DE GEVOLGEN VAN (OVERMATIG) ALCOHOLGEBRUIK IN DE STUDENTENPERIODE

Donderdagavond. Half 9. Je studentenvrienden komen langs en je gaat een lekker avondje stappen in de stad. Wat hoort daar bij? Natuurlijk: bier, bier en nog eens bier. Eerst even paar drankspelletjes spelen bij jouw thuis, klagen over hoe saai de colleges van die dag weer waren, nog een paar biertjes wegtikken en dan is het tijd om naar de stad te gaan. Ook daar drink je in iedere kroeg nog een paar gouden rakkers weg. Sta je rond de klok van half 3 toch boven het toilet je maaginhoud eruit te gooien, maar om die nasmaak weg te spoelen pak je toch nog een paar pintjes bij de bar.

Bijna iedere student maakt dit soort avondjes regelmatig mee. Je besef wegdrinken en er een ongelooflijk groot feest van maken. “Dat moet om de zoveel tijd wel kunnen”, hoor je menig student regelmatig zeggen. “Je moet er nu nog van genieten zo lang het kan”, hoor je de andere student er bovenuit schreeuwen. De vraag is: kun je er wel nog van genieten, van al die biertjes en drankjes, als je weet hoe slecht dit voor je is?

Alcohol is een van de meeste gevaarlijke drugs die er is. Is alcohol een drug? Jazeker. Alcohol, of zoals de scheikundige formule luidt: C2H5OH, is zelfs een harddrug. En het is ook nog eens gewoon te koop in supermarkt. Schappen vol. In een lijstje van de Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, na onderzoek van een groep experts, staat alcohol op plek vier van de meest gevaarlijke drugs die er zijn. Als je ziet dat crack op één staat en heroïne op plaats twee van die lijst, weet je gelijk dat die stof die in je biertje, wijntje of mixdrankje zit totaal niet goed voor je is. Op de korte termijn niet en helemaal niet voor de lange termijn.

Daarover gaat dit onderzoek: de gevolgen van (overmatig) alcoholgebruik in je studentenperiode. Wij zijn op onderzoek uitgegaan om te kijken na hoe groot de nasleep kan zijn van die doordeweekse avondjes bier drinken, bier drinken en nog eens bier drinken.

REDEN ONDERWERP & ONDERZOEK

Voor Onderzoeksredactie zijn wij, Christianne Waterman en Stefan Rietjens, op zoek gegaan naar wat er zo slecht is aan (overmatig) alcoholgebruik in de studentenperiode. Zelf zijn wij studenten journalistiek en nemen regelmatig een drankje. Alleen soms wel mee dan ‘een’. Wij waren beiden benieuwd wat er zo slecht aan alcohol is en wat het effect op de lange termijn is. We kunnen dus schrijven over een onderwerp waar we beiden wel van kunnen genieten: alcohol. De reden waarom specifiek we de gevolgen willen checken zit in het volgende. Regelmatig lees je in het ene artikel dat een glaasje alcohol per dag slecht voor je is, zoals in dit stuk van de Volkskrant. Daarna lees je weer dat één glas per dag prima kan. Zoals in dit stuk van Joop (BNNVARA). Die werd als reactie geschreven op het artikel van de Volkskrant. Door al deze berichten begonnen wij ons sterk af te vragen wat nou wel goed voor je is en wat niet goed voor je is. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar de antwoorden op onze vragen over de gevolgen van alcoholgebruik.

We hebben vervolgens specifiek gekozen voor de studentenperiode. Zoals hierboven al staat geschreven: wij zijn studenten. Wij zitten nu in de fase dat we regelmatig gaan drinken, terwijl we ons beiden niet echt beseffen wat de gevolgen zijn van die drank. Toch pakken we om de zoveel tijd dat glas weer en drinken we het leeg. Je weet dat het niet goed voor je is, maar toch doe je het. Daar waren wij dus ook benieuwd naar: waarom drinken studenten zo veel alcohol?

