© Wouter Wensveen

De wetgeving houdt minderjarigen niet tegen om online te gokken. Dat blijkt uit onderzoek van Nienke Wensveen en Tugce Daglayan in opdracht van de onderzoeksredactie van Fontys hogeschool voor de journalistiek.

Dertig dagen
Volgens de huidige wetgeving mogen minderjarigen niet (online) gokken, maar hebben goksites wel dertig dagen de tijd om de leeftijd van de deelnemer te verifiëren. De enige uitzondering is als de deelnemer het geld wilt laten uitbetalen.

Leeftijdsverificatie Nederlandse Loterij
Hoewel het niet verplicht is, zouden de op dit moment enige legale goksites Runnerz en de Nederlandse Loterij wel de verificatie al meteen bij het aanmaken van een account zetten. De Nederlandse Loterij laat in een reactie weten dat ze dit niet willen doen omdat dit klanten weg zou kunnen jagen: “Het moet laagdrempelig zijn voor de consument om deel te nemen, dit kan niet als wij alles dichttimmeren met technologie”, vertelt woordvoerder Sander van der Voorden. “We moeten het aantrekkelijke alternatief zijn van de illegale aanbieder.”

Kansspelautoriteit kan niet veel doen
De Kansspelautoriteit heeft twee keer de Nederlandse Loterij een waarschuwing gegeven, omdat te veel minderjarigen daar online konden gokken. “Ze zitten in een proces van verbeteringen en wij houden daar scherp toezicht op”, vertelt woordvoeder Jan Erik van der Werff. “Volgens de wet hebben ze dertig dagen de tijd om de leeftijd te verifiëren. Dat zou wel korter mogen.”

Geen reactie
De Nederlandse Loterij heeft een certificaat voor verantwoord spel van The European Lotteries. Hierover zijn vragen gesteld aan The European Lotteries. Zij wilden per mail communiceren, omdat zij een buitenlands nummer hebben. De Nederlandse Loterij gaf zelf aan op de hoogte te zijn gesteld van de vragen over hun vergunning. Tot vandaag de dag heeft The European Lotteries deze vragen niet beantwoord.
Ook Runnerz heeft ondanks vele belpogingen en e-mails geen antwoord gegeven. Beide partijen hebben gevraagd waarnaar gevraagd zou worden en waar het gepubliceerd zou worden. Hier hebben zij antwoord op gekregen.
Wet kansspelen op afstand
Vanaf 2020 gaat de Wet kansspelen op afstand in. Deze wet zal online gokken mogelijk maken. De Kansspelautoriteit moet nu nog boetes geven aan grote goksites als Unibet en Pokerstars, omdat ze illegaal zijn. De Kansspelautoriteit verwacht dat minderjarigen minder kunnen gokken als deze wet in gaat. “Het illegale deel zal dan veel kleiner worden. Dan hebben we meer capaciteit om illegale sites op te sporen”, legt van der Werff uit. “En in de legale markt zitten dan veel strenge regels.”

De Nederlandse Staatsloterij werd opgericht in 1726. Zelfs voor die tijd bestond kansspelen al. Het protestantisme zag het als duivelse praktijken. Er werden pogingen gedaan om de Staatsloterij af te schaffen. Toch verdwenen kansspelen niet en is er zo veel veranderd dat het nu zelfs mogelijk is om online te gokken.

NienkeWensveen | Onderzoeksredactie