dat ook vernietigen.” Het wordt volgens de douane ook niet gerecycled of doorverkocht. Van sigaretten tot voedsel als vlees en kaas worden vernietigd.

Doordat de meeste goederen die ingenomen worden verboden zijn, kunnen mensen die spullen slechts in uitzonderlijke gevallen terugkrijgen. “Als wij iets in beslag nemen, dan is dat iets dat verboden is en dan vragen we altijd of ze afstand willen doen (van hetgeen dat ingenomen wordt, red). Willen ze geen afstand doen, dan nemen we bij het vlees contact op met de voedsel en warenautoriteit en die beslissen dan wat er mee gaat gebeuren. Bij andere goederen kan het eventueel voor de rechter komen. Die kan dan het beslag opheffen. We kunnen goederen ook in bewaring nemen, maar in principe als we iets in beslag nemen, dan is dat om een strafbaar feit en dan krijg je het in eerste instantie niet meer terug, of het moet door de rechter worden teruggedraaid.” In enkele gevallen worden de spullen niet gelijk vernietigd, maar voor educatieve doeleinden gebruikt. Dat is het geval bij bijvoorbeeld een beschermde plantensoort is die we nog niet in Nederland hebben. Die kan worden uitgestald op de vakantiebeurs of met de wereld havendagen of voor de interne opleiding worden gebruikt.

De douane speelt alleen een rol als het om bijvoorbeeld invoer vanuit het buitenland gaat. Vaak gaat het dan om ruimbagage, maar ook bij de handbagage kan het dat de douane betrokken raakt. In de meeste gevallen gaat het dan om drugs of grote sommen geld.

 

Security bedrijven

De handbagage wordt dus niet standaard door de douane geregeld. De vliegvelden laten weten dat zij die bagageafhandeling uitbesteden aan speciale bedrijven. “Die spullen sta je vrijwillig af aan het security bedrijf op het vliegveld”, vertelt de woordvoerder van Eindhoven Airport. “Wanneer je deze spullen vrijwillig afstaat, kan je zo ook niet meer terugkrijgen. Jouw bezittingen worden dan vernietigd. Op Eindhoven Airport zit het security bedrijf G4S. Zij gaan hierover en niet de douane.” Waar het bij de ruimbagage bijna onmogelijk is om je spullen terug te krijgen, zijn er voor de handbagage meerdere manieren. De Roy: “Mocht je toch je spullen willen houden kan dat alleen op drie manieren. Ten eerste kan je jouw bezit terug in de auto leggen. Als je bent afgezet op het vliegveld kan je het ook meegeven aan degene die je heeft afgezet. De laatste mogelijkheid is dat je jouw bezit in een kluisje op het vliegveld legt. Anders ben je je spullen kwijt”, aldus de Roy. Voor de meeste vliegvelden in Nederland is dit de manier waarop ze dit afhandelen. De beveiliging van Vliegveld Rotterdam vertelt ook dat zij niet degene zijn die hierover gaan. “Het vliegveld huurt een security bedrijf in dat de bagagechecks uitvoert. Wat niet mee mag, wordt door het security bedrijf afgehandelt.”

Ook de luchtvaartmaatschappijen zeggen geen rol te spelen als het gaat om ingenomen bagage. KLM laat weten ‘reizigers voor te lichten over wat wel en niet mee mag’ en zegt verder niks te weten over wat er met de ingenomen spullen wordt gedaan.

De handbagage wordt dus niet door de douane of het vliegveld zelf, maar door een security bedrijf geregeld. Zij gaan over de afhandeling van de te grote flesjes en scherpe voorwerpen. Elk vliegveld werkt samen met een security bedrijf. Op Schiphol is dat G4S, op Rotterdam Trigion en bij Eindhoven G4S en Viggo. Helaas wilde of mocht geen van die bedrijven de vraag wat er met de spullen gebeurt beantwoorden. Een medewerker van Viggo zei nadat ze het intern bij de security afdeling had nagevraagd bijvoorbeeld dat zij geen uitspraken mocht doen over wat er met de ingenomen spullen gebeurt.

 

Conclusie

In principe worden alle spullen die worden ingenomen dus vernietigd. Dit geldt in ieder geval voor de ingenomen ruimbagage. Volgens de douane wordt niks gerecycled of doorverkocht. Alleen als de spullen nog kunnen worden gebruikt voor educatieve doeleinden, worden ze niet gelijk vernietigd. Bij de handbagage gebeurt waarschijnlijk hetzelfde. Er is echter niemand die dat kon bevestigen, aangezien de bedrijven die dit afhandelen geen reactie wilde/mochten geven.