HOOFDSTUKKEN

  • De waarom-vraag
  • De gevolgen
  • Survey & ervaringsdeskundigen
  • Factcheck
  • Niet drinken
  • Advies van de pro’s

DE WAAROM-VRAAG

Al sinds mensenheugenis worden er onderzoeken gedaan naar de gevolgen van alcohol op het studentenlichaam. Ook wordt er nog steeds onderzocht waarom studenten alcohol drinken. Als je menig student mag geloven moet alcohol dienen als sociaal smeermiddel. Professionals delen deze mening. We praten hierover met Wim van Dalen, directeur van STAP Werkzaamheden. “Het heeft met de leeftijdsfase te maken. Studenten denken: nu kan ik mijn eigen leven inrichten. Ze hebben nog geen grote verantwoordelijkheid voor werk of gezin. Er zijn wel verplichtingen, maar die zijn uit te stellen.” Jacqueline van Lieshout, initiatiefnemer van ‘Ontwijnen’, sluit zich aan bij de mening van meneer Van Dalen. “Studenten leven in een wereld die doordrenkt is met alcohol en daarbij geloven we allemaal dat we alcohol nodig hebben om het leuk te maken. Dat zit er heel diep in en aangezien studenten lekker willen doen wat ze zelf bepalen omdat ze eindelijk het huis uit zijn.”

Lois Bisschops, voormalig alcoholverslaafde en schijfster van het boek ‘Ik ben Loïs en ik drink niet meer’, vertelt over haar studentenleven en de alcohol. “Mijn studentenleven was dat van bijna elke student. Ik leefde van stufi en werkte in de horeca. Ik ging soms niet naar college door te erge katers. Dat vond ik toen heel normaal; heel veel drinken en heel veel feesten. Ik was one of the students.” Inmiddels staat Loïs al 6 jaar helemaal droog. Zij zag de gevaren van (te veel) alcohol drinken op tijd in. Ze legt gelijk de reden bloot waarom bijna iedere student het glas niet zo snel laat staan. “Het is sociaal geaccepteerd. Het is normaal om te drinken als student.”

Nederland, alcoholland

Een andere reden waarom studenten veel drinken ligt, is misschien niet de meest voor de hand liggende. Uit een grote internationale enquête blijkt namelijk dat Nederlanders in de top drie staan als heftigste drinkers van Europa. Nederland moet alleen Ierland en Denemarken voor zich laten gaan. Volgens de directeur van STAP Werkzaamheden is hier misschien wel een logische verklaring voor. “Verslaving is niet exact gedefinieerd begrip. In de praktijk is het lastig om dat te duiden. Het uitgangspunt is dat je afhankelijk wordt van alcohol en de verschijnselen die erbij horen. Bij jongeren is dat lastig om te zeggen, het is geen gelijk ontwikkelend proces. Verslavingen bij drinkers wordt grotendeels 40 tot 50 procent bepaald door erfelijkheid.” Verslavingsinstituut Jillinek komt ook met interessante cijfers. Als een van je ouders alcoholist is, heb je een 34 procent grotere kans om ook een alcoholist te worden. Er is zelfs een vergrotende kans van 40 procent als beide ouders alcoholist zijn.

Dat Nederland steeds meer een alcoholland begint te worden, ligt er ook aan dat het aanbod steeds groter wordt. Uit de volgende statistieken van het CBS blijkt dat er steeds meer brouwerijen in Nederland komen, met name in Noord-Holland. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is er in een periode van 10 jaar (van 2007 tot 2017) het aantal bierbrouwerijen ruim verviervoudigd van 90 naar 370.

Redactie | Onderzoeksredactie
Redactie | Onderzoeksredactie

Bron: CBS

Oost west, thuis brouwt het best

Onder studenten is het sinds een paar jaar een trend om hun eigen bier te brouwen. Een set om je eigen bier te brouwen is makkelijk te bestellen op het internet. Daarin zitten dan alle materialen om pils te maken, zoals: de ingrediënten om bier te brouwen, een gistemmer met kraantje voor het bottelen en een werkomschrijving met stappenplan. Hiermee wordt je in een notendop uitgelegd hoe je net zoals de monniken uit de Middeleeuwen bier kan brouwen. Alleen dan in je eigen woonkamer. Naast een simpele pilsener brouwen, is het ook mogelijk om verschillende speciaalbieren te brouwen. Denk hierbij aan: blond, tripel, quadrupel en stout. Om hier meer over te weten praten wij met een student die zijn eigen bier heeft gebrouwen. Niek Schenk, student gezondheidswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht, vertelt over zijn ervaringen. “Het brouwen van bier is zelf niet heel moeilijk, als je weet wat je doet tenminste dan. Je kan met allerhande keukengerei al een heel eind komen.” Op het proces zelf heeft hij geen invloed, omdat het bier zelf moet gisten. “Alleen aan brouwen zelf ben je 1 dag kwijt en het bottelen en het schoonmaken van de flessen duurt een middag.” Ook is Niek enthousiast over het resultaat en hij raadt mensen aan om zelf te gaan beginnen. “Je bent van ‘niets’ iets aan het maken, wat persoonlijk echt een kick geeft. Het moment van de waarheid, het proeven van je eigen brouwsel is wel waar je weken naar uitkijkt. Het moment dat je je bier proeft en de smaak overtreft al je verwachtingen, dan ben je echt een zeer gelukkig mens.”

Redactie | Onderzoeksredactie

Niek Schenk

DE GEVOLGEN

Alcoholgebruik draagt vele gevolgen met zich mee. Die gevolgen kun je opdelen in twee categorieën: op de korte termijn en de lange termijn. Bij de korte termijnproblemen kun je denken aan de momenten die je op het moment van alcohol nuttigen ervaart of de dag erna. De korte termijngevolgen van alcohol zijn: out gaan, ontremming, afname reactiesnelheid, verlaging testosteron, slechte nachtrust, kater en alcoholvergiftiging. Vooral de eerst genoemde is een groot probleem: out gaan. Een andere benaming voor dit verschijnsel is de ‘black-out’. Een periode die je niet meer kan herinneren, omdat je te veel hebt gedronken. Daarnaast is een black-out een indicatie voor hersenschade. Uit een onderzoek van Jellinek blijkt dat een kwart van de mannen onder de 25 jaar één keer per maand een black-out heeft gehad. Daar voegt Loïs Bisschop aan toe het dus raar is dat studenten het blijkbaar normaal vinden dat ze black-outs krijgen.

Het gevolg van ontremming en afname van de reactiesnelheid kan ook nare gevolgen hebben. Door ontremming kun je minder goed nadenken over wat de gevolgen kunnen zijn van je acties en daden. Dit zorgt ervoor dat menig student bij vechtincidenten betrokken raken. Bisschop kan zich nog goed herinneren waar het ooit mis is gegaan. “Op een feestje van een vriendin heb ik me heel erg misdragen. Zo ging ik ruzie zoeken met haar vriendinnen. Daardoor wilde ze mij niet meer zien.”

Lange termijn

Op de lange termijn zijn de gevolgen nog vele malen erger. Die kun je onderscheiden in drie verschillende categorieën: fysieke gevolgen, psychologische gevolgen en sociale gevolgen. Fysieke gevolgen van alcohol zijn: verhoogd risico op kanker (daarover lees je verderop in het onderzoek meer over), dik worden, schade aan de hersenen, ontstoken maagslijmvlies en schade aan de lever (zoals leverscoliose). Het probleem alleen is dat we in Nederland weinig experts op dit gebied hebben, vertelt Wim van Dalen. Hij kan wel een ander lange termijnprobleem opnoemen. “Er zijn vrij veel studies die erop wijzen dat drinken invloed hebben op je studieprestaties. Je prestaties worden gewoon minder. Als je te veel drinkt, moeten je hersenen zich meer inspannen dan normaal. Ze kunnen het wel, maar het kost meer energie. Je bent meer energie kwijt.” Dit laat mede zien waarom studenten met een kater niet zo’n zin hebben om te functioneren in de klas.

Bisschop merkte verschillende gevolgen van het overmatig alcohol drinken. “Ik distantieerde mezelf van mijn familie. Ik leefde vrij geïsoleerd. Ik kon mij alleen maar goed voelen als ik dronk. In de laatste jaren dat ik dronk, werd ik depressief. Het was een kwestie van niet meer kunnen en willen functioneren zonder alcohol.” Waar zit volgens Loïs dan het probleem in? “Doordat alcohol een sociaal geaccepteerd middel is, wordt het dus door bijna iedereen geaccepteerd om te drinken. Vooral in de studententijd. Alleen houdt niemand je echt in de gaten als het misgaat.” Andere gevolgen waar o.a. Bisschop ook nog last van kreeg waren slapeloosheid, paniekaanvallen en angstaanvallen.

Wim sluit af met een reden waarom sommige onderzoeken naar alcoholgebruik ‘niet de gewenste resultaten’ hebben. “Wetenschappers worden betaald door de alcoholindustrie om de resultaten mee te laten vallen.”

Namens de makers van dit onderzoek: “Het is moeilijk om een harde conclusie te trekken, omdat je er nooit 100% zeker van kan zijn dat het door de alcohol komt. Je kunt vooral een sterke aanname hebben. Ook de bronnen die we hebben gesproken, kunnen dit niet vol overtuiging zeggen. Zij weten dat alcohol ernstig gevaarlijk is en grootste gevolgen kan hebben.”

SURVEY & ERVARINGSDESKUNDIGEN

Wij hebben voor het onderzoek een survey uitgezet om meer te weten te komen over drinkende studenten. Op deze survey hebben we 219 reacties gekregen.

Feestje zonder alcohol is prima

Van die 219 mensen hebben 15 mensen ingevuld dat ze niet drinken, wat betekent dat 204 mensen die de enquête hebben ingevuld wel alcohol drinken. 35,2% heeft ingevuld dat ze 0-5 glazen per week drinken. Maar liefst 8,2% heeft ingevuld dat ze meer dan 21 glazen per week drinken, wat betekent dat je alcoholist bent. 4 mensen geven aan elke dag te drinken, de grootste groep (43,8%) geeft aan slechts 1 of 2 dagen per week te drinken.

Ook hebben we de studenten gevraagd naar de gevolgen van alcohol drinken. 73,3% geeft aan zich losser en ontremming te voelen. Hetzelfde aantal zegt wel eens last te hebben van een kater. Vijf personen hebben ingevuld dat ze wel eens out zijn gegaan door teveel alcohol in een te korte tijd. 38,4% van de reacties heeft last van een verslechterde nachtrust na een avond drinken en 4,6% zegt een alcoholvergiftiging gehad te hebben. Op de vraag of mensen naar een feest zouden gaan waar geen alcohol wordt geschonken zegt 72,6% om daar wel heen te gaan. Ruim een kwart zou dus niet naar een feest gaan waar geen alcohol wordt geschonken.

Groepsdruk en katers

Uit de survey hebben we een aantal mensen benaderd om een paar extra vragen te beantwoorden. Zij vertellen meer over alcoholgebruik in de studentenperiode. Wij spraken hierover met: Danique Hulsen, Milan van der Vlugt, Joep Feijen, Nathan Bun en Dirk Kerkers. Alleen de laatstgenoemde drinkt Ze zijn allemaal over een ding eens: de reden waarom zij alcohol drinken. “Het is gewoon lekker”, zo vertelt Joep Feijen, student Biofarmaceutische wetenschappen aan de Universiteit van Leiden. Zijn collega in crime, Milan van der Vught, sluit zich hier bij aan. “Op zijn tijd is dat gewoon lekker. Het is gezellig om met vrienden even een borreltje te doen.” Nathan Bun, student econometrie aan de Uni van Tilburg geeft nog een andere veelvoorkomende reden om alcohol te drinken. “Je wordt er was losser van. Ook het is het een uitlaatklep op bepaalde momenten. Zoals op feestjes of als de tentamens net voorbij zijn.”

De oorzaak dat studenten veel meer alcohol drinken komt volgens sommigen studenten door groepsdruk. Als je in een kleine groep zit, is het minder aantrekkelijk om een biertje open te trekken of een wijntje weg te tikken dan als je een grotere groep bent. Vooral op stap worden de meeste glazen alcohol genuttigd. Nathan: “Als ik eenmaal bier in m’n hand heb, moet er bier in m’n handen blijven.” Daarom is het voor de thuiswonende studenten vaak makkelijker om minder te drinken. Dat bevestigt Dirk Kerkers. Hij studeerde Technisch Specialist Personenauto’s in Eindhoven, maar woonde tijdens zijn studentenperiode nog thuis.

Wanneer heb je alleen te veel alcohol op? Voor iedereen ligt die lijn ergens anders. Voor Danique Hulsen komt dat besef alleen vaak, volgens haar, ‘te laat.’ “Ik merk aan mezelf dat ik dan sloom word in handelingen, maar ook in dat dingen die mensen zeggen langzamer aankomen. Ik stoot ook nog eens tegen mensen en dingen aan.” Voor sommigen komt het besef pas die dag later, zoals bij Milan. “Als ik die dag er na niet kan functioneren, heb ik te veel gedronken.” Andere gevolgen van te veel alcohol ophebben zijn bij de meeste studenten zijn black-outs en een slechte nachtrust. Ook de kater is een veel voorkomend verschijnsel onder de jonge drinkers.

Waar het volgens experts alleen het probleem inzit, is dat veel studenten niet de lange termijngevolgen kennen van (overmatig) alcoholgebruik. De korte termijngevolgen worden wel genoemd. “Je bent brak of je hebt een kater”, vertellen Nathan en Dirk. Ook wordt ruzie maken of lastig worden als een van de veel voorkomende gevolgen beschouwd van alcohol. Op de lange termijn weten veel studenten niet direct het antwoord. De studenten Biofarmaceutische wetenschappen kunnen hier wel een antwoord op bedenken, ze zijn daar dus wel de uitzondering in. “Je kunt hier leverscoliose van krijgen en je hersencellen sterven af.” Experts en de studenten geven aan het probleem is waardoor studenten wel blijven drinken: groepsdruk. “Als je niet drinkt, worden er vragen gesteld. Als je alcohol drinkt, krijg je die niet”, vertelt Joep. Verschillende studenten merken ook dat ze dikker zijn geworden en dat ze fysiek minder top zijn, dan voordat ze aan hun studententijd begonnen.

Uit een ander onderzoek, van verslavingsorganisatie Trubendorffer, onder zo’n 20.000 studenten blijkt dat 53,3 procent van de mannelijke studenten overmatig alcohol drinkt. Bij vrouwen is dat percentage iets lager. 46,7 van de vrouwelijke studenten drinkt te veel. Ook doen mannen meer aan binge drinken*, namelijk 12,6 procent geeft aan één keer per week aan binge drinking te doen. Van alle mannelijke studenten met de leeftijd tussen 18 en 24 jaar kan bijna 40% tot zware drinkers gerekend worden.

* = Binge (Engelse woord voor ‘braspartij’) drinking is een nieuwe term voor op korte termijn veel alcohol drinken. Experts hebben gezegd dat het hier gaat om minimaal 4 glazen alcohol nuttigen voor een vrouw en 5 glazen voor een man, binnen 2 uur tijd. Het lichaam doet er ongeveer 1,5 uur over om de alcohol af te breken van 1 glas. Je lichaam heeft dus niet voldoende tijd om alles af te breken en dat is schadelijk voor o.a. je hersenen.

Redactie | Onderzoeksredactie Danique, Dirk, Nathan, Joep en Milan

FACTCHECK

De kans op kanker wordt groter als je regelmatig drinkt.

Om deze factcheck te kunnen doen is het handig om te weten wat er precies gebeurt in het lichaam als er alcohol binnenkomt. Alcohol komt via het bloed direct in de hersenen, zo kan het snel zorgen voor hersenbeschadiging. Als je een avond veel drinkt, kan je dus door al deze beschadigingen last krijgen van een black-out, dan weet je niet meer wat er die avond is gebeurd. Dit is wat er op korte termijn gebeurt met de hersenen.

Op lange termijn kan een beschadiging in het DNA leiden tot kanker. Mensen hebben sowieso een kans van 25% op kanker, omdat DNA beschadigd kan raken of je nou wel of niet drinkt, rookt of gezond leeft.

Het International Agency for Research and Cancer heeft alcohol in dezelfde groep als asbest, uv-straling en tabak geclassificeerd.

Feitjes over alcohol:

– Alcohol wordt in het lichaam omgezet in aceetaldehyde, een zeer toxische en kankerverwekkende stof. Dit helpt mee aan het afbreken van het DNA.

Volgens Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft het drinken van alcohol erge gevolgen voor je lichaam, zo maak je kans op de volgende vormen van kanker:

– Mond-, keel-, strottenhoofdkanker

– Slokdarmkanker

– Leverkanker

– Darmkanker

– Borstkanker

– Maagkanker

Zij beweren dat zelfs één glas alcohol per dag al teveel is en je daarmee al je kans op kanker vergroot.

In 2014 zijn er 882 mensen overleden met als primaire bron alcohol. 3% daarvan is overleden door kanker als het gevolg van alcoholgebruik. Dit gaat dus om ongeveer 26 mensen in 2014.

Terug naar de factcheck, de kans op kanker wordt groter als je alcohol drinkt. Kennisinstituut bier heeft een onderzoek gepubliceerd waarin staat hoeveel groter de kans wordt op een vorm van kanker als je alcohol gebruikt.

Uit de resultaten van dit onderzoek blijkt dat er tot 15 gram alcohol per dag geen risicoverhoging is, vanaf 15 gram is er wél een risicoverhoging die voor mannen op 3% ligt en voor vrouwen op 8%. Vanaf 60 gram alcohol per dag is er een verhoogd risico voor mannen van 20% en voor vrouwen van 18%.

Een mens heeft standaard 25% kans op kanker, zou je dus elke dag 6 standaardglazen alcohol drinken verhoogt je kans met 20% en heb je dus 45% kans op een vorm van kanker als man zijnde. Voor vrouwen is je risico dan verhoogd van 25% naar 43%.

NIET DRINKEN

Voor dit onderzoek zijn we ook naar de andere kant van het verhaal gaan kijken: niet drinken in je studentenperiode. Hiervoor heeft Stefan een periode van 13 dagen (312 uur) geen alcohol gedronken. Dit heeft hij vervolgens opgenomen in een vlog. Normaal gesproken is Stefan een student die iedere dag toch wel een drankje nuttigt. Vaak zelfs wel meer, volgens hem. Door deze kleine periode niet te drinken, gaat hij op zoek naar hoe ‘verslaafd’ hij aan alcohol is. Ook stelde hij zichzelf de vraag naar hoe mensen om me heen reageren als hij zegt dat hij niet drinkt. Veel mensen in de survey hebben gezegd dat ze ‘groepsdruk’ ervaren in een grote groep. Zij vraag is dus ook of hij die groepsdruk voelt en meekrijgt. Daarnaast heeft hij aan vrienden en familie vertelt dat hij een tijdje geen alcohol ging drinken. Ze reageerden bijna allemaal verbaasd. Een groot deel had er dus ook geen vertrouwen in dat het Stefan zou gaan lukken. Als laatste gaat hij ook opzoek naar het sociale aspect van alcohol drinken. Hoort alcohol er echt bij en moet je alcohol drinken als student?

In deze vlog zie je zijn tour van 312 uur zonder alcohol:

Hieronder het verslag over de 13 dagen zonder alcohol en wat Stefan het meeste is bijgebleven.

“Zoals ik in de video af vertel, mensen vinden het oprecht raar als je op een stapavond niet drinkt. Het is bijna een verplichting dat je als student drinkt op stap. Er wordt zelfs regelmatig gepusht dat je een pilsje MOET pakken. Het is dus vaak ‘druk’ waardoor mensen gaan drinken. Daarnaast heb ik nog gekeken naar wat ik dus niet heb gedronken. Ik ben gaan tellen hoeveel glazen ik nu heb laten staan. Dit heb ik gedaan door alle drankjes te tellen die nu alcoholvrij waren. Tijdens deze periode heb rond de 60 glazen bier geweigerd en iets anders genomen. Dat is dus ongeveer 120 euro die ik niet heb uitgegeven aan alcohol/bier. Dat is echt veel als je gaat kijken, omdat het alleen drinken is. En vaak alleen drinken voor de gezelligheid om de sfeer leuker te maken. Natuurlijk is een biertje op zijn tijd ook zeker lekker, maar als je gaat kijken naar de hoeveelheid die mensen drinken op een stapavond. Dan doe je het bijna, volgens mij, niet meer voor de ‘lekkerheid’, maar om echt los te kunnen gaan.”

“Het was een hele interessante ervaring. Ik heb in deze periode geleerd dat je prima avonden zonder alcohol kan hebben en het nog steeds gezellig is. Ik denk dat ik de toekomst dus bewuster alcohol drink; avonden dat je op de bank zit bijvoorbeeld minder snel er een pilsje bij pak, maar een glaasje fris of wat dan ook.”

ADVIES

Je hebt nu in duidelijke inkijk gekregen in de gevolgen van alcohol in je studententijd. We hebben de professionals ook om een advies gevraagd. Waar raad jij studenten aan om te doen met alcohol in de studententijd? Ze laten duidelijk merken wat ze van het ‘sociale goedje’ vinden. “Drink niet door de week,” vertelt meneer van Dalen. “Zorg dat je van jezelf weet dat je makkelijk zonder kunt. Laat ook aan je omgeving zien dat het normaal is om niet te drinken.” Toch vind hij ook dat studenten zelf de beslissingen moeten nemen, ondanks dat de iedere dag drinken risico’s met zich meebrengt en deze risico’s worden onderschat. Van Dalen: “Met kleine mate alcohol drinken is niet goed voor je. Het allerbeste is gewoon niet drinken. Als je één glas per dag drinkt, dan loop je het minste risico op. Als je toch wil drinken, drink dan niet meer dan één glas per dag.” 

Van Lieshout: “Het gevaar van alcohol is gigantisch. Het feit is simpel; het is zwaar verslavende harddrug, alleen sociaal geaccepteerd.” Bisschop sluit zich bij het verhaal van Van Lieshout aan. “Je moet er voorzichtig mee omgaan net zoals cocaïne, XTC en roken. Als je het vaker gebruikt, dat raak je er verslaafd aan. Alcohol is een sociaal middel, maar vooral een verslavend middel. Dat is gewoon gevaarlijk.